Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  11.06.2023 16:00:06

Příští týden bude patřit centrálním bankám, zasedá FOMC i ECB

Při absenci výraznějších tržních impulzů byli investoři v lehce pozitivní náladě po odstranění nepříznivé situace kolem dluhového stropu USA. Ten se podařilo odsunout na dva roky. Napětí tak mezi investory vzbuzovalo spíše úterní představení nových produktů společnosti Apple. Očekávání byla vysoká především s ohledem na tržní reakce u společností, které se opírají o umělou inteligenci (AI). Avšak realita spíše naplnila očekávání, a tak se výraznější posun směrem nahoru u akcií Apple nekonal. I tak však titul dosahuje na nová historická maxima (181,50 USD/akcii). Celkově absence výraznějších impulzů pomohla umocnit pozitivní vyznění z dosažení dohody nad dluhovým stropem v USA. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 0,9 % t/t výše. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 ustoupila o 0,5 % t/t. Domácí index PX následoval Evropu a zakončil se ztrátou 0,5 % t/t na 1308,1 bodu.

Společnosti na BCPP

Společnost Colt CZ Group oznámila, že skupina akcionářů prodala ve zrychleném úpisu 599 035 akcií firmy či 1,74 % akciového kapitálu za cenu 555 /akcie (zhruba 7% diskont vůči předešlému závěru). Podle oznámení někteří z uvedené skupiny akcionářů již nedrží žádné další akcie Coltu. Připomínáme, že jde o akcionáře, kteří získali akcie firmy z prodeje amerického Colt Holdings do rukou tehdejší CZG nebo z následných doplatků v akciích na základě výkonnosti prodaných aktiv (tzv. earn-out). Takový doplatek ve formě nových akcií se bude naposledy vydávat bývalým majitelům Colt Holdings příští rok na jaře. Titul zakončil týden na 576 (-3,0 % t/t).

Ve čtvrtek (8. 6. 2023) začalo druhé a veřejné kolo úpisu nových akcií společnosti Pilulka Lékárny. První kolo (23. 5. - 6. 6.) bylo určeno pro stávající akcionáře k uplatnění jejich přednostního práva na úpis nových akcií za 450 /akcii. Výsledek tohoto kola zatím nebyl oznámen. Druhé kolo (8. 6. - 22. 6.) je již bez přednostního práva a bude otevřeno všem investorům, přičemž cenové rozpětí bude 450-550 /akcii. Společnost chce získané prostředky využít na financování rozvojových aktivit, zejména na posílení pozice na zahraničních trzích (Rakousko, Maďarsko, Rumunsko), na financování rozvoje vlastních IS/IT systémů, na další rozvoj platformy eHealth (Plus Care), na posílení pracovního kapitálu a na financování případných akvizičních aktivit na českém trhu nebo v zahraničí. Pražská burza zároveň oznámila, že po dobu průběhu druhého kola (8. 6. - 22. 6.) bude obchodování s akciemi Pilulky pozastaveno. Středeční cena na trhu byla 450 (beze změny vůči předchozímu pátku).

Společnost CZECHOSLOVAK GROUP a.s. (CSG) zveřejnila na svých stránkách podmínky nové dluhopisové emise až do výše 3 mld. s možností navýšení až do výše 5 mld. . Seniorní nezajištěné dluhopisy budou nabízeny v období 5. - 23. 6. 2023 s následnou emisí 4. 7. 2023, ponesou pevný úrokový výnos 8,00 % vyplácený pololetně a budou splatné 4. 7. 2028. Nominální hodnota jednoho dluhopisu je 10 000 . Emitent dluhopisu je průmyslovým holdingem (automobilový, letecký, obranný průmysl a železniční průmysl) včetně vojenské techniky a měl v loňském roce tržby téměř 25 mld. a provozní zisk EBITDA 5,6 mld. . Společnost provádí aktuálně rozsáhlé investice do rozšíření výroby, výstavby nových hal a instalací výrobních technologií, na což budou vynaloženy i prostředky z aktuální dluhopisové emise. Emitent uvedl, že požádá o přijetí dluhopisů k obchodování na regulovaném trhu Burzy cenných papírů Praha.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo TMR (515,0 , +3,0 % t/t). Titul se obešel bez konkrétní firemní informace. Pohyb přisuzujeme technickému vývoji. Naopak nejvíce klesajícím titulem byl Colt CZ (-3,0 % t/t na 576 ). Na titulu proběhl v průběhu týdne zrychlený úpis akcií za cenu 555 /akcii. Prodejci zhruba 1,74 % kapitálu byli investoři ze zámoří, kteří obdrželi akcie v rámci vyrovnání koupě amerického Coltu. Tito investoři již dříve avizovali, že je pro ně držba zámořského titulu obtížná, a proto budou více nakloněni prodeji držených akcií. Dovršení většího prodejního balíku akcií firmy může vyřešit obchodní stránku situace a investoři se mohou dále zaměřit na fundament společnosti.

Výhled na příští týden

Příští týden bude patřit centrálním bankám. Ve středu bude zasedat FOMC, kde se sice zvýšení sazeb neočekává, ale stále je zde šance (zhruba 30 %), že k němu může dojít. Očekáváme, že si Powell stále nechá prostor pro možné zvýšení i pro příští zasedání. Měl by zopakovat, že zvýšené sazby by měly na trhu zůstat přinejmenším do konce roku. Takový scénář by měl být pro trh neutrální. Čtvrteční ECB zvýší sazby o 25 b.b. (4,0 %), ale zřejmě již doručí o něco méně jestřábí komentáře hlavně směrem ke zvyšování sazeb. I toto by měl být pro trh neutrální scénář. Očekáváme, že jakékoliv jen mírně holubičí vyznění by trh přijal pozitivně. Samozřejmě s důrazem na důvod podobné rétoriky.

Ve čtvrtek (15. 6.) se budou akcie Colt CZ obchodovat naposledy s nárokem na hrubou dividendu 30 /akcie.

Technicky dojde v pátek 16. 6. k převážení hned několika indexů jako CECE, FTSE či například PX, což sebou většinou přináší zvýšenou aktivitu investorů s potenciálem i zvýšené volatility.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za květen (oček. 4,1 po 4,9 % r/r), středeční zasedání FOMC, které by zvýšení sazeb sice nemělo přinést, ale ponechá si otevřený konec na příští zasedání, čtvrteční maloobchodní tržby za květen (oček. 0,0 po 0,4 % m/m), průmyslovou produkci za květen (oček. 0,1 po 0,5 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na červen (oček. 60,0 po 59,2 bodech m/m). V Německu se zaměříme na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za květen (oček. potvrzení 6,1 % r/r) a indexy ZEW na červen, které by měly vykázat zhoršení jak v hodnocení současné situace, tak v očekávání. V Číně se zaměříme na čtvrteční průmyslovou produkci za květen (oček. 3,5 po 5,6 r/r) a maloobchodní tržby za květen (oček. 13,7 po 18,4 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688