Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.06.2023 11:25:46

Na pražské burze v týdnu již prázdninová aktivita – obchody nejnižší v tomto roce. V příštím týdnu další dividenda a čtvrtletní aktualizace indexů

  • objemy obchodů mezitýdenně poklesly o třetinu na jen 1,86 mld.
  • indexu PX již třetí týden v řadě nejvíce přidaly akcie PHOTON ENERGY
  • v pondělí končí distanční valná hromada společnosti COLT, rozhodující mj. o dividendě
  • s nárokem na 30 dividendu společnosti COLT by se mělo naposledy obchodovat ve čtvrtek
  • pátek dojde po ukončení obchodování k pravidelné čtvrtletní aktualizaci indexů PX

Pražská burza se v úvodu týdne pokoušela vydat zpět na vyšší úrovně, avšak jen krátce. V dalších dnech se motala u předchozích hodnot, index PX nakonec ztratil druhý týden v řadě. Odepsal 0,57 %, když zakončil na 1 308 bodech. Tedy pražská burza předvedla obdobnou výkonnost jako celkově evropské akcie, resp. index EuroStoxx 600 zaznamenal podobné ztráty. Na Wall Street přitom akcie dále rostly.

O zmiňovaný nádech, a vlastně i následný vývoj, se postaraly především akcie ČEZ, které mají v indexu PX aktuálně stále největší váhu 21,7 %. Jejich pondělní nárůst až k hladině 1 060 vydržel jen krátce, v polovině týdne se již naopak výrazně přiblížily zpět hranici 1 000 . Před blížící se dividendou tedy na titulu pokračuje volatilita, nicméně již už za menší likvidity. K cenám elektřiny možno zmínit, že po delší době došlo u dlouhodobých kontraktů k obratu, resp. výraznějšímu růstu. Své totiž sehrála obdobná cenová otočka na cenách plynu i emisních povolenkách. Na spotovém trhu s elektřinou pak přetrvává stabilní situace, resp. o tomto víkendu vzhledem k počasí dostanou odběratelé využívající denní trh dokonce v některých hodinách za odebrání elektřiny zaplaceno.


Již čtvrtý týden v řadě ztratily akcie VIG, které nicméně v domovské Vídni bojují o udržení technické hranice u 23,70 EUR. Svou vahou každopádně pražskou burzu v týdnu nejvíce indexově zatlačily nakonec akcie KB. Stejně jako u akcií ČEZ jejich pokusy z úvodu týdne o další růst nevydržely, když nebyly podpořeny objemem obchodů. V pondělí akcie KB zaznamenaly vůbec nejnižší likviditu (23,8 mil. ) za 2 roky. A o den později to nebylo o moc lepší.

Nejvíce nicméně v týdnu ztratily akcie COLT, které však pražskou burzu ovlivňují jen z 3,7 %. Vlastně krátce před dividendou se rozhodli někteří akcionáři, vlastnící dříve americký Colt, prodat ve zrychleném úpisu 599 tis. akcií, tedy 1,74 %. Transakce proběhla s poměrně obvyklým diskontem, resp. za 555 . Průběžné výsledky probíhající distanční valné hromady pak ukazují, že dojde ke schválení protinávrhu akcionáře Ondřeje Vančury k dividendě 30 , resp. že v případě zájmu o primárně akciovou výplatu se bude počítat s nižším kurzem akcie 526,50 .

akciemi PILULKA díky startu druhého kola úpisu bylo dle plánu od čtvrtka pozastaveno obchodování. Přestože první kolo skončilo již v úterý, investoři se oficiálně jeho výsledek stále nedozvěděli. V médiích se pouze příliš nekonkrétně vyjádřil šéf firmy hovořící o upsaných vyšších desítkách milionů korun.

Od větších ztrát každopádně pražskou burzu ochránily svou vahou nejvíce akcie ERSTE. Všechny zisky neudržely, resp. obchodovaly se i o procento výše. Zveřejněný report banky ukázal, že na přelomu měsíce došlo k dalším nákupům vlastních akcií. Poslední zveřejněný obchod z 2.6. ukazuje na nákup cca 20 tis. akcií ERSTE. O den dříve pak 27,6 tis. akcií, což je dosud největší objem.

Pražské burze vlastně poslední týdny vládnou solární akcie. Z indexu PX totiž již třetí týden v řadě nejvíce přidaly akcie PHOTON ENERGY, a to přestože o porci zisků přišly. V úvody týdne se totiž obchodovaly na více než půlročních maximech až za 73,80 . Celkově mají za sebou již čtvrtý ziskový týden, když investoři nejspíše očekávají vzhledem k počasí konečně vyšší výrobu elektřiny.

V umazávání letošních ztrát pak pokračovaly v týdenním reportu pravidelně sledované akcie GEN DIGITAL, které ovládly žebříček i v předcházejícím týdnu. Do titulu mohou v začít v příštím týdnu přitékat nové finance, když firma ve středu fyzicky vyplatí květnovou čtvrtletní dividendu. Již v pondělí se obdobné situace mohou dočkat akcie PHILIP MORRIS, když akcionářům začne na účtech přistávat letošní dividenda 1 310 .

V nadcházejícím týdnu by se snad na pražské burze mohla právě zpět na vyšší úrovně navrátit likvidita. Každopádně živo a výrazné objemy obchodů lze očekávat v páteční závěrečné aukci spojenou s pravidelnou čtvrtletní aktualizací nejen indexu PX.

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688