mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.06.2023 09:41:00

​Digitalizace finského zdravotnictví zažívá mimořádný rozvoj, šanci uspět mají i české firmy

?Digitalizace finského zdravotnictví zažívá mimořádný rozvoj, šanci uspět mají i české firmy

15.06.2023 / 09:31 | Aktualizováno: 15.06.2023 / 09:41

Digitalizace zdravotnictví ve Finsku kvůli stárnoucí populaci a nedostatku lékařů a dalšího zdravotnického personálu zažívá boom a je zde řada příležitostí i pro zahraniční hráče. Ve Finsku je vedle veřejného zdravotnického sektoru velmi silný i ten soukromý. Skupina čtyř českých firem ve dnech 13. – 14. června 2023 představila svá inovativní řešení z oblasti digitálních a dalších moderních zdravotnických technologií. Zaujaly nejen 800 návštěvníků prvního ročníku Radical Health Festival v Helsinkách, ale i další partnery během několika jednání, která proběhla mimo samotnou výstavu.

Finský zdravotnický systém se potýká s celou řadou chronických i akutních problémů - mnoho z nich však zároveň představuje i unikátní příležitost. Finská populace je jednou z nejrychleji stárnoucích na světě a ve veřejném sektoru je dlouhodobý nedostatek lékařů i dalšího zdravotnického personálu. Veřejný zdravotnický sektor ve Finsku navíc aktuálně prochází jednou z historicky nejvýraznějších reforem, kdy se jeho financování od počátku letošního roku přeneslo z municipalit na stát a za organizaci zdravotní péče jsou odpovědné nově vytvořené tzv. "SOTE" regiony. Silná poptávka po digitálních řešeních, která pomohou zmírnit alespoň některé z problémů, je nejen ze strany veřejného zdravotnictví, ale i ze strany soukromých poskytovatelů, jejichž zdravotnické služby často formou „pracovního lékařství“ využívají miliony Finů. Nejvýznamnějšími hráči na tomto poli jsou Mehiläinen, Terveystalo, Aava a Pihlajalinna. Ve Finsku se také aktuálně staví či komplexně rekonstruuje velké množství veřejných nemocnic, které kromě běžného vybavení hledají maximálně „smart“ řešení a často zcela mění dosud zažitý koncept fungování a poskytování péče.

Letos se poprvé v Helsinkách konala akce s názvem „Radical Health Festival“, během které měly v rámci výstavních prostor možnost se představit firmy i další významné instituce působící v oblasti moderních zdravotnických technologií. Součástí akce byly i expertní semináře zaměřené na řešení akutních problémů ve zdravotnictví jako např. stárnoucí populace, neudržitelné systémy financování, nedostatečná prevence, bakteriální rezistence či nedostatek zdravotnického personálu. Je potřeba hledat inovativní řešení pro transformaci zdravotnických systémů a zajistit udržitelnost a dostupnost zdravotní péče s důrazem na prosazování a implementaci efektivních digitálních řešení založených na analýze velkého množství dat.

Prvního ročníku festivalu se v rámci českého stánku zúčastnily čtyři vybrané firmy zaměřující se na digitální a další technologicky vyspělá řešení v oblasti zdravotnictví. Carebot s pomocí umělé inteligence pomáhá radiologům na snímcích identifikovat jinak obtížně zjistitelné nálezy a zásadním způsobem zvyšuje přesnost a spolehlivost lékařských závěrů. Firma Linet nedodává do celého světa pouze nemocniční a pečovatelská lůžka, ale zejména vysoce vyspělé monitorovací a rehabilitační technologie, které jsou jejich součástí. Re-medical přichází s revoluční komplexní zobrazovací metodou v rámci unikátního robotického systému, který flexibilně kombinuje celou řadu dostupných zobrazovacích technik. Využití virtuální reality pro zaškolování zdravotnického personálu k obsluze sofistikovaných medicínských zařízení, ale i pro další vzdělávání, se věnuje společnost Virtual Lab.

Daniel Horák, zástupce velvyslance, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Helsinkách


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688