Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  13.06.2023 09:47:11

Stačí investovat pouze do S&P 500?

V poslední době se čím dál častěji objevují tvrzení, že investice do   indexu   S&P 500 je to nejlepší, co můžete pro dlouhodobé zhodnocení peněz udělat.   Stačí ale investovat pouze do nich?

Není divu, že investice do S&P 500 je tak populární. Nejslavnější akciový index světa je zároveň jedním z nejstarších a zahrnuje akcie pětiset nejhodnotnějších firem z USA, které představují 80% hodnotu tamního akciového trhu.

Akcie velkých amerických firem za posledních 90 let dosáhly průměrné návratnosti zhruba 10 % ročně, a řadí se tak mezi ty nejvýkonnější. Za posledních 120 let byly americké akcie třetí nejvýnosnější na světě a jsou tak bezpochyby nezbytným prvkem každého dobře diverzifikovaného portfolia.

Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích

Ano, graf indexu S&P 500 je až příliš lákavý na to, aby se člověk nezamyslel nad tím, zda investice pouze do něho není vše, co je potřeba. Nelze ale opomenout fakt, že nejen my v Portu, ale i několik předních světových a úspěšných investorů dlouhodobě zdůrazňuje důležitost globálního portfolia. Přesto ale přibližně 80 % všech investorů sází pouze na S&P 500.

Pokud jste mezi nimi a investujete drtivou většinu pouze do amerických akcií, sázíte na to, že americké akcie budou výkonnější než zbytek světa. Ten, kdo to tak dělal v posledních 10 letech je nyní vysmátý, protože index S&P 500 rostl průměrně o 15 % ročně. Proč se ale nyní sázka pouze na americké akcie nemusí vyplatit?

Za posledních 70 let S&P 500 překonal globální akciové portfolio o 1 % ročně. Drtivá většina tohoto výkonu ale byla vytvořena v uplynulé dekádě. Kdybychom ji vynechali, výsledky by byly úplně jiné. Historicky se ukázalo, že žádná země nemá výkonnější akcie navždy, ty výkonné se jednou nadhodnotí a situace se postupně otočí. To znamená, že drahé trhy budou v budoucnu spíše méně výnosnými a levnější budou výnosnější. 

Globální diverzifikace by se neměla podceňovat

Historický vývoj nám ukazuje, že je důležité, aby portfolio bylo diverzifikované napříč všemi třídami aktiv a zeměpisnými oblastmi.

 

Zeleně jsou vyznačeny roky, ve kterých se globálnímu portfoliu podařilo porazit akcie USA a o kolik (%). Fialová značí opak, tedy roky, ve kterých akcie USA byly výkonnější než ty globální. V posledních 10 letech překonaly americké akcie globální akcie osmkrát. Například v letech 2002 až 2007 ale americké akcie naopak zaostávaly.

Studie AQR tvrdí, že je až příliš odvážné si myslet, že se americkým akciím bude tolik dařit i příštích 10 let. Většina investorů totiž americké akcie kupovala kvůli tomu, že zkrátka věřili tomu, že porostou, pouze zhruba 20 % je kupovala na základě nějakého opodstatnění. To znamená, že rostly především díky domněnkám. Žádná země nemá výkonnější akcie navždy a geografická diverzifikace tak přináší velmi mnoho výhod.

V globálním portfoliu je sice více než poloviční zastoupení akcií USA, takže když padá americký trh, padá celé portfolio, ale ne takovým tempem, jako by padal samotný S&P 500. Globální portfolio se navíc dokáže lépe vzpamatovat z velkých propadů, zatímco nediverzifikované může být ještě v mínusu. Další z výhod diverzifikovaného portfolia je také snížení pravděpodobnosti toho, že budete mít v portfoliu příliš mnoho akcií z málo výkonných zemí.

Devadesátá léta byly pro akcie USA mimořádně úspěšné díky dotcom bublině. Poté ale následovala ztracená dekáda se záporným výnosem. V poslední dekádě jsme měli opět vysoce nadprůměrné výnosy u amerických akcií a v budoucnu to může skončit úplně jinak. Z tabulky plyne že americké akcie nejsou jednoznačně těmi nejlepšími a po dobrých dekádách následují ty špatné.

Za posledních 5 dekád se globálním akciím podařilo překonat ty americké třikrát, a proto by měly být základním stavebním kamenem každého dobře diverzifikovaného portfolia.

Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

28.08.2018Toyota investuje do Uberu 500 milionů dolarů Patria (Patria Finance)
27.11.2015Merrill Lynch vidí S&P 500 do deseti let na 3 500 bodů Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
25.09.2015Goldmani: S&P 500 bude na 2 100 bodech do konce roku Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688