mmr.cz (MMR)
Ze světa  |  16.06.2023 10:21:44

Ministr Bartoš v Jižní Koreji: zelená infrastruktura, cestovní ruch, kvantové technologie a chytrá řešení pro města

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš jednal v Soulu s ministrem pro vědu a informační technologie a také s úřadujícím ministrem vnitra a bezpečnosti. Seznámil se s jihokorejskými projekty na revitalizaci veřejných prostranství a takzvanými chytrými řešeními ve správě metropole. Během pracovní cesty podepsali zástupci agentury CzechTourism a Korejského institutu pro kulturu a turismus (KCTI) memorandum o spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Na společném výzkumu kvantových technologií se v Soulu dohodli zástupci ČVUT s Quantum Computing Center na Univerzitě Jonse.

První pracovní jednání vicepremiéra Bartoše v Jižní Koreji se odehrálo na nejvyšší politické úrovni. Postupně se sešel s ministrem pro vědu a informační technologie Džong-ho Im a úřadujícím ministrem vnitra a bezpečnosti Čang-sob Hanem. Společně řešili využití moderních technologií a eGovernment. „Jižní Korea je v lecčems dál než my, problémy ale řeší podobné. Zdejší vláda si uvědomuje, že digitalizace může pomoci v mnoha oblastech od dostupnosti vzdělání po boj s klimatickou změnou. Sdílíme společnou vizi, i proto si partnerství a spolupráce mezi našimi zeměmi velmi vážím,” prohlásil Bartoš.

Vicepremiér v Soulu navštívil dva inovativní projekty, které mají za cíl revitalizovat veřejná prostranství. „Parky jako Seoullo 7017 a Gyeongui Line jsou příkladem toho, jak se dá opuštěná a chátrající infrastruktura proměnit ve prospěch obyvatel a životního prostředí. Na podporu kvalitního urbanismu a rozšiřování zeleně ve městech se soustředíme i na MMR. Díky prostředkům z evropských fondů mohou obce lépe bojovat s horkem a ztrátou vody,” popsal ministr Bartoš.

Zástupci agentury CzechTourism a Korejského institutu pro kulturu a turismus (KCTI) v Soulu podepsali memorandum o spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Budou mezi sebou sdílet informace o nových trendech, data i zkušenosti. „Chceme přilákat více korejských turistů do Česka, a tím pomoci oživit odvětví cestovního ruchu po pandemii, což podpoří celou českou ekonomiku. Na cestovní ruch nelze zapomínat ani v době rozpočtových úspor,” dodal vicepremiér.

V Soulu také představitelé ČVUT uzavřeli memorandum o spolupráci v oblasti výzkumu kvantových technologií. Za Univerzitu Jonse ho podepsal její prezident Sung-hwan So a za českou stranu prorektor Radek Holý a profesor Igor Jex. Vždy, když se rodí nová přelomová technologie, jsou podpora vědeckého výzkumu a sdílení know-how klíčové. Zaměří se na společný výzkum, výměnu zkušenosti v pedagogické činnosti, reciproční stáže studentů a výzkumných pracovníků. Díky tomu získají čeští vědci lepší přístup ke kvantovým technologiím,” řekl ministr.

Na radnici jihokorejské metropole se Bartoš sešel s radními a navštívil řídící centrum, které v reálném čase shromažďuje velké množství dat a informací z celého města. Jejich vyhodnocením radnice získává komplexní přehled o podmínkách v metropoli a může díky tomu například efektivněji řídit dopravu nebo přijímat strategická rozhodnutí. Všechno to spadá pod koncept smart city, který máme na Ministerstvu pro místní rozvoj na starosti. Není to jen módní výstřelek, který přijde a odejde, takzvaná chytrá řešení jsou dnes všude kolem nás. Lidem se díky nim nejen ve městech žije lépe, pomáhají podnikům i životnímu prostředí. Je třeba určit si směr při jejich zavádění a hledat inspiraci u těch nejlepších, třeba právě v Soulu – městě dat,” řekl Bartoš. Na závěr si delegace prohlédla i průkopnický projekt Hanam Union Park Tower, který v nadzemní části funguje jako multifunkční park a v podzemí se zpracovává a recykluje odpad.

Česká delegace s ministrem Bartošem úspěšně ukončila pětidenní diplomatickou a podnikatelskou misi do Japonska a Jižní Koreje. Výsledkem řady politických a obchodních jednání jsou posílené bilaterální vztahy mezi Českou republikou a oběma asijskými zeměmi v oblasti digitalizace, cestovního ruchu, vědy a výzkumu.
Ministr Bartoš v Jižní Koreji: zelená infrastruktura, cestovní ruch, kvantové technologie a chytrá ř
Bartoš se sešel s ministrem pro vědu a informační technologie Džong-ho Ím.Bartoš se setkal s úřadujícím ministrem vnitra a bezpečnosti Čang-sob Hanem.Ministr se v Soulu seznámil s místními projekty na revitalizaci veřejného prostoru.Zástupci agentury CzechTourism a Korejského institutu pro kulturu a turismus (KCTI) v Soulu podepsali memorandum o spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Na společném výzkumu kvantových technologií se v Soulu dohodli zástupci ČVUT s Quantum Computing Center na Univerzitě Jonse.Bartoš navštívil metropolitní řídící centrum (TOPIS) v Soulu.Bartoš navštívil Hanam Union Park Tower. Model Hanam Union Park Tower
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688