Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  02.06.2023 10:07:41

Přehled výsledků Kofoly za 1. kvartál 2023: Vysoké marže, ale pomalý růst v dubnu/květnu


Očištěný zisk EBITDA za 1. kvartál 2023 dosáhl 218 mil. , což je o 95 % více než v předchozím roce a 26 % nad konsensem díky vyšší marži o 2,6 p.b., která byla způsobena klesajícími cenami energií a disciplinovanými náklady na prodej a marketing. Výsledky podpořily také dotace na energie ve výši 16,8 mil. . Upravený čistý zisk byl s 35 mil. (vs. 103 mil. čistá ztráta v 1. čtvrtletí 2022) výrazně nad ztrátou 4 mil. očekávanou konsensem díky vyššímu upravenému zisku EBITDA a klesajícím odpisům, což bylo částečně kompenzováno relativně vysokou vykázanou daní (40% efektivní daňová sazba). Tržby byly s 1,71 mld. (+14 % r/r) přibližně 1 % nad konsensem. Společnost již dříve reportovala předběžný růst tržeb o +13 % r/r, takže se jedná o potvrzení těchto čísel. Tržby byly taženy segmentem F&H (+16 %) a HoReCa (+17 %), které se stále zotavují z dopadů pandemie. Zadlužení: čistý dluh k EBITDA zisku se mezikvartálně snížil na 2,8x z 3,0x, zatímco čistý dluh mírně vzrostl na 3,4 mld. (lépe, než jsme očekávali, díky vyšší EBITDA, solidnímu OCF a nízkým CAPEX).

Výhled na 2Q23: Společnost uvedla, že tržby v dubnu/květnu vzrostly pouze o 4 %1 % r/r (oproti relativně vysoké loňské základně), zatímco objemy se propadly o -13 %/-18 %. To ukazuje, že výrazné zvýšení cen si vybírá svou daň na chování spotřebitelů, pravděpodobně více, než společnost očekává. Svou roli v poklesu jistě sehrálo i chladné květnové počasí.

Výhled na rok 2022: Kofola mírně zvýšila dolní hranici výhledu upraveného EBITDA zisku, takže střední hodnota výhledu vzrostla o 2 %. Výhled upraveného EBITDA zisku se nyní pohybuje v rozmezí 1 150-1 250 mil. (cca +8 % r/r) při očekávaném růstu tržeb 12 % r/r.

Dividenda: Společnost potvrdila záměr vyplatit meziročně vyšší dividendu (11,3 v roce 2022). Dále uvedla, že může vyplatit až 300 mil. (13,5 na akcii), "za podmínky, že bude k dispozici dostatek prostředků k distribuci (distribuovatelných zdrojů), aniž by byla ohrožena finanční stabilita společnosti".

Kofola představila velmi silné výsledky za 1. kvartál 2023 díky výraznému zvýšení cen a pokračujícímu po pandemickému oživení v některých segmentech a teritoriích. Společnost však uvedla, že lepší výsledky byly částečně způsobeny načasováním některých výdajů. Pokles objemů vykázaný v dubnu a květnu než naznačuje potenciální negativní překvapení tržeb ve zbytku roku (oproti výhledu společnosti +12 %). Nadále vidíme Kofolu na relativně nízkých násobcích, ale vidíme určité riziko pro splnění zvýšeného výhledu upraveného EBITDA zisku pro letošní rok. Očekávali bychom mírně pozitivní reakci na vysokou EBITDA a výhledově až 13,5 dividendu za akcii.

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688