mzp.cz (MŽP)
Cestování  |  15.06.2023 18:39:05

Ministr Hladík hledá cesty k nejrychlejšímu rozvoji OZE. Uspořádal proto první ministerský hackathon

Ministr Hladík hledá cesty k nejrychlejšímu rozvoji OZE. Uspořádal proto první ministerský hackathon

Ministerstvo životního prostředí zorganizovalo premiérový celodenní hackathon pro hledání komplexních řešení k urychlení výstavby obnovitelných zdrojů energie (OZE) v Česku. Akce proběhla v sídle Microsoftu a podílely se na ní především Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i a Asociace pro mezinárodní otázky.

Česko zaspalo a oproti drtivé většině zemí EU je o deset let pozadu s rozvojem obnovitelných zdrojů energie. O to více na ní dopadá nestabilita v dodávkách energetických surovin, vysoké ceny energií a také emisní stopa z fosilních paliv, která zhoršuje vývoj a dopady klimatické změny. Přitom má ČR, i když je kontinentální zemí, ve využití OZE velký potenciál.

Ministerstvo životního prostředí proto hledá způsob, jak národní handicap co nejrychleji napravit. Proto se po půlroční přípravě mapových podkladů pro vytipování oblastí s potenciálem pro rozvoj OZE v celé ČR, modelování těchto zón na půdě MŽP a spolupráci s resortními organizacemi, ostatními resorty, kraji, nevládními organizacemi, distributory energie a dalšími subjekty ministr Hladík (KDU-ČSL) s náměstkyní Evou Volfovou (STAN) rozhodli udělat další krok přípravy těchto strategií.

„Rozvoji zelených zdrojů energie brání zdlouhavé povolovací procesy a limity dalších veřejných zájmů. Řešením, jak výstavbu urychlit, je vytipování oblastí, kde by byla výstavba ulehčena. Takové zóny nebudou obcím a krajům v cestě k čisté a komunitní energetice zbytečně klást překážky v podobě přísných a nejasných pravidel. Spolu s náměstkyní Evou Volfovou jsme se rozhodli zapojit odbornou i laickou veřejnost a spolu s ní najít co nejvíce zajímavých nápadů a podnětů, jak mají takové zóny v praxi fungovat, a kde je hledat, a uspořádali první ministerský hackathon,“ vysvětluje ministr Hladík a doplňuje: „Mám s hackathony dobrou zkušenost z komunální politiky. Jak s oblibou říkám, jsme ministerstvem budoucnosti a využívání nových forem zapojování lidí do hledání společného řešení je pro nás velkým přínosem.“

Na čtyři desítky zástupců byznysu, samospráv, státní správy, neziskových organizací i akademické sféry se na společném setkání soustředily na celodenní myšlenkový sprint. Cílem bylo co nejvíce respektovat nejrůznější veřejné zájmy a najít vhodná území, kde je možná bezkonfliktní a rychlá výstavba fotovolltaických a větrných elektráren.Chtěli jsme, aby se lidé podívali na ministerstvem připravený model blíže z regionální a lokální úrovně.

Účastníci ministerského hackathonu se věnovali čtyřem klíčovým tématům: - kde vymezit zóny, ve kterých stát umožní rychlejší výstavbu obnovitelných zdrojů energie, aniž by to ohrožovalo veřejné zájmy, - jak vykličkovat mezi územními plány, vlastníky pozemků a extrémně dlouhým stavebním řízením a urychlit rozvoj větrné a solární energetiky, - jak to vyřešit ve vašem kraji, - a jak o zónách pro zelenou energii říci lidem.

„S agresí na Ukrajině se Česko dostalo pod tlak. Také víme, že využívání energie z fosilních zdrojů likviduje přírodu i lidi. Proto je opravdu nejvyšší čas začít stavět solární a větrné elektrárny. Na druhou stranu si výstavbou nechceme zničit přírodu. Naší ambicí je, aby Česko dokázalo vyladit všechny veřejné zájmy, podpořit přírodu, aby nám pomáhala se vyrovnat s klimatickou změnou, a zároveň jsme se mohli v energetickém mixu více opřít o zdroje čisté energie. Chceme win-win řešení,“ říká náměstkyně ministra životního prostředí Eva Volfová, a pokračuje: „Hackhaton je postavený na koncentraci a spolupráci členů týmu. Účastníci mají svobodu podívat se na problém z nadhledu, společně nalézt originální řešení. Díky dnešní akci máme v ruce kvalitní podkladový materiál pro přípravu strategií v oblasti rozvoje OZE."

Po celodenní aktivitě byly ministerstvem oceněny tři hackhathonové týmy. Jeden z nich pracoval s připravenými analytickými vrstvami a vytvořil datový podklad, vymezil zóny pro zelenou energii Česka ve dvou variantách jak pro větrnou energii, tak pro sluneční energii. Druhý oceněný tým se zabýval komunikací, připravil odhadem ze 30 % komunikační strategii pro akcelerační zóny. Třetí oceněný tým řešil zjednodušení povolovacích procesů.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Biologickým invazím se bude aktivně předcházet. Vláda schválila první Akční plán proti šíření invazních druhů

14. 06. 2023

Biologickým invazím se bude aktivně předcházet. Vláda schválila první Akční plán proti šíření invazních druhů

Invazní nepůvodní druhy jsou velkým rizikem pro přírodní ekosystémy, člověka, ale i hospodářská zvířata a zemědělství. K zavlékání rostlinných a živočišných druhů mimo oblasti jejich původního rozšíření přitom dochází vlivem lidské činnosti. Opatření Akčního plánu proti šířícím se invazním ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688