Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  14.06.2023 16:30:45

Akciím farmaceutických společností se daří i po skončení pandemie

Ve světě léčiv se akciím farmaceutických společností nejlépe dařilo během pandemie COVID-19, kdy se zaměřily na vývoj vakcín potřebných k potlačení viru. Nyní se snaží rozšířit své výrobní kapacity a pracují na nových lécích na závažná onemocnění, ať už jde o cukrovku nebo chronické onemocnění ledvin. V této analýze se blíže podíváme na plány předních farmaceutických společností a jejich možné budoucí výsledky.

 

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis oznámila, že plánuje převzít biotechnologickou firmu Chinook Therapeutics se sídlem v americkém Seattlu v hodnotě 3,5 miliardy dolarů, aby rozšířila svou řadu léků v pokročilé fázi vývoje a nový typ léčby vzácného závažného onemocnění ledvin IgAN pomocí léků atrasentan a zigakibart. Očekává se, že akviziční proces bude uzavřen v druhé polovině roku 2023, přičemž akcionáři obdrží 3,2 miliardy dolarů, tj. 40 dolarů na akcii, a práva na podmíněnou hodnotu až 300 milionů dolarů. Akcie na tuto zprávu reagovaly pozitivně a minulý měsíc se dokonce přiblížily historickému maximu. Od svého vstupu na burzu v roce 1995 vzrostla hodnota akcií společnosti více než 430krát a současné plány ukazují slibnou budoucnost společnosti.* [1]

 

(1 EUR = 0,97 CHF)

 

Výkonnost akcií společnosti Novartis za posledních pět let. (Zdroj: Google) *

 

Novo Nordisk plánuje investice v Dánsku

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk oznámila významnou investici ve výši 15,9 miliardy dánských korun (2,29 miliardy USD) do rozšíření svého závodu v Dánsku. Poptávka po přípravcích používaných k léčbě závažných chronických onemocnění roste a společnost ji hodlá uspokojit touto investicí do závodu zaměřeného na výrobu hlavních biologicky aktivních farmaceutických látek (API). Společnost se kvůli vysoké poptávce potýká s omezením dodávek semaglutidu, který se používá při výrobě oblíbených léků na cukrovku Ozempic a Wegovy. Ve snaze uspokojit tuto poptávku proto sníží dodávky počátečních dávek přípravku Wegovy v USA. Výstavba nového závodu již probíhá a zahájení výroby složek API je naplánováno na rok 2029, což je proces, který je klíčový pro kontinuální vývoj produktů společnosti. Akcie společnosti zaznamenávají v posledních letech pěkný konstantní růst, což společnost prezentuje jako stabilní investiční příležitost*.

(1 EUR = 7,45 DKK)

Výkonnost akcií společnosti Novo Nordisk za posledních pět let. (Zdroj: Google) *

 

BioNTech u soudu kvůli vakcínám COVID-19

Německou farmaceutickou společnost BioNTech zažalovala Němka, jejíž totožnost je chráněna zákonem a která údajně utrpěla vedlejší účinky po očkování vakcínou COVID-19. Po společnosti požaduje odškodnění ve výši nejméně 150 tisíc eur za fyzickou újmu související s otoky horní části těla nebo poruchami spánku a blíže nespecifikovanou materiální škodu. Německé farmaceutické právo stanoví, že výrobci odpovídají za škodu pouze tehdy, pokud lékařská věda prokáže, že jejich výrobky způsobují nepřiměřenou škodu v porovnání s jejich přínosem. Podle společnosti není případ opodstatněný a potvrzuje pozitivní přínos její vakcíny, kterou má pro německý trh registrovanou společně se společností Pfizer. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) potvrdila bezpečnost schválených vakcín COVID-19, včetně vakcíny Comirnata společnosti BioNTech. V Německu je přibližně 250 podobných obvinění.

Výkonnost akcií společnosti BioNTech za posledních pět let. (Zdroj: Google) *

 

 

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

* Předchozí výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688