olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  16.06.2023 09:01:31

Olomouc - Nové cyklostezky i lepší propojení s těmi stávajícími

Nové cyklostezky i lepší propojení s těmi stávajícími

16. června 2023 (pá)

Při vylepšování městské infrastruktury myslí Olomouc také na cyklisty. Větší komfort jim zajistí hned čtyři stavební investice, které už odstartovaly nebo se ještě rozjedou v letošní sezóně. Kromě nich Olomouc realizuje také dílčí opatření pro zlepšení jízdy cyklistů po městě a v oblasti cyklodopravy připravuje další důležité projekty.

Prvním z příkladů je stavba cyklostezky v ulicích Na Vozovce, propojení Kmochovy a Foersterovy. Nový úsek o celkové délce 227 metrů už se staví a dokončený bude letos v září. „Trasa, značená jako 6025, díky tomu propojí stávající cyklopruhy v ulici Na Vozovce a cyklostezku v Čechových sadech se smíšenou stezkou pro chodce a cyklisty v ulici Jílová,“ popsal náměstek primátora Tomáš Pejpek. „Vznikne tím bezpečná radiální cyklotrasa směřující na Náměšť na Hané a Drahanskou vysočinu,“ doplnil městský cyklokoordinátor Stanislav Losert. Celkové náklady investice jsou téměř 10,5 milionu korun. Jde totiž o změnu stávajícího stavu, který rozšíří zpevněné plochy a stavba úsek rozdělí na ten pro cyklisty a pro chodce.

Díky další velké investici vznikne v Olomouci nejen cyklostezka, ale i nová městská infrastruktura. „V ulici 17. listopadu spojujeme hned několik staveb. Podaří se tak zrekonstruovat vodovod, dvě autobusové zastávky, postavit chodník a vybudovat nový úsek cyklostezky v délce 660 metrů,“ popsal náročné stavební práce v místě investiční náměstek Miloslav Tichý. Nový úsek cyklostezky povede po pravé straně ve směru od třídy Kosmonautů až po Šmeralovu ulici. Akce za celkových 22 milionů začne počátkem prázdnin a kompletně bude dokončena v roce 2024. „Vyřešíme tím nejen cyklostezku podél přírodovědecké fakulty, ale připravíme se tak i na budoucí plánované propojení, které cyklisty povede od Šmeralovy přes Masarykovu ulici a dále ulicí Husovou až k mostu přes Moravu v ulici Komenského. Vznikne tím ucelená síť cyklostezek nejen podél řeky Moravy budovaných v rámci protipovodňových opatření,“ vysvětlil náměstek Tomáš Pejpek.

Bezpečněji se pojede cyklistům i v Jeremenkově ulici. Právě tam město v pondělí 19. června rozjíždí stavbu, díky které cyklopruhy zajistí lepší spojení v trase od křižovatky s ulicí Pasteurovou až po most přes Bystřici. Úsek bude mít délku více než čtvrt kilometru a naváže na už hotový úsek, který směřuje cyklisty podél řeky Bystřice Jantarovou cyklotrasou ven z města. „Spolu s cyklopruhy tady bude městská investice za celkových 7,5 milionu korun znamenat i opravu povrchu vozovky včetně nových míst pro přecházení a přechodu pro chodce,“ sdělil investiční náměstek Tichý.

A stavět se bude i v Pavlovičkách. Důležitým projektem v oblasti cyklodopravy je smíšená stezka v ulici Čadova, která povede od ZŠ Gorkého po ulici Chválkovickou. „Jde o jednu z dílčích částí investičního záměru budování bezpečné trasy pro cyklisty ze směru od Šternberku, respektive Týnečku po ulici Jeremenkovu a Pasteurovu, jejíž první úsek podél ulice Chválkovické je už hotový,“ objasnil Stanislav Losert. Délka trasy je zhruba 130 metrů a náklady téměř 2 miliony korun.

Lepší podmínky cyklistům zajistí i další drobné stavební úpravy. Znamenají propojení cyklostezek v ulicích Dělnická a Neředínská, které byly dokončeny už v květnu. Dále cyklostezek v lokalitě ulic Střední Novosadská a U Dětského domova. A nová propojka cyklostezky o délce 100 metrů, která vznikne mezi ulicemi Velkomoravská a Skupova bude dokončena v červenci. „Tyto akce jsou sice drobné svým charakterem či finančním objemem, ale důležité pro dokončení vazeb na stávající cyklostezky a cyklotrasy, aby vznikla ucelená síť cyklistických komunikací,“ vyzdvihl náměstek primátora Tomáš Pejpek.

Nadregionální význam bude mít připravovaná stavba cyklostezky podél železniční trati z Olomouce do Štěpánova s odbočením ve směru na Chomoutov, kolem Hormova dubu a přes říčku Sitku v celkové délce 4,2 kilometru. Na projektu, kde je investorem Mikroregion Šternbersko, se podílí čtyři obce včetně Olomouce. „Na katastrálním území města budeme stavět zhruba 700 metrů cyklostezky od Černovíra, včetně lávky přes Trusovický potok a průjezdného propustku pod železnicí. Získáme tím kvalitní propojení se stávající cyklostezkou Hvězdná ve směru z Olomouce do Šternberku,“ popsal budoucí úsek cyklokoordinátor Stanislav Losert. Akce za zhruba 100 milionů korun má být dokončena v roce 2024.

A pro ty, kteří mají zájem vědět, jak je na tom cyklistická síť nejen v Olomouci, ale i v celém kraji, je k využití další novinka. Díky webovému portáluhttps://olkr.stavbycyklo.cz a aktualizovanému cyklogenerelu Olomouce se zájemci na jednom místě dozví informace o tom, jak vypadá nebo bude vypadat bezpečná cyklistická síť ve městě i v celém kraji.

| Poslední úprava: 16. června 2023 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688