Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.06.2023 15:20:27

Pokles sazeb mimo hru, po případné pauze pravděpodobnější další růst - Mishkin

O dalším vývoji v americké ekonomice a monetární politice hovořil na CNBC Alan Blinder a Frederic Mishkin (viz ZDE). Oba dříve působili ve vedení centrální banky, Blinder se již dříve klonil k názoru, že sazby by už růst neměly, nyní ale hovoří o lepším ekonomickém výhledu. Mishkin přímo doporučuje další růst sazeb, protože jádrová inflace se stále drží vysoko a monetární restrikce v USA nastala „teprve nedávno“.

Podle Mishkina je třeba brát do úvahy, že monetární politika působí se zpožděním. A jak bylo uvedeno, do restrikce se podle něj dostala teprve nedávno, protože Fed sice zvedal prudce sazby, ale z velmi nízkých úrovní. Ty se tak ještě dlouhou dobu pohybovaly na úrovních, které znamenaly uvolněnou monetární politiku. Ekonom podle svých slov chápe úvahy o tom, že si Fed dá ve zvedání pauzu. Pokud by k tomu skutečně došlo, měla by ale centrální banka velmi pečlivě komunikovat ve vztahu k trhům a veřejnosti. Co tím ekonom míní?

Mishkin si myslí, že případná pauza ve zvedání sazeb by měla být doprovázena jasnými signály o tom, že další vývoj je podle vedení Fedu jednoznačně vychýlen směrem k obnovení růstu sazeb. Jejich pokles, o kterém se někdy spekuluje, je pak podle experta nyní úplně mimo hru. Na CNBC k tomu doplnili, že úvahy o poklesu sazeb se točí kolem zhoršování ekonomického vývoje. Ekonom na to odvětil, že tento vývoj by se musel hodně zhoršit, aby to ospravedlnilo obrat v sazbách.

Mishkin k uvedenému dodal, že pokud se zvedne inflace, cesta k jejímu snížení vede přes zabrždění ekonomiky. Je to „nepříjemná realita“, která se dostaví poté, co Fed drží svou politiku delší dobu příliš uvolněnou. Mishkin byl přitom podle svých slov k předchozí uvolněné politice Fedu „velmi kritický“. Požadoval její utažení „dlouho předtím, než Fed začal zvedat sazby.“ Nyní se za tuto chybu „musí zaplatit cena, pokud k tomu nedojde, bude to ještě horší.“

Nejhorším scénářem by podle experta byl obrat v monetární politice následovaný opětovným růstem inflace. Pak by sazby musely růst ještě více, než kdyby je Fed zvedal soustavně. Lepší je tedy jednat preventivně a dokončit to, co je třeba dokončit.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

28.08.2023Růst sazeb po Jackson Hole zůstává ve hře ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688