Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie v ČR  |  16.06.2023 19:04:53

Ministerstvo financí po zavření burzy překvapilo: bude chtít od ČEZ dividendu 145 korun za akcii, přitom dosud mluvilo nejvýše o 117 korunách. Informace ale před zavřením burzy zjevně unikla a několik lidí zobchodovalo neveřejnou informaci

Ministerstvo financí přišlo po zavření burzy s překvapením. Bude žádat od ČEZ dividendu 145 korun na akcii. Přitom ještě minulý měsíc tvrdilo, že nebude žádat více, než navrhne sama firma. Vedení ČEZ přitom navrhuje 117 korun na akcii. Vláda si tak může z ČEZ vytáhnout o bezmála devět miliard korun více, než ještě minulý měsíc v maximalistickém scénáři zamýšlela.

Několik lidí zřejmě o záměru ministerstva financí říci si o výrazně vyšší dividendu ČEZ vědělo již před zavřením burzy a tuto neveřejnou informaci také těsně před zavřením burzy tito „šťastlivci“ zobchodovali. Pročež akcie výrazně vyskočily, stejně jako zobchodovaný objem (viz grafy Bloombergu níže: horní graf zachycuje cenu, spodní zobchodovaný objem, jenž nebývale narostl). Záměr říci si o vyšší dividendu je pozitivní zprávou pro cenový vývoj dané akcie.

Pokud by nakonec valná hromada ČEZ souhlasila s návrhem státu a dividenda by skutečně činila 145 korun, půjde nominálně o bezmála třikrát vyšší dividendu, než je ta dosud nejvyšší. Tu ČEZ akcionářům vyplácel v roce 2010 a činila 53 korun na akcii.

Ministerstvo financí se snaží z ČEZ vytáhnout více peněz na dividendě, neboť se mu bortí plán letošního inkasa daní z mimořádných zisků a z mimořádných odvodů výrobců elektřiny. Už v těchto dnech podle všeho ministerstvo financí vyčerpalo celý „povolený“ rozpočtový schodek, který mu legislativa pro celý letošní rok umožňuje. Ten činí 295 miliard korun. I s případnými extra penězi z vyšší dividendy ČEZ tak ministerstvo financí bude s největší pravděpodobností nuceno novelizovat rozpočtový zákon a novou úroveň maximálního schodku stanovit nad hodnotu 300 miliard korun, nejspíše na úroveň kolem 350 miliard.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

18.06. 17:14  Tak to zas (Joewell)
18.06. 15:02  Kovanda uz chlasta nonstop (Kefeus)
18.06. 13:09  Manipulace trhem? (John)
18.06. 11:35  Manipulace trhem? (Zbysek ze ZdisraI)
18.06. 09:57  Manipulace trhem? (John)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688