Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  18.06.2023 14:51:13

Pražská burza se v týdnu za nejslabší letošní likvidity posunula na měsíční maxima. Hovořit o insider obchodech na akciích ČEZ se jeví více než odvážné. ERSTE odkupuje vlastní akcie, MONETA posiluje kapitál


Na pražské burze v týdnu zavládla aktivita podobné té před koncem loňského roku po vánočních svátcích. Investory u nás vlastně k většímu obchodování ani nakonec nepobídlo globálně sledované rozlousknutí aktuálních kroků týkající se úrokových sazeb ať ze strany Fed, tak ECB. Portfolia jednotlivých investorů jako by již byla před očekávanou „událostí roku“, dividendou ČEZ, téměř nastavena. Každopádně většina emisí dokázala v týdnu přidat, index PX v návaznosti stoupl nakonec nad 1 323 bodů, tedy o 1,18 %.

Výsledek mohl být ještě o drobek lepší, když výrazné téměř 4% ztráty akcií COLT ovlivnilo rozhodné datum na dividendu (index PX-TR zkrátka indikuje v týdnu růst BCPP o 1,38 %). Jak jsme avizovali v minulém reportu, dle očekávání došlo na schválení protinávrhu akcionáře Ondřeje Vančury k dividendě 30 , resp. že v případě zájmu o primárně akciovou výplatu se bude počítat s nižším kurzem akcie 526,50 (podrobnosti zde).

V týdnu ztratily pak již jen akcie PHOTON ENERGY, nicméně díky pátečnímu solidnímu nádechu nakonec jen kosmeticky. Firma již v předcházejícím týdnu dokončila odkup vlastních akcií, takže tím trochu ochabla varšavská nákupní „podpora“. V pátek zveřejněný měsíční report za květen poodkryl, že také v uplynulém měsíci produkce elektřiny zaostala za plány firmy. Konkrétně o 5,5 %. Vzhledem na trhu k nadprůměrnému informování firmy o dění v jejím byznysu, nadcházející středeční valná hromada žádné převratné novinky jistě nepřinese.

 

Hlavním titulem pražské burzy každopádně zůstávají akcie ČEZ, které se v týdnu postaraly na poslední dobu vlastně jen o průměrnou polovinu všech obchodů na BCPP. S titulem vlastně ani příliš nehýbaly druhý týden rostoucí ceny elektřiny, reagující na obdobné směrování cen plynu a emisních povolenek. Páteční závěrečná aukce titul posunula zpět k týdenním maximům, když v úterý se akcie ČEZ obchodovaly i za 1 044 . Jak v médiích prezentuje Lukáš Kovanda z Trinity Bank, že došlo na trhu ke zneužití v té době neveřejné „dividendové“ informace při pátečním konci obchodování je, když ne úplně zcestné, tak přinejmenším více než odvážné tvrdit. V páteční závěrečné aukci se totiž za zvýšené likvidity obdobně výše posunuly třeba akcie KB či PHILIP MORRIS. Zvýšená aktivita a kurzové pohyby primárně způsobila pravidelná čtvrtletní aktualizace indexů, jak jsme ostatně avizovali v minulém reportu. Tentokrát však vlastně naopak za velmi podprůměrné aktivity nevídané řadu čtvrtletí. Konkrétně například právě u akcií ČEZ došlo k obchodům jen za 252 mil. , zatímco v březnu při předchozí aktualizaci indexů byl objem v závěreční aukci na ČEZ takřka trojnásobný! Kurzový pohyb byl nyní rovněž nižší (o 6 ), zatímco ve zmiňovaném březnu poskočily akcie ČEZ v závěrečné aukci dokonce o 14 . Na dění na burze je zkrátka třeba hledět komplexněji...

Každopádně možné zneužití neveřejné „dividendové“ informace je samozřejmě nasnadě, zkrátka páteční změna postoje Ministerstva financí k čistotě domácího kapitálového trhu rozhodně neprospívá. Před necelým měsícem šlo zveřejněný tehdejší postoj úřadu Zbyňka Stanjury naopak kvitovat, když investoři dostali pro valnou hromadu odkryté karty. Nyní je však vše jinak a investoři musí nově začít kalkulovat ve svých úvahách najednou s dividendou o 28 vyšší. Očekávat z toho důvodu v pondělí růst akcií ČEZ dle Kovandy až o 7 % lze považovat za bláhové, přestože se samozřejmě pro akcionáře jedná o pozitivní informaci. Spíše se pak ale pomalu budou muset připravit na větší pokles akcií ČEZ po rozhodném dnu pro nárok na dividendu (30.6., resp. na BCPP ex-date 29.6.), než šlo dosud odhadovat. Doplnit ještě lze, že kdo se chce zúčastnit v pondělí 26. června valné hromady ČEZ, musel akcie nakoupit naposledy ve čtvrtek, resp. na konkurenční burze RM-Systém má vzhledem k on-line vypořádání poslední možnost ještě v pondělí 19.6.

Finanční tituly svorně posílily. Akcie ERSTE zřejmě podporovala svými nákupy sama banka. Tedy pokud se v pondělí v jejím reportu dozvíme o dalších nákupech jako v týdnu předcházejícím. Dle dosavadních veřejných údajů do 9.6. zkrátka ERSTE od 30.5. nepřetržitě denně nakupovala vlastní akcie. Během 9 seancí celkem přes 303 tis. akcií ERSTE.

Po pátečním závěru obchodování banka MONETA zveřejnila zájem klientů o tzv. podřízené vklady, kterými si může vylepšit kapitálovou pozici, potažmo zvýšené požadavky regulátora na kapitál a způsobilé závazky („MREL“) platné od 1. ledna 2024. Zmiňované vklady na 5 let nepodléhající zákonnému pojištění nesou roční úrok 7 % a MONETA jich již získala za 2 mld. . Banka v té souvislosti oznámila, že jí to umožní ponechat dividendovou politiku beze změny, potažmo ve výhledu zmínila v příštích 5 letech souhrnnou ziskovost minimálně 23,6 mld. .

akciemi PILULKA je z důvodu probíhajícího 2. kola sekundární nabídky akcií až do čtvrtka pozastaveno obchodování. Každopádně výsledky 1. kola a dosavadní objednávky v tom aktuálním indikují, že k naplnění optimistických původních představ vedení firmy i o několikasetmilionovém výrazném navýšení kapitálu nedojde. Z nabízených celkových 500 tis. akcií PILULKA se v 1. kole prodalo 110 tis., v tom druhém je zájem dosud sotva poloviční.

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688