Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pojištění  |  13.06.2023 16:50:47

Pojištění pro koloběžky: kdy mít povinné ručení a kdy pojištění odpovědnosti

Jaro a léto znamenají hlavní sezonu pro jezdce na elektrických koloběžkách. Výkonné stroje ale mohou při nehodě způsobit poměrně vysoké škody.

V ulici Na Mlejnku se proháněl po cyklostezce, kde se šestatřicetiletý jezdec na elektrické koloběžce srazil se šestapadesátiletou cyklistkou, kterou následně musela ošetřovat osádka přivolané sanitky. V ulici Bratří Štefanů jiný devětadvacetiletý koloběžkář najel na nerovnost, spadl a skončil v nemocnici. Dva případy z východočeského Hradce Králové dokládají, že ani stále oblíbenější ekologický způsob dopravy nemusí být bezpečný. Odborníci proto s příchodem hezkého počasí zdůrazňují nutnost dodržovat dopravní pravidla a dávat pozor na sebe i ostatní účastníky provozu. A pro případ, že se něco nepříjemného přihodí, být pojištěn. Od příštího roku to bude pro některé koloběžky dokonce povinnost.

Podle nového zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, který má být platný od 1. 1. 2024, se bude povinnost mít povinné ručení vztahovat i na stroje s elektrickým motorem překračující rychlost 25 kilometrů za hodinu a na taková, která váží víc než 25 kilogramů a jezdí rychleji než 14 kilometrů za hodinu. „Pokud vozidlo tyto parametry splňuje, měl by si majitel povinné ručení sjednat. V případě, že se jedná o elektrickou koloběžku, která tyto parametry nedosahuje povinnost neplatí a povinné ručení ani nelze zařídit. Ze zákona se jedná o kolo a podle toho je třeba vozítko provozovat,“ přiblížila mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Pomůže i dobrovolné pojištění odpovědnosti

Aby bylo možné koloběžku, pro kterou bude nově platit povinnost mít povinné ručení, pojistit, musí splňovat podmínky k provozu na pozemních komunikacích. „Doporučujeme proto každému majiteli se zamyslet nad tím, co provozuje a jak to provozuje,“ podotkla Maťašeje z Directu.

Kdo jezdí na lehčí a pomalejší koloběžce, může si kompenzaci případných následků nehody zajistit pojištěním odpovědnosti. „Toto dobrovolné pojištění odpovědnosti ale neplatí pro koloběžky, na které se vztahuje povinné ručení,“ varovala mluvčí.

Povinné ručení se už nyní týká silných koloběžek, jejichž výkon přesahuje 250 W, kdy se z elektrokoloběžky stává „motocykl“. „Na trhu jsou přitom k dispozici elektrokoloběžky, které legislativní pravidla nesplňují a nemohou být bez dalšího provozována na pozemních komunikacích,“ uvádí na svém webu česká policie. Na takové stroje zákon pohlíží jako na mopedy. Aby mohly legálně vyjet, musí podstoupit proces registrace a splnit i další podmínky. A mimo jiné pak nemají co dělat třeba na cyklostezkách.

To samé platí, a bude platit i po zpřísnění podmínek, pro situace, kdy si jezdec na elektrické koloběžce svévolně vypne omezovač rychlosti. „Všechny okolnosti budeme u řešení případné škody zjišťovat a bude to hrát roli,“ podotkla Maťašeje.

Pozor na alkohol

Zástupci Directu také zdůrazňují, že aby pojištěný člověk nepřišel o peníze, i pro větší bezpečnost sebe a lidí okolo, musí se vyvarovat pití před jízdou. „Při zjištění vlivu alkoholu se vší pravděpodobností nebude v případě pojištění odpovědnosti u slabších koloběžek škoda krytá. V případě povinného ručení pojišťovna zaplatí poškozenému, ale může celou částku vymáhat po viníkovi,“ upozorňuje Maťašeje.

Jezdci se mohou chránit nejen před povinností nahradit škodu, kterou způsobí někomu jinému, ale také před vysokými investicemi do oprav vlastní koloběžky či kola. „Při pojištění majetku jsme schopni zaplatit náhradní díly, případně dokonce celý nový stroj odpovídajících parametrů, pokud se nehoda stane na silnici či cyklostezce,“ poznamenala mluvčí Directu Maťašeje.

Koloběžky ovšem nejsou vystaveny nebezpečí jen při jízdě. Jako poměrně drahé stroje se stávají i cílem zlodějů. Jako zajištění proti krádeži proto odborníci doporučují nejlépe kombinaci dvou či více opatření. Základní ochrana už většinou je součástí koloběžky. Jedná se o zařízení, která brání aktivaci motoru jako jsou spínací skříně, NFC čip, Bluetooth otevření či zámek na brzdový kotouč. Ty je vhodné doplnit mechanickou ochranou před odnesením – tradičním zámkem a řetězem. Další stupeň zabezpečení pak nabízejí sledovací a lokalizační mechanismy jako airtag či gps tracker.

A když už se zloději přeci jen podaří zabezpečení překonat opět pomůže pojištění majetku. „Koloběžka musí stát na místě k tomu určeném a být zajištěna. Pokud ji i tak ukradnou, stačí pak krádež doložit protokolem od policie,“ nastínila mluvčí.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

19.12.2023Pillow jako první nabídne povinné ručení pro koloběžky OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
27.09.2023Kdy a jak vám pomůže pojištění odpovědnosti? Martin Ždímal (RIXO.cz)
01.09.2023Kdy a na jak dlouho uzavřít životní pojištění? Martin Ždímal (RIXO.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688