Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Sport  |  06.06.2023 19:34:24

Golfem hýbou velké peníze, Saúdové slibují další miliardy. PGA Tour se dohodla na fúzi s konkurenční společností LIV Golf

Válečná sekera v mužském profesionálním golfu se zdá být dneškem zakopána. Za bližších nezveřejněných podmínek se PGA Tour dohodla na fúzi s konkurenční společností LIV Golf, která je podporována Saúdskou Arábií. A její peníze v posledním více než roce vlastně zamíchaly se zaběhlou PGA Tour. Mnohdy devítimístné částky za přestup a navíc štědré odměny přilákaly řadu špičkových hráčů právě do konkurenční LIV Golf. Dnešní dohoda má během několika týdnů vyústit ve vznik nové zatím bezejmenné společnosti. Dohoda zahrnuje také DP World Tour, známou také jako European PGA, zkrátka fúzí má vzniknout velký golfový podnik. A podporovaný petrodolary. Suverénní investiční fond Saúdské Arábie The Public Investment Fund (dále jen PIF), coby vlastník LIV Golf, totiž slibuje další miliardy dolarů nového kapitálu. Přitom někteří kritici LIV Golf také poukazovali na fakt, že seriál je financován právě Saúdskou Arábií. Tedy, že se země takto snaží vylepšit svou image poškozenou stavem lidských práv.

Zmiňovaná dohoda je druhou výraznou sportovní transakcí během několika měsíců, připomenout lze fúzi společnosti World Wrestling Entertainment se společností Endeavor Group. Každopádně guvernér fondu PIF Yasir Al-Rumayyan v úterý v pořadu "Squawk on the Street" televize CNBC uvedl, že po dokončení fúze, kterou očekává v řádu týdnů, je nová správní rada připravena posoudit každý předložený návrh. „Ať to bude stát cokoli, k tomu jsme odhodláni,“ řekl Al-Rumayyan, který bude zastávat funkci předsedy představenstva vzniklé společnosti.

Obě organizace proti sobě v posledních měsících podaly řadu antimonopolních žalob. LIV Golf zažaloval PGA Tour kvůli údajným protisoutěžním praktikám při zakazování účasti jeho hráčů. PGA Tour podala protižalobu, v níž tvrdila, že LIV potlačuje hospodářskou soutěž. Následovaly spory ohledně procesu zjišťování důkazů. Dohoda oznámená v úterý má právě ukončit všechny probíhající soudní spory.

Podnětem k žalobám byla skutečnost, že nově vzniklá liga přilákala z PGA Tour několik vysoce postavených hráčů, například Phila Mickelsona a Bubbu Watsona, poté, co jim tour zakázala účast na turnajích LIV.

Phil Mickelson se ke zveřejněné fúzi na twitteru dnes pozitivně krátce vyjádřil: „Dnešní den je úžasný“.

Dle tiskové zprávy PGA Tour: „budou všechny tři organizace spolupracovat a v dobré víře pracovat na vytvoření spravedlivého a objektivního procesu pro všechny hráče, kteří si budou přát znovu požádat o členství v PGA TOUR nebo DP World Tour po skončení sezóny 2023, a na stanovení spravedlivých kritérií a podmínek opětovného přijetí v souladu s pravidly každé z Tour.“

Z dohody je nicméně cítit snaha, aby globální profesionální golf měli pod palcem nakonec Saúdové. Uvádí totiž mj.: „PIF bude zpočátku vedle PGA TOUR, LIV Golf a DP World Tour výhradním investorem nového subjektu. V budoucnu bude mít PIF výhradní právo dále investovat do nového subjektu, včetně práva přednostního odkupu veškerého kapitálu, který může být do nového subjektu investován, a to i do PGA TOUR, LIV Golf a DP World Tour. PGA TOUR bude jmenovat většinu představenstva a bude mít většinový podíl hlasů ve sloučeném subjektu.“

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

04.08.2010Spot na středu: Golf – Singing in the Rain Strategie.cz (Strategie.cz)
26.02.2010Nižší zájem o golf televize zvládnou Strategie.cz (Strategie.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688