Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  12.06.2023 15:26:00

Středočeský kraj zjistil při pravidelné kontrole rezervace v Milovicích závažná pochybení

Středočeský kraj, který bezplatně zapůjčuje pozemky v rezervaci v Milovicích společnosti Česká krajina, zjistil v rámci své pravidelné kontroly zásadní nedostatky. Ty spočívají v porušení podmínek uzavřené smlouvy, a to včetně načerno prováděných zásahů do území, které mohou vést k poškozování zvláště chráněných druhů a jejich biotopů a rovněž k ohrožení zvířat. Kraj proto podal podnět místně příslušnému pracovišti Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Kraj zvažuje podání podnětu na veterinární správu rovněž kvůli prošetření úhynu zvířat. Výsledky kontrol a dalším postupem se bude zabývat krajská rada.

Záznamy o provedených pravidelných kontrolách pronajatých pozemků opakovaně prokazují porušování podmínek nájemní smlouvy ze strany pronajímatele, a to jak v oblasti ochrany životního prostředí, tak v oblasti majetkoprávní. Několik porušení nájemní smlouvy bylo zjištěno a zdokumentováno také v rámci poslední kontroly provedené v minulém týdnu. „Společnost Česká krajina, kterou zastupuje pan Dostál, uzavřela se Středočeským krajem smlouvu, na základě které mu kraj zmíněné pozemky bezplatně zapůjčil. V této smlouvě se však společnost zavázala dodržovat smlouvou definované podmínky užívání těchto pozemků. Konkrétně se jedná o závazek využívat zvířata pro spásání travin kvůli zachování druhové rozmanitosti místní flory. V minulých dnech byla v areálu provedena kontrola užívání a stavu zapůjčených pozemků. Tyto kontroly jsou prováděny podle smlouvy a jejich termíny jsou s nájemcem vždy předem dohodnuté. Jedná se tedy o standardní kontrolu pronajatých pozemků. V rámci této kontroly bylo bohužel zjištěno hned několik porušení podmínek smlouvy, včetně načerno prováděných zemních prací. Nutno podotknout, že právě v jednom z výkopů, který byl po dešti plný bahna, uhynulo v letošním roce mládě samičky zubra,“ vysvětluje radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák.

Při poslední kontrole byly kromě jiného zdokumentovány také rozsáhlé terénní úpravy na pozemku p. č. 5014/1 v k. ú. Lipník. Z důvodu podezření na porušení ochranných podmínek Národní přírodní památky Mladá kraj informoval příslušný orgán ochrany přírody. Závěry provedených kontrol se bude zabývat rada Středočeského kraje na svém zasedání v tomto týdnu. „Povinností nájemce pozemků dle stanovené smlouvy je udržovat a chránit přírodní prostředí Národní přírodní památky a rovněž udržovat početní stavy zvířat na takové úrovní, aby původní přírodní podmínky areálu pro jejich chov dostačovaly. V tomto ohledu plánujeme v nadcházejícím období ověřit početní stavy zvířat, ale také se zabýváme skutečností, že v jednom z výkopů, zahynulo mladě zubra. Při kontrole jsme v areálu našli navíc další tělo uhynulého hříběte, proto zvažujeme podání podnětu také Státní veterinární správě,“ uzavírá radní Lesák.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688