Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.06.2023 16:20:59

Stratégové Goldman Sachs jsou vůči Evropě optimističtější, akcie prý dostanou podporu ze všech stran

Argument pro investice do evropských akcií se zlepšuje ve většině ohledů, myslí si to stratégové Goldman Sachs. Ti tvrdí, že regionální akcie čeká podpora na všech stranách, ať už jde o zmírnění inflace, vrcholu úrokových sazeb, kladného růstu reálných příjmů nebo o podvážení regionu v portfóliích investorů.

Valuační mezera vůči americkým akciím také zůstává atraktivní navzdory lepším než očekávaným ziskům v Evropě, napsala v analýze stratéžka Goldmanů Sharon Bell. Zvýšila svůj šestiměsíční cíl pro index Stoxx 600 na 480 ze 470 - což implikuje zisk o něco více než 3 procenta od čtvrtečního závěru obchodování.

Evropské akcie letos posílily o téměř 10 procent, nejprve díky optimismu ohledně post-covidového znovuotevření v Číně a později díky sázkám na to, že centrální banky pozastaví zvyšovaní sazeb. Přesto, v poslední době evropské tituly zaostávaly za americkými protějšky, kteří ve větší míře těží z poptávky po akciích spojených s šílenstvím kolem umělé inteligence. Zakrnělé ekonomické oživení v Číně pak tíží rozlet sektorů, jako je těžařství a luxusní zboží.

Graf: Evropské akcie už nepřekonávají americké protějšky

3

Zdroj: Bloomberg

Ale podle Bellové existuje "příliš mnoho pesimismu" kolem očekávání firemních zisků. Analytička očekává, že odolné ziskové marže a velký podíl mezinárodního prodeje budou i nadále podporovat regionální zisky. Začátkem letošního roku stratéžka správně předpověděla, že evropské akcie by mohly i nadále překonávat ty v USA.

Bellová je opatrnější ve svém pohledu na britské akcie, kde říká, že velká expozice vůči komoditám a málá expozice vůči technologiím vytváří růstu "překážku". Svůj šestiměsíční cíl pro benchmarkový index FTSE 100 snížila na 7 800 bodů – což představuje zisk přibližně dvou procent oproti současným úrovním.

Stratégové další banky, tentokrát britské HSBC, tento týden také snížili svá doporučení pro britské akcie. Narozdíl od Bellové ale varovali, že evropské akcie by se mohly dostat pod tlak slabšího hospodářského růstu a zpomalujících výdělků.

Zdroj: Blomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688