Ze světa  |  02.06.2023 10:58:38

Copernicus: Severní polokoule zažívá na jaře brzké rekordy v emisích požárů

 

A map of the earth
Description automatically generated with low confidence

Analýza CAMS Optická hloubka aerosolu organických látek při vlnové délce 550 nm pro období 1.-31. května 2023

Během jara 2023 postihly severní polokouli na několika místech po celém světě rozsáhlé požáry, z nichž některé dokonce překonaly rekordy. Pro toto roční období byly zvláště významné události ve Španělsku, Kanadě a Rusku. Služba Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) sleduje intenzitu požárů a jejich emise v atmosféře a předkládá zprávu o aktuálních podmínkách před začátkem boreálního léta.

Časně jarní požáry ve Španělsku

Sezóna lesních požárů na severní polokouli začala brzy – v březnu vypukly ve Španělsku. Od 23. března vědci z CAMS sledovali významnou požární aktivitu v různých regionech Španělska, která zasáhla především Valencii a další požáry v Asturii a Kantábrii, avšak menšího rozsahu než ve Valencii.

A picture containing text, screenshot, font, graphic design
Description automatically generated

GFASv1.2 březen celkové odhadované emise uhlíku pro Španělsko.

V důsledku těchto požárů bylo ve Španělsku zaznamenáno nejvyšší množství emisí za tento měsíc v historii, srovnatelné s požáry v roce 2012. Požáry takového rozsahu na počátku roku jsou neobvyklým jevem. Údaje společnosti Copernicus upozornily na to, že riziko požárů se zvýšilo v důsledku vysokých teplot a sucha, které kontinent postihly během předchozí zimy.


Lesní požáry v Eurasii a rekordní emise v Kanadě

V březnu, dubnu a květnu se ve Střední Americe vyskytly sezónní požáry, které byly mírně nadprůměrné a způsobily přenos kouře do Severní Ameriky a severního Atlantiku.

Během května došlo k významným požárům ve dvou různých oblastech severní polokoule: jeden v Eurasii a druhý v západní Kanadě. Lesní požáry v Eurasii zasáhly Kazachstán, Mongolsko a některé příhraniční oblasti Ruska včetně Kurganu, Ťumeni, Omsku a Novosibirsku. Požáry v celém tomto regionu hořely v některých regionech s vysokou intenzitou, vyšší než průměr za období 2003-2022, a jejich celkové odhadované emise za tento měsíc byly srovnatelné s květnem posledních let.

 
 Umístění aktivních požárů v systému GFAS v1.2 a vyzařovací výkon požárů nad Kanadou v květnu 2023.

Rozsáhlé požáry na západě Kanady zuřily po celý květen 2023. Denní data CAMS o celkovém vyzařovacím výkonu požárů (FPR) ukazují od začátku května značnou aktivitu v Britské Kolumbii, Albertě, Saskatchewanu a Severozápadních teritoriích, přičemž koncem měsíce se aktivita zvýšila dále na východ v Ontariu a Novém Skotsku. Kromě toho systém CAMS sledoval významné emise z těchto požárů, které se trvale přenášejí na velké vzdálenosti přes Severní Ameriku a Atlantský oceán, dokonce až do Skandinávie a Severního ledového oceánu. Kanada dosáhla za měsíc květen jedné z nejvyšších zaznamenaných emisí, která překonala celkové rekordy v Britské Kolumbii, Saskatchewanu, Severozápadních teritoriích a Novém Skotsku.

Situace v Saskatchewanu byla v tomto měsíci obzvláště extrémní, vzhledem k tomu, že předchozí rekordní emise pro tento region za jeden květen činily dvě megatuny, zatímco v květnu 2023 měly více než 23 megatun.

Mark Parrington, vedoucí vědecký pracovník společnosti CAMS, k tomu říká: "S blížícím se létem na severní polokouli se očekává, že se zvýší proměnné související s rostoucím rizikem požárů, jako jsou vysoké teploty a zejména sušší podmínky. Sledování těchto proměnných a vývoje lesních požárů má zásadní význam pro pochopení základních příčin a dopadů na atmosféru, aby bylo možné přijmout vhodná opatření."

Systém CAMS, který jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory Evropské unie, sleduje požáry a jejich emise po celý rok a poskytuje údaje na toto téma prostřednictvím svého globálního systému asimilace požárů (GFAS). Tento systém je založen na družicových pozorováních aktivních požárů a zářivém výkonu požárů (Fire Radiative Power - FRP), který je měřítkem intenzity požárů, a umožňuje odhadovat emise uhlíku a široké škály látek znečišťujících ovzduší, které tvoří kouř, a poskytuje soubor údajů za 20 let.

 

Zdroj: atmosphere.copernicus.eu

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688