Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  14.06.2023 19:00:57

Novela ustavující funkci veřejného ochránce práv dětí jde do připomínkového řízení. Ministr Šalomoun ji chce poslat na vládu na podzim - TZ

Praha, 14. června 2023Česká republika je o krok blíž k ustavení institutu dětského ombudsmana. Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun poslal do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o veřejném ochránci práv. Ta je výsledkem jednání pracovní skupiny, kterou ministr svolal loni na podzim. Její členové, mezi nimiž jsou zástupci ministerstev spravedlnosti, práce a sociálních věcí, zástupci veřejného ochránce práv, zmocněnkyně pro lidská práva, poslanci a senátoři napříč politickými stranami, došli ke shodě na hlavních parametrech novely. K jejímu textu se teď můžou do poloviny července vyjádřit ministerstva, úřady i příslušné organizace. Po vypořádání připomínek novelu projedná Legislativní rada vlády a na podzim ji na stůl dostane vláda.

„Je dobře, že se nám podařilo v této věci pokročit. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí například u soudu vázne,” říká ministr pro legislativu Michal Šalomoun a dodává: „Napravujeme tak nedostatky, které vůči dětem a respektu i dodržování jejich práv jako ČR máme. Navazujeme tím také na dobrou praxi v zemích kolem nás, kde už dětský ombudsman funguje dávno. Rád bych ocenil věcnost a otevřený přístup členů pracovní skupiny [1] v debatě během tvorby textu novely. Díky tomu jsme prodiskutovali důležité otázky týkající se pravomocí a kompetencí budoucího ochránce práv dětí, jak by měl být vybírán nebo kdo by se jím mohl stát.“

Novela zákona o veřejném ochránci práv ustavuje postavení a nezávislost budoucího dětského ombudsmana a také rozsah jeho pravomocí. Navrhuje model dvou samostatně působících ombudsmanů – dětského a stávajícího veřejného ochránce práv. V novele je dále řešen způsob výběru vhodného kandidáta na dětského ochránce práv. Mohla by se jím stát osoba starší 40 let, která se v průběhu předchozích 10 let nejméně 5 let zabývala ochranou či prosazováním práv dětí. Mezi uchazeči by mohli být zahrnuti třeba i soudci projednávající opatrovnické spory. Intervence v této oblasti by měla být spolu se vzdělávací činností o právech dítěte a kontrolou dodržování práv dětí další z kompetencí budoucího dětského ombudsmana.

„Jako advokát mám s tímto osobní zkušenosti a tuto věc vnímám jako novátorskou, ale velice potřebnou. Vzpomeňme třeba na případ 11měsíčního chlapce, kterého si řadu měsíců mezi sebou předávaly nemocnice v Praze, Děčíně a Ústí nad Labem a OSPOD byl dlouhodobě nečinný. A přitom mohl chlapec dávno najít domov v pěstounské rodině. Tyto případy jsou přesně ty, kterým chceme naší novelou předejít,“ upřesňuje ministr Šalomoun.

Ke zřízení institutu dětského ochránce práv Českou republiku dlouhodobě nabádá Výbor pro práva dětí OSN na základě Úmluvy o právech dítěte. Po vypořádání připomínek vzešlých z připomínkového řízení projedná novelu zákona o veřejném ochránci práv Legislativní rada vlády a na vládu by se měla dostat na začátku podzimu.

Poznámky:

[1] Jednání nad vznikajícím textem novely zákona o veřejném ochránci práv se v pracovní skupině ministra Šalomouna dále účastnili: předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová, náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák, poslankyně Helena Válková, Marie Jílková, Eva Decroix, Pavla Pivoňka Vaňková, senátorka Adéla Šípová, veřejný ochránce práv Stanislav Křeček či jeho zástupce Vít Alexander Schorm.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688