Hana Fabianová (Klik.cz)
Finanční rady  |  12.06.2023 17:40:03

Když se cestování změní v noční můru: Jak přežít nemoc nebo nehodu na cestách?

Hlavní sezóna dovolených už klepe na dveře. Patříte i vy k těm, kteří v letních měsících plánují vyrazit do vysněné destinace? V tomto článku se podíváme na to, jak postupovat v případě, že se vám na dovolené stane dopravní nehoda nebo se vám porouchá auto a také co dělat, pokud na dovolené onemocníte nebo se vám stane úraz.

 

 

Komplikace s autem na zahraniční dovolené

Rozhodli jste se, že se na letošní dovolenou vypravíte autem? Vzhledem k tomu, že vás čeká dlouhá cesta, je dobré předem počítat s možnými komplikacemi, ať už se jedná o dopravní nehodu nebo porouchané auto. Jak se na tyto situace dopředu co nejlépe připravit? Základem je důkladná kontrola vozu před cestou a sjednané havarijní pojištění.

Příprava auta na cestu

Vždy, když se chystáte na delší cestu autem, měli byste si zkontrolovat, že je váš vůz v dobrém technickém stavu. Ideální je, nechat si auto prohlédnout v servisu a před cestou se také ujistit, že máte povinnou výbavu, která odpovídá zákonům zemí, kterými budete projíždět. Zkontrolovat byste si měli samozřejmě také to, jestli máte všechny potřebné doklady a dokumenty k vozidlu. Abyste předešli případným pokutám v zahraničí, nastudujte si i odlišnosti v dopravních předpisech jednotlivých zemí.

Havarijní pojištění

Dopravní nehoda nebo porucha v zahraničí se může pořádně prodražit a způsobit vážné komplikace, je proto na místě zvážit sjednání havarijního pojištění, díky kterému budete mít jistotu, že nezůstanete takzvaně ve štychu. Na co se zaměřit při výběru havarijního pojištění?

  • Cena (pozor si ale dejte na to, že nejnižší pojištění automaticky neznamená nejlepší a nejvýhodnější pojištění)
  • Rozsah pojistného plnění 
  • Výluky z pojištění
  • Doplňkové služby (velmi užitečná je například asistenční služba, díky které vám pojišťovna v zahraničí pomůže s komunikací se zahraničními pracovníky nebo zajistí odtah vozu apod.) 

 

 

Jak postupovat, když se vám stane dopravní nehoda v zahraničí?

I když pojedete velmi opatrně, není to bohužel stoprocentní záruka toho, že se obejdete bez nehody. Jak postupovat v zahraničí v případě, že k nehodě dojde a vy máte sjednané havarijní pojištění? V autě nebo v telefonu byste měli mít připravené telefonní číslo na svou pojišťovnu a co nejdříve ji kontaktovat. Pravděpodobně bude třeba zavolat i policii nebo alespoň vyplnit záznam o dopravní nehodě. Odborníci v případě nehod v zahraničí doporučují; nepodepisovat nic, čemu zcela nerozumíte nebo s čím nesouhlasíte. Vždy se na správném postupu domluvte se svou pojišťovnou.

 


Onemocnění či úraz na dovolené

Jen máloco dokáže dovolenou kromě zmíněné dopravní nehody a poruchy auta narušit tak, jako nemoc nebo zranění. Bohužel však opravdu platí známé přísloví, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a nikdy nemůžete mít stoprocentní jistotu, že na cestách neonemocníte. Stejně tak, jako byste měli mít v případě zahraniční cesty sjednané havarijní pojištění, při cestování do zahraniční byste si měli vždy sjednat cestovní pojištění a nespoléhat pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění, který nemusí pokrýt veškerou péči.

Podle čeho cestovní pojištění vybrat?

• Cena
 Cílová destinace
 Aktivity na dovolené
 Rozsah pojistného krytí
 Pojistné limity 
 Váš zdravotní stav

 Asistenční služby 

Co dělat, když na cestách onemocníte?

Jak tedy postupovat v případě, že se nacházíte na dovolené, máte sjednané cestovní pojištění a onemocníte nebo se vám stane úraz? Velmi podobně jako při nehodě v autě. Opět byste měli co nejdříve kontaktovat svou pojišťovnu, která vás provede dalším postupem krok po kroku. Pracovníci asistenční služby vám například poradí s tím, v jaké nemocnici se nechat ošetřit apod. Pokud budete muset za ošetření nebo léky zaplatit na místě, vždy si uschovejte veškerou dokumentaci a potvrzení o platbě, které následně předáte své pojišťovně.

Dopravní nehoda, úraz nebo nemoc – to jsou asi ti největší strašáci, kterých se lidé na dovolené obávají. Před dovolenou se proto řiďte pravidlem, že kdo je připraven, není překvapen a včas si sjednejte havarijní a cestovní pojištění, abyste dovolenou prožili bez starostí.

Hana Knopfová

Hana se věnuje copywritingu už více než 9 let. Svět slov ji pohltil natolik, že kromě stovek blogových článků, produktových popisků, textů na weby a sloganů napsala i dětskou knížku a aktuálně pracuje na dalších knihách.




Klik.cz

Klik.cz je online srovnávač pojištění, který vám pomůže najít nejvýhodnější nabídku pro vaše auto, domácnost, cestu nebo život. Naše callcentrum vám poradí s výběrem a správným nastavením jakékoliv pojistky. Klik.cz je rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob, jak si sjednat pojištění online, ušetřit čas a tisíce korun ročně.

Více informací na https://www.klik.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688