Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  31.05.2023 21:21:02

Čínský zájem o svět metaverza může ukončit plošný zákaz kryptoměn

 

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Není to tak dávno (rok 2021), co Čína zaujala tvrdý postoj vůči všem aktivitám, které měly nějaké spojení s kryptoměnami a s kryptografickým průmyslem obecně. Vlna zákazů a restrikcí se podepsala snad na všech kryptoaktivech, které v té době utrpěly v krátkodobém až střednědobém horizontu znatelný propad své tržní kapitalizace. Čína k plošnému zákazu přistoupila zejména proto, že v tomto segmentu trhu spatřovala nebezpečí pro svou vládní politiku. Neregulovaný a anonymní trh s kryptoměnami se tak rozhodla raději potlačit a namísto něj nabídnout zájemcům svůj plně kontrolovaný systém včetně digitálního jüanu.

Metaverzum jako hybatel změn v Číně

Přesto, že v Číně stále platí plošný zákaz vůči nekontrolovaným aktivitám v oblasti kryptoměn a transakcí s takovou měnou, tak dynamicky se rozvíjející trh tlačí alespoň částečně na změnu takového postoje. Oblast metaverza neoslovila totiž jen soukromé firmy, ale velký potenciál této technologie si uvědomuje také čínská vláda a jde mu naproti. Jedním z měst, které se uchází o korunu předního čínského centra metaverza, je město Zhengzhou (Čeng-čou) v provincii Henan. Tamní městská vláda nedávno oznámila ambiciózní plán vybudovat do roku 2025 z rozvíjejícího se odvětví metaverza odvětví v hodnotě 200 miliard jüanů ročně. Na podporu růstu v této oblasti město zřídilo investiční fond ve výši 10 miliard jüanů. Mezi další pobídky pro společnosti působící v oblasti metaverza pak patří dotace na nájemné a granty.

Protože je však stále v platnosti plošný zákaz na oblast obchodování s kryptoměnami, musí tamní teprve se rodící sektor metaverza tento zákaz obcházet. To se daří zejména díky tomu, že firmy mají povinnost využívat k vývoji metaverza státem podporované blockchainy. Jedná se o klíčovou podmínku, kterou zájemci o dotaci od města Čeng-čou musejí splnit. Namísto velkých veřejných blockchainů, na kterých obvykle staví vývojáři metaverza v jiných zemích, si vývojáři musejí vystačit s tamními systémy. To se však může negativně promítnout do rychlosti vývoje takového systému. V dokumentech, v nichž nastínila svou vizi, vláda v Čeng-čou uvedla, že v první fázi bude podporovat rozvoj takto využívaných blockchainů a zřídí digitální tržiště pro NFT (non-fungible token). Na NFT se totiž nevztahují tak přísná omezení jako na tokeny kryptoměn.

Bílá kniha

Na dění v Čeng-čou zareagoval i Peking. Tamní úřady zveřejnily přelomovou bílou knihu ohledně budoucích plánů na vývoj Web3 v hlavním městě Číny. I když bílá kniha není oficiální politický dokument, dává tzv. nahlédnout pod pokličku, jaký je přístup Pekingu k vývoji metaverza. Zřejmě nejdůležitější sdělení, které bílá kniha obsahuje je, že zdůrazňuje záměr státu využít politiku k urychlení inovací v této oblasti.

Stejně jako vláda v Čeng-čou považují i pekingští radní vývoj blockchainu, potažmo metaverza jako stěžejní bod důležitý pro růst čínské digitální ekonomiky. Jak ukazují nedávná oznámení v obou městech, na vývoji chtějí participovat a z toho důvodu mají připravené pobídky pro zájemce, kteří se chtějí do vývoje metaverza zapojit.

Generální ředitel společnosti Binance, Changpeng Zhao, k tomuto přelomovému dokumentu uvedl, že bílá kniha považuje blockchain za klíčovou součást infrastruktury Web3 a za jednu z kritických technologií Web3. Zároveň upozorňuje na načasování zveřejnění s ohledem na spuštění nového hongkongského regulačního rámce pro podnikání s virtuálními aktivy.

Čeká nás změna kryptografické politiky v Číně?

Hongkong zveřejnil nový regulační rámec, který začne platit od začátku června. Jedná se o první komplexní předpisy, které upravují tamní kryptografický sektor. Každý, kdo bude chtít podnikat v této oblasti, bude muset nově získat licenci. Samotné udělování licencí pak bude podléhat přísnému režimu. Ohlasy, které nový regulační rámec vyvolal, jsou smíšené. Pro jedny jsou nová pravidla příliš restriktivní, druzí naopak vítají jasnost, kterou konečně vnášejí do tohoto sektoru.

Za povšimnutí určitě také stojí fakt, že čím dál více čínských měst otevřeně vychvalují přednosti technologie blockchain. Odborníci se domnívají, že by to mohlo znamenat předzvěst potenciálního zmírnění plošného zákazu obchodování s kryptoměnami. Odkazují přitom na význam veřejných blockchainů, jako je Ethereum, které patří mezi hlavní hráče v inovacích a vývoji metaverza. Pokud tedy bude chtít čínská vláda udržet krok s globálními trendy, nezbyde jí časem nic jiného, než plošný zákaz revidovat.

 

Pokud by se odborníky předpokládaný scénář naplnil a čínská vláda skutečně rozhodla o zrušení plošného zákazu obchodování s kryptoměnami, mohl by celý sektor zaznamenat významný růst. Jak se celá situace nakonec vyvine, to se teprve uvidí a budeme si muset nato ještě počkat.

 
Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688