Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  13.06.2023 14:19:13

Ethereum vs. Bitcoin (kdo se může stát lídrem na trhu)

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Jednoznačným lídrem ve světě kryptoměn podle tržní kapitalizace je Bitcoin Navíc toto své dominantní postavení v globální ekonomice stále více posiluje. Druhou nejhodnotnější kryptoměnou je Ethereum, které se snaží Bitcoinu konkurovat. Na rozdíl od Bitcoinu se Ethereum může pochlubit inovativními prvky. Průběžné inovace Etherea pak rozdmychávají odborné diskuze, jestli by Ethereum mohlo v dohledné době předčít Bitcoin a vystřídat ho na prvním místě z hlediska tržní kapitalizace.

Výhoda etherea

Neoddiskutovatelnou výhodou platformy Etherea oproti Bitcoinu je mnohem větší schopnost podporovat decentralizované aplikace (dApps) a kontrakty chytrých smluv. Inovace, které správci Etherea celkem pravidelně nasazují, tyto možnosti nadále rozšiřují. Platforma Etherea díky tomu umožňuje nesčetné množství případů použití, jako je decentralizovaná správa, predikční trhy a řízení dodavatelského řetězce. Bitcoinová platforma se na rozdíl od Etherea zaměřuje primárně na decentralizované a bezpečné transakce, čímž je značně omezeno využití sítě ve světě dApps.

Jedním z příkladů všestranné platformy Ethereum je decentralizovaná burza (DEX), Uniswap, díky které mohou uživatelé uzavírat různé kontrakty a obchodovat s tokeny, aniž by byli nuceni využívat služby centralizovaného prostředníka. Právě rostoucí oblíbenost celé sítě Uniswapu přesně prezentuje možnosti a potenciál dApps postavených na síti Ethereum. To, co bylo síti Ethereum vyčítáno, byla velmi nízká škálovatelnost a s tím související velmi nízký počet zpracovaných transakcí za sekundu. Síť Ethereum dokázala zpracovat jen zhruba 20 transakcí za sekundu. I tak to byl zhruba trojnásobek toho, co zvládla síť Bitcoinu.

Škálovatelnost Etherea

Tento palčivý problém tvůrci a správci sítě bagatelizovali právě novými inovacemi. Upgrade sítě Etherea na síť Ethereum 2.0 a nasazení upgradu Šanghaj pomohlo vyřešit nízkou škálovatelnost a sekundární problém, kterým byla energeticky příliš náročná těžba a potvrzování transakcí. Přijetím konsensuálního mechanismu Proof of Stake (PoS) Ethereum výrazně snížilo svou spotřebu energie a postavilo se tak do pozice ekologičtější alternativy k energeticky náročnému systému Proof of Work (PoW) Bitcoinu.

Upgrade Etherea zároveň zavedl tzv. techniku shardingu. Ta umožňuje rozdělit sítě na menší, vzájemně propojené jednotky, díky kterým se zvyšuje propustnost transakcí v síti. Menší propojené jednotky se nazývají shardy a z jejich názvu je pak odvozena technika shardingu. Díky tomu dokáže síť zpracovat mnohonásobně více transakcí, přičemž zároveň zmírňuje přetížení sítě. Tím dochází k růstu celkového výkonu sítě Ethereum a v očích uživatelů či investorů může být mnohem atraktivnější pro rozsáhlé projekty.


Milníky etherea v roce 2022 (upraveno autorem) | zdroj Coinbase.com

Rostoucí obliba DeFi a NFT nahrává Ethereu

Rostoucí obliba DeFi a non-fungible tokenů (NFT) zvýrazňuje význam Etherea a zvyšuje šanci, že jednou by Ethereum mohlo předstihnout Bitcoin v tržní kapitalizaci a reálných aplikacích. Velkou výhodou Etherea je rostoucí výčet služeb a produktů na trzích DeFi. DeFi umožňují poskytování úvěrů, transakce tzv. napřímo bez centralizovaného prostředníka, výpůjčky, správu digitálních aktiv atd. Příkladem může být platforma Aave, která je založená na Ethereu a slouží pro půjčování DeFi nebo vzkvétající trh NFT Ethereum, na kterém se nacházejí projekty jako CryptoPunks a Bored Ape Yacht Club. Když k tomu přičteme vlastnosti NFT jako jsou jedinečné vlastnictví digitálních aktiv, stává se Ethereum významným aktivem a do jisté míry také hybatelem tohoto trhu.

Houževnatost Bitcoinu

Bitcoin do značné míry stále těží z toho, že byl vůbec první kryptoměnou na trhu. Nutno podotknout, že vlastnosti, které mu vnukli tvůrci do vínku, jsou dodnes nepřekonané. Do jisté míry to je dáno i tím, čím byli tvůrci motivováni. Ti úplně primárně chtěli vytvořit alternativu ke světu centrálních financí, ve které nebude žádná autorita, která bude uměle manipulovat s kurzem, nebude existovat inflace a hodnotu aktivu stanoví pouze neviditelná ruka trhu.

Dnes lze konstatovat, že se tvůrcům podařilo takový produkt vytvořit. Jako sekundární efekt a přidružená hodnota je to, že Bitcoin spustil vývoj celého nového odvětví a stal se jakýmsi pomyslným vzorem při spouštění nových projektů. Následující projekty mají oproti Bitcoinu jednu velkou nevýhodu. Jejich primární vznik je poháněn vidinou zisku a až ve druhém sledu je snaha o vytvoření nebo přispění k decentralizaci financí. To je také jeden z hlavních důvodů, proč je pro konkurenty Bitcoinu obtížné se mu byť jen přiblížit, nebo dokonce vyrovnat. Tím druhým je to, že Bitcoin má přesně stanovenou konečnou nabídku svých mincí, zatím co nově vznikající projekty mají zpravidla neomezené množství mincí k vytěžení.

Průkopnický status Bitcoinu a zavedená síť tak zajišťují pozici předního digitálního aktiva. K tomu přičtěme silný síťový efekt a vyjde nám z toho hegemon celého odvětví. Jedním z významných příkladů síťového efektu Bitcoinu je platforma Lightning Network. Jedná se o řešení druhé vrstvy, které umožňuje rychlejší a levnější transakce. Využitím zavedené infrastruktury Bitcoinu si platforma Lightning Network rychle získala oblibu mezi uživateli a pomohla k ještě většímu upevnění již tak dominantní postavení Bitcoinu.

Deflační povaha Bitcoinu

Bitcoin do značné míry těží ze své omezené nabídky mincí. Omezený počet mincí, které kdy budou vytěženy, přisuzují Bitcoinu deflační povahu. Díky tomu si také vysloužil označení "digitální zlato". To jsou všechno atributy, které již etablují Bitcoin do pozice spolehlivého uchovatele hodnoty. Aby dosáhnul úplného přijetí na této pozici, musí se do budoucna vyvarovat velké a časté volatilitě. I přes výkyvy své hodnoty stále láká nové a nové investory, kteří dávají přednost Bitcoinu před jinými, možná technologicky vyspělejšími kryptoměnami. To, co je na Bitcoinu láká, je jeho vzácnost, stabilní ukotvení na trhu a potencionální zajištění investice proti vlivu inflace.

Příkladem takových investorů jsou různé instituce, které do pořízení Bitcoinu pravidelně investují miliardy dolarů. Za všechny lze jmenovat snad nejznámějšího institucionálního investora, společnost MicroStrategy. Ta spatřuje v Bitcoinu velký investiční potenciál a každoročně pořizuje do své správy tisíce Bitcoinů. Potenciál Bitcoinu oslovil již také první státy, které zvažují, že Bitcoin bude sloužit jako běžná měna v platebním styku. Nejdál v této myšlence zatím zašel Salvador, který již Bitcoin za zákonné platidlo přijal. Je tak zřejmé, že se Bitcoin etabluje také v globálním prostředí centralizovaných financí (CeFi), což na jeho popularitě jenom přidává.

Milníky bitcoinu v roce 2022 (upraveno autorem) | zdroj Coinbase.com

Bitcoin obstál v čase

Konsensuální mechanismus PoW Bitcoinu odolal zkoušce časem a na rozdíl od svých konkurentů nabízí bezkonkurenční bezpečnost a decentralizaci. Bitcoin díky tomu zůstává tzv. "zlatým standardem", co se robustnosti a bezpečnosti systému týče, a udržuje si své vedoucí postavení na kryptografickém trhu. Aby mohl být takto úspěšný, je zapotřebí oslovit celou řadu těžařů. To by se bez dobře nastaveného systému jen stěží podařilo. Velký počet těžařů a stále rostoucí celkový výpočetní výkon zajišťují robustní systém, který jde napadnout jen velmi obtížně, přičemž by při takovém útoku útočník utopil obrovský, snad až nemyslitelný finanční obnos a s nejasným výsledkem.

Pokud by útok byl hypoteticky úspěšný, došlo by okamžitě ke ztrátě důvěryhodnosti Bitcoinu a jeho následnému krachu. Útočník by tak nic nezískal a jen tratil. A to je stejný výsledek i v případě, že by útok nakonec úspěšný nebyl. V takovém případě by si Bitcoin svou hodnotu udržel a jen si upevnil pozici bezpečného a důvěryhodného digitálního aktiva, zatím co útočník by přišel o spoustu finančních prostředků. To jsou důvody, proč je Bitcoin z hlediska bezpečnosti stále nepřekonatelným kryptografickým aktivem.

Ethereum vs. Bitcoin: budoucnost

Pokroky Etherea a význam DeFi/NFT naznačují, že by jednou mohlo překonat Bitcoin v rámci tržní kapitalizace. Ale výhoda Bitcoinu jakožto prvního na trhu, jeho status úložiště hodnoty a silné zabezpečení zajišťují, že si nejspíš uchová pozici nejhodnotnější kryptoměny na trhu. Vzhledem k tomu, že tyto dva systémy sehrávají v blockchainovém ekosystému rozdílné role, je více než pravděpodobné, že budou vedle sebe nadále koexistovat a uspokojovat různé niky v kryptografickém prostoru. Jak se bude prostředí vyvíjet, oba systémy budou uplatňovat svůj vliv a podporovat tak růst odvětví.

Ethereum by se díky své všestranné platformě a inovativní technologii mohlo stát páteří dApps a trhů s digitálními aktivy, zatím co Bitcoin jakožto bezpečný digitální zlatý standard by mohl plnit funkci pojistky trhu proti ekonomické nejistotě. Vyvíjející se blockchainové prostředí zřejmě změní podobu tradičních financí (TradFi), správy a různých průmyslových odvětví. Ethereum i Bitcoin budou mít nepochybně zásadní roli při utváření budoucnosti digitální ekonomiky a nic na tom nezmění ani to, která platforma bude zrovna lídrem na trhu.

 

 

Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688