Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  13.06.2023 16:05:56

Kamenným pobočkám ještě neodzvonilo. Dokazují to i nebankovky

Půjčky online vedou. Online sjednané účty či pojištění už dávno nejsou Popelkou. Ale do převálcování kamenných poboček mají stále daleko. Nic na tom nezměnila ani pandemie a posílení digitalizace napříč běžným občanským životem. Valná část lidí vkládá maximum důvěry v osobní kontakt. 

Registrují to i nebankovní společnosti, které nejenže nesnižují počty poboček (pokud je mají), ale dokonce zakládají nové. Z některých čistě online poskytovatelů se v posledních letech staly nebankovky s kamennými pobočkami. Přestože by si to většina z nás předem netipla.

Online finanční produkty si víc konkurují, ušetří čas a peníze. Jenže …

Online půjčky či online pojištění, především pokud je vyhledáváte přes rozcestník v podobě srovnávače půjček a dalších finančních produktů, si mnohem více konkurují než v době, kdy se daly vyřídit jen na přepážkách bank a pojišťoven. O tom není pochyb:

  • na jednom místě vidíte porovnání napříč trhem

  • netřeba objíždět více institucí

  • najednou lze oslovit více poskytovatelů

  • online srovnání i sjednání jsou bezplatné (často na rozdíl od sjednání produktu na pobočce)

  • vše je vyřízeno v rámci minut.

Tak kde je to „jenže“? Velká část zájemců o pojištění, účty, spoření či půjčky si není jistá svou schopností si správně vybrat, správně požádat, správně sjednat. A už vůbec si nejsou jistí, co dělat, když se během využívání finanční služby objeví zádrhel. Složitější pojistná událost, prodlení se splátkou, potřeba vybrat peníze z termínovaného vkladu dřív, než uplyne sjednaná doba vkladu atd.

Mám kam zajít, když…

V průzkumu, který si nechala zpracovat nebankovní společnost Home Credit, se ukázal zajímavý fakt: lidé si ochotně sjednají finanční produkt online, a tím uspoří výše zmíněný čas, energii i peníze. Ale rádi by cítili zázemí. Chtějí si být jisti, že když se něco zkomplikuje, mohou situaci řešit s konkrétním člověkem na pobočce, a hlavně osobně. Existence poboček je klíčovým faktorem důvěryhodnosti pro více než 40 procent respondentů tohoto průzkumu.

I proto se Home Credit stává další nebankovní společností se sítí Poboček. Podle serveru Seznamzpravy.cz, který zpovídal zástupce společnosti Home Credit, jsou v pilotním projektu otevřeny 4 pobočky (Opava, Ostrava, Zlín a Olomouc), postupně může jejich počet růst až na 25. 

I když to na první pohled vypadá, že jdeme proti proudu, protože služby, a to především finanční, se posouvají do on-line prostředí a řada bankovních domů počet svých poboček spíše snižuje, snažíme se tímto krokem vyjít vstříc klientům, kteří preferují osobní kontakt při sjednávání půjčky,“ uvedl pro Seznmazpravy.cz Milan Cáder, marketingový a produktový ředitel Home Credit ČR a SR. „Nejde ani tak o možnost sjednat si půjčku na pobočce (většina klientů referuje on-line kanál), jako spíše o možnost jít se někam poradit, když se něco pokazí. Z reakcí respondentů je zjevné, že reálně by na pobočku málokdy zašli, ovšem mentálně je pro ně důležité vědět, že by měli kam jít,“ dodal Cáder.

Za pobočkami může stát i změna marketingové strategie

Server se také domnívá, že za otevřením poboček stojí klesající ochota lidí půjčovat si. A tak je potřeba pokrýt více prodejních kanálů, které osloví i jiné, nové zákazníky. Ty zájemce o půjčku, kteří se v online světě nechtějí příliš pohybovat, ať už z kteréhokoliv důvodu. 

Home Credit nyní testuje, zda se mu vyplatí náklady navíc na provoz kamenných poboček. Že nejsou nízké, je jasné. I banky v posledních letech „osekaly“ počet svých kamenných poboček na minimum právě proto, aby optimalizovaly provozní výdaje.

Jak testování Home Creditu dopadne a zda se k němu přidají i další nebankovní finanční instituce, to ukáže až čas. Tato nebankovka však není první vlaštovkou. Na síť poboček nebo osobních bankéřů už mnoho let spoléhají i další nebankovní společnosti, včetně úvěrových. 

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688