Tomáš Beck (Vindicia)
Okénko právní novinky  |  09.06.2023 19:10:40

2022 jako přelom pro pracovní úrazy: odškodnění napodobilo dopravní nehody a vystřelilo vzhůru

Rok 2022 znamenal přelom v odškodňování pracovních úrazů. Hodnota jednoho bodu nově odpovídá vývoji průměrné mzdy, stejně jako u dopravních nehod. Podle společnosti Vindicia, která se na odškodnění zaměřuje, proto odškodnění okamžitě výrazně vzrostlo. Z průměrné částky 548 000 v roce 2021 se vyšplhalo na 810 000 korun v roce 2022. Statistiky Českého statistického úřadu uvádí, že se jen loni stalo 43 561 pracovních úrazů s pracovní neschopností delší než 3 dny.

 

Experti dlouhá léta upozorňovali na zásadní nerovnost v odškodňování. Zatímco u dopravních nehod hodnota jednoho bodu odráží vývoj průměrné mzdy, u pracovních úrazů byla roky fixována na 250 korunách. Počtem bodů se vyjadřuje závažnost úrazu a jeho dopadů na život poškozeného. „Nůžky se rozevřely opravdu výrazně, pro zraněné zaměstnance je to zásadní změna, která částku promění. Místo 250 korun nyní jeden bod odpovídá 393 korunám. Podle statistik naší firmy meziročně kompenzace okamžitě výrazně vzrostla o 48 %,“ uvádí Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Prvním krokem totiž byl judikát Ústavního soudu, který umožnil stejný postup jako u dopravních nehod v těch případech pracovních úrazů, kdy to bylo pro poškozeného výrazně výhodnější. Ve statistikách Vindicia se tak navýšení projevilo, ač nové pravidlo obecně platí až od začátku roku 2023.

 

Zraněných pracovníku je každým rokem více než 40 tisíc

Loňský rok se v počtu pracovních úrazů vyrovnal předchozímu, pracovní neschopnost delší než tři dny si vyžádalo 43 561 úrazů. Identické a pod dlouhodobým průměrem bylo množství smrtelných úrazů, loni přišlo při výkonu práce o život 88 osob. Nejrizikovějším oborem zůstává zpracovatelský průmysl, následují ho Velkoobchod a maloobchod, oprava a údržba motorových vozidel a Doprava a skladování. Ukázala to čerstvě publikovaná data ČSÚ.

 

Poškození stále neznají svá práva, zaostávají i firmy

Češi příliš netuší, jak v případě poškození postupovat a vůbec neví, na co mají nárok. Pokud se snaží získat kompenzaci po vlastní ose, získají jen malou část toho, co jim náleží. „Setkáváme se s obavou, že vážně zraněný zaměstnanec nemůže žádat odškodnění, protože by jeho zaměstnavatel zkrachoval, popřípadě ho za tu snahu vyhodil. Přibližně ve třetině případů se nám proces kompenzace snaží sabotovat samotné firmy. Buď si také myslí, že by odškodnění platily ze svého, nebo se domnívají, že jim následně velmi stoupne částka, kterou odvádí na pojištění,“ shrnuje Beck z Vindicia. Jedná se však jen o rozšířené mýty, firmy jsou pro podobné případy ze zákona pojištěny. A na výši pojistky nemá vliv velmi vysoké odškodnění za závažný pracovní úraz, ale spíše počet takových případů v jedné firmě.

 

 „Na druhou stranu stále častěji vidíme, že se společnosti snaží vycházet vstříc. Skvělým příkladem je i jedna severočeská zoo. Když se jejich zaměstnanec zranil, netušilo vedení, jak postupovat. Ve všem si ale nechali poradit, dodali všechny potřebné dokumenty i podklady, ochotně raněného pracovníka podpořili a ten tak získal adekvátně vysoké odškodnění,“ uznává Beck, podle kterého je přístup k odškodňování dalším kritériem, které poukazuje na zodpovědné firmy a atraktivní zaměstnavatele.

 Potřebujete poradit? Neváhejte se nás zeptat!  

Tomáš Beck

Tomáš Beck

Tomáš Beck (34) vystudoval historii a archeologii na Jihočeské univerzitě, pak základy práva a bezpečnostní studia na Cevro Institutu, kde následně dokončil postgraduální studium. Pro fungování Vindicia čerpá z principů západní Evropy. Drží se pravidla, že právo platí pro všechny, pro malé i velké.





Vindicia

Česká společnost Vindicia se zaměřuje na vymáhání spravedlivého odškodnění po dopravních nehodách, pracovních úrazech, úrazech ve školách a po zanedbání lékařské péče. Umí také zajistit adekvátní plnění z pojistek v případě, že pojišťovny odmítají platit. Vindicia má tým odborníků, kteří postupují podle metodik, které jsou pro klienta výhodné. Její úspěšnost proto přesahuje 90 %.

A co je nejdůležitější? Pokud vám Vindicia nevymůže peníze, nic neplatíte. Nejsou tu žádné vstupní poplatky, Vindicia si odměnu bere až z úspěšně získané částky. Nic tedy neriskujete. Stojí za to o odškodnění bojovat, vždyť průměrná kompenzace za dopravní nehodu dosáhla milionu korun!

Více informací na https://www.odskodnime.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688