Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie ve světě  |  01.06.2023 13:21:35

Rozruch kolem umělé inteligence připomíná bubliny z minulosti

Velká většina košů spojených s růstovými tématy si v posledním týdnu pohoršila a týdenní výsledky trhů by byly opravdu deprimující, nebýt akcií polovodičů a umělé inteligence (AI). Vzrušení kolem AI vyhnaly akcie polovodičů na nejvyšší forwardové hodnoty od ledna 2010 a ceny akcií firmy Nvidia už dosáhly hladiny, kde mohou svými budoucími výnosy investory snad už jen zklamat.

Hlavní body tohoto článku:

  • V minulém týdnu se síla akciového trhu opírala většinou o akcie související s AI, valná část růstových akcií naopak klesala. To jen ukazuje, jak je akciový trh mělký.
  • Akcie polovodičových firem stouply na nejvyšší hladinu od ledna 2010 a ocenění společnosti Nvidia ve vztahu k očekávaným výnosům stouplo na to úroveň, kde by měli investoři zpozornět.
  • Pro akcie spojené s AI je nyní hlavním rizikem fakt, že jsou očekávání příliš vysoká, takže už mohou přinést jen zklamání, tak jak se to u podobných akcií stávalo i v minulosti.

Pod povrchem AI se skrývají slabiny

Když se podíváme, jak si v posledním týdnu vedly světové akcie, zjistíme, že došlo k mírnému poklesu. Tomuto trendu se vymykal pouze tematický koš polovodičů, který posílil o 6,7 % spolu s tím, jak nabýval na síle mediální humbuk kolem AI. CEO společnosti Nvidia prohlásil, že nastává nová éra, která potrvá 10 let. Když se však podíváme mimo segmenty související s AI, valná většina růstových „kapes“ na světovém akciovém trhu se v minulém týdnu propadla. Pokles zaznamenaly zejména takové koše jako Platby, Luxusní zboží, Skladování energie a Medicína příští generace.

Je znepokojující, jak se v letošním roce tituly, jež mají pozitivní dopady na výsledky akciového trhu, koncentrují v jediném segmentu. Při bližším pohledu je jasné, že většinou jde právě o AI. Tato dynamika ovšem nezůstává bez následků. Horečná snaha „přiživit se na AI“ vyhnala polovodičové odvětví na dosud nejvyšší hladinu ocenění měřenou 12měsíčním poměrem EV/EBITDA, který již zohledňuje i očekávaný EBITDA pro příští rok. Na hladině 18,7x tak mají polovodiče o 72 % vyšší hodnotu než světové akciové trhy obecně, takže očekávání vzrostla na úroveň, která může v nadcházejících letech investory výrazně zklamat.

 

Nvidia před otevřením trhu roste a tržní hodnota se blíží k 1 bilionu USD

V čele současné fáze nadšení z AI kráčí Nvidia, přední výrobce GPU používaných při výzkumu a vývoji AI. Před otevřením trhu je o 3 % výš, takže se její tržní hodnota poprvé v historii vyhoupla nad 1 bilion USD. Jak už jsme psali, dosáhly v poslední době ceny akcií společnosti Nvidia hodnot, které lze jen obtížně akceptovat, pokud se růstová trajektorie v nadcházejících letech nebude naprosto vymykat všemu, co známe. I když samozřejmě existuje možnost nové a unikátní trajektorie a Nvidia může být právě takovou mimořádnou entitou, na základě zkušeností z minula je pravděpodobnost, že k tomu dojde, jen minimální. Očekávání od akcií Nvidie jsou neuvěřitelně vysoko, dosáhly 22násobku 12měsíčních forwardových výnosů a v indexu Russell 1000 se nachází v nejvyšším decilu 12měsíčního forwardového EV/S.

Když se podíváme na 12měsíční forwardový poměr EV/S za posledních 25 let, má horní decil (tedy akcie s nejvyšším poměrem EV/S) v přepočtu na rok 4% výnos, zatímco tituly s minimálním poklesem mají v přepočtu roční výnos 16,7 %. Jinými slovy mají nudné akcie tendenci vykazovat nad očekávání dobré výsledky, zatímco ty nejatraktivnější naopak investory zpravidla zklamou. Tato historická skutečnost představuje pro investory, kteří uvažují o zapojení do honby za akciemi společnosti Nvidia, významný faktor, který je třeba při rozhodování zohlednit.

Současná AI bublina v mnoha ohledech připomíná ozvěny někdejší internetové bubliny či nedávné kryptoměnové a blockchainové bubliny. Na sociálních sítích působí skupina influencerů, kteří záměrně vytvářejí kolem AI co největší senzaci, aby využili této „nastupující novinky“, deformují tak budoucí očekávání potenciálních investorů a vytvářejí na trzích s veřejně obchodovanými akciemi bubliny. Vzpomenete si ještě, jak nám slibovali, že blockchain a samořídící auta způsobí na finančních trzích revoluci a umožní vám popíjet cappuccino, zatímco vás auto samo odveze do práce?

   

Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.

Garnry přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích, včetně CNN a Bloomberg TV. Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje, jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí. Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.


Skupina Saxo Bank (Saxo), je přední fintech specialista zaměřený na multi-asset obchodování a investice, poskytující „Bankovnictví jako službu“ ve velkém. Už více než 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností s cílem demokratizovat investiční a obchodní prostředí.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům, přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii, a podporuje tak komplexní hodnotový řetězec prostřednictvím „Bankovnictví jako služba“ (BaaS). Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992 a svou první online obchodní platformu představila v roce 1998 a stala se tak fintech společností dříve, než tento termín vůbec vznikl. Společnost sídlí v Kodani a zaměstnává více než 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Šanghaje, Hongkongu, Dubaje a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688