mzv.cz (MZv ČR)
Akcie ve světě  |  04.06.2023 08:28:00

Kuvajt je významným investorem, Kuvajtský investiční úřad KIA je nejstarším státním suverénním fondem na světě

Kuvajt je významným investorem, Kuvajtský investiční úřad KIA je nejstarším státním suverénním fondem na světě

01.06.2023 / 12:42 | Aktualizováno: 04.06.2023 / 08:28

Kuvajt se snaží lákat do své země investory, zejména do strategických rozvojových projektů a sektorů. Nicméně, je tradičním investorem do ekonomik po celém světě, především prostřednictvím nejstaršího státního suverénního fondu KIA – Kuwait Investment Authority, který vznikl v roce 1953. KIA se zároveň řadí mezi nejbohatší fondy světa. V roce 2022 dosáhly investiční příjmy necelých 32,7 miliard USD z přímých zahraničních investic, portfoliových investic a ostatních investic. Kromě KIA působí v Kuvajtu řada dalších investičních fondů a významných soukromých investorů.

Vytvoření vhodného podnikatelského prostředí s aspektem na růst soukromého sektoru a zahraničních investic patří mezi klíčové cíle kuvajtské strategie New Kuwait Vision 2035. Lákáním přímých zahraničních investic (PZI) do země se zabývá agentura KDIPA (Kuwait Direct Investment Promotion Authority). Kuvajtské investiční prostředí umožňuje v jistých specifických případech podpořit až 100 % vlastnictví a poskytuje investiční pobídky. Jinak je podíl zahraničních subjektů omezen na 49 %. Zákon č. 116 z roku 2013 o podpoře přímých zahraničních investic specifikuje podporované hospodářské sektory pro vstup zahraničních investorů, kritéria, která musí splnit a státní podporu pro příliv PZI do země.

S výhradou schválení povoluje tento zákon až 100 % zahraniční vlastnictví v následujících odvětvích: infrastruktura (vodní zdroje, energetika, čištění odpadních vod a komunikace); pojišťovnictví, vývoj informačních technologií a softwaru; zdravotnická zařízení a léčiva; letecká, pozemní a námořní přeprava; cestovní ruch, hoteliérství a volnočasové aktivity; bytové projekty a rozvoj měst a řízení investic. Vláda zákonem zřídila agenturu KDIPA, aby získala investiční návrhy, vyhodnotila jejich potenciál a pomohla zahraničním investorům s licencováním.

Vláda se domnívá, že poskytnutí většího přístupu zahraničním společnostem na kuvajtský trh podpoří investice do rozvojových projektů např. tzv. Northern Gateway a Five Islands a dalších projektů, které tvoří páteř rozvojového plánu Kuvajtu. Reálně jsou však příležitosti pro české subjekty značně limitované. Naopak větší perspektivy se jeví v opačném směru toku investic, a to směrem do Česka, zejména ve formě portfoliových investic prostřednictvím jednoho z nejbohatších státních suverénních fondů světa - Kuvajtského investičního úřadu.

Posláním Kuvajtského investičního úřadu (KIA) je dosáhnout dlouhodobé návratnosti investic z finančních rezerv, které stát úřadu svěřil a poskytnout tak alternativu k ropným rezervám, která by budoucím kuvajtským generacím umožnila čelit nejistým ropným příjmům v budoucnu. Objem portfolia investic KIA je státním tajemstvím, jeho hodnota se však odhaduje se na více než 750 miliard USD.

Přímé zahraniční investice (PZI) Kuvajtu napříč sektory ve více než 125 zemích vynesly v roce 2022 zhruba 1 mld. USD, ještě více vynesly portfoliové investice, jejichž prostřednictvím investuje především KIA (1,5 mld. USD). Výnosy z ostatních investic pak představovaly 533 mil. USD. Rostoucí potenciál však skýtá i spolupráce s předními kuvajtskými soukromými investory a nadnárodně působícími společnostmi, kteří začínají vnímat dynamicky se rozvíjející české inovativní obory, ve kterých jsou české firmy mezinárodně konkurenceschopné, jako je například oblast ICT, softwarový vývoj, kyber-bezpečnost, AI, Fintech, IoT a smart technologie v automatizaci a v udržitelnosti.

V Kuvajtu nepůsobí agentura pro podporu zahraničních investic CzechInvest ani CzechTrade, ekonomický diplomat obchodně-ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Kuvajtu může v případě zájmu poskytnout základní informace o investičním prostředí v teritoriu a asistenci v propojení s relevantním kuvajtským partnerem.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688