Okénko investora  |  14.06.2023 09:00:30

Čína překvapivě snížila krátkodobé úvěrové sazby

Čína tímto krokem nepřímo přiznává potíže s obnovou ekonomiky a mohlo by to být předzvěstí intenzivnější stimulace a snížení klíčových úrokových sazeb později v roce.

Čínská lidová banka (ČLR) překvapila většinu ekonomů i účastníků trhu snížením krátkodobé úrokové sazby, což signalizuje rostoucí obavy o hospodářské oživení a zvýšenou snahu o stimulaci ekonomiky. V úterý ČLR snížila sedmidenní reverzní repo sazbu o 10 bazických bodů na 1,9 %. Jedná se tak o první snížení sazeb od srpna 2022, což zvyšuje pravděpodobnost, že centrální banka ve čtvrtek sníží základní sazbu pro jednoleté úvěry. Tím následně dojde k očekávanému snížení výpůjčních sazeb bank. Tento krok reprezentuje zvýšené obavy ze zpomalování ekonomického růstu, neboť podle nedávno zveřejněných statistik čínská inflace zůstala v květnu blízko nuly, poklesla výrobní aktivita a oslabuje počáteční oživení na trhu nemovitostí. Množí se spekulace, že ČLR může v letošním roce dále snížit úrokové sazby, zatímco Peking zvažuje široký balíček stimulačních opatření. Podle Kena Cheunga, hlavního asijského devizového stratéga Mizuho Bank, načasování úterního kroku naznačuje, že se ČLR možná snaží "předběhnout" americký Fed a zmírnit dopad snížení sazeb na jüan. Ekonomové očekávají, že Fed nakonec své agresivní zvyšování sazeb koncem tohoto týdne pozastaví. Tato pauza by mohla zmírnit případný dopad opatření ČLR na odliv kapitálu a na čínský jüan, který letos vůči dolaru oslabil již o 3,6 %.

Politici tak konečně nepřímo uznali ekonomické potíže. Ve druhé polovině roku 2023 by se dalo očekávat další snížení úrokových sazeb a snížení sazby povinných minimálních rezerv. Také ekonomové z Goldman Sachs předpokládají, že ve třetím čtvrtletí dojde ke snížení sazby povinných minimálních rezerv pro věřitele o 25 bazických bodů, což by uvolnilo více prostředků pro poskytování úvěrů. Jak uvádějí ve své výzkumné zprávě, naznačují také možnost dalšího snížení sazeb nebo úpravy základních sazeb ve čtvrtém čtvrtletí v závislosti na ekonomické výkonnosti. Přestože snížení sazeb může krátkodobě podpořit náladu, je třeba udělat více pro posílení důvěry a povzbuzení podniků k investicím. Slabá poptávka po úvěrech a rychlý růst peněžní zásoby spolu se skromnými soukromými investicemi znamenají, že samotná měnová politika nemusí být dostatečná.

Snížení základní úrokové sazby pravděpodobně otevírá cestu ke snížení výpůjčních nákladů, neboť příští týden se očekává vyhlášení faktických referenčních sazeb pro úvěry. Základní sazby pro úvěry vycházejí z úrokových sazeb, které 18 bank nabízí svým nejlepším klientům. Ty se obvykle se pohybují společně se sazbou střednědobé zápůjční facility. Úřady nedávno nařídily velkým bankám, aby snížily své depozitní sazby, což by jim mohlo pomoci udržet marže a vyrovnat se s nižšími výpůjčními náklady. Ekonom agentury Bloomberg David Qu zmiňuje, že ČLR obvykle nástroje monetární politiky upravuje ve stejnou dobu. Proto se domnívá, že snížení sedmidenní reverzní repo sazby o 10 bazických bodů je předzvěstí, která 15. června provede k ekvivalentnímu snížení střednědobé zápůjční klíčové sazby. „Dřívější posun u repo sazby je významný. Myslíme si, že centrální banka chtěla poskytnout včasné vodítko a ujistit trh o svém expanzivním postoji“ míní Qu.

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

22.03.2016Maďarská centrální banka překvapivě snížila úrokové sazby Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.09.2015Norská centr. banka překvapivě snížila sazby o 0,25% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
03.07.2015Švédská centrální banka překvapivě snížila sazby Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688