Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.05.2023 14:21:29

Čínská tržní mizérie, kam se podíváš

Situace s čínskými akciemi se zhoršuje a na obzoru je medvědí trh, k neradostným vyhlídkám přispívají také neuspokojivé údaje o výrobě. Jak index Hang Seng, tak index čínských akcií v Hongkongu klesly z nedávného maxima o přibližně 20 %, zatímco offshore jüan se propadl na šestiměsíční minimum.

Globální fondy se spěšně stahují, protože řada neuspokojivých údajů, geopolitická rizika a pokračující slabost na trhu s nemovitostmi zhoršují náladu v čínské ekonomice. Volání po větší politické podpoře sílí a obavy ze slábnoucí čínské ekonomiky se projevují i na ostatních světových trzích.

"Slabost se očekávala již několik měsíců, takže údaje jsou jen dalším důvodem pro slabý výkon akciového trhu," řekl Yang Zhiyong, výkonný ředitel Beijing Gemchart Asset Management. "Na začátku roku bylo mnoho slibů o podpoře ekonomiky, ale nic z toho se nenaplňuje, což je pro mě nejvíce frustrující."

čína

Hongkongský hlavní index Hang Seng poklesl v květnu až o 2,5 %, zatímco index Hang Seng China Enterprises se ve stejné době propadl až o 2,6 %. Oba ukazatele byly na cestě k největšímu měsíčnímu poklesu od února, když dosud ztratily více než 8 %. Pesimismus je všudypřítomný. Pouze 16 % členů HSCEI se v posledních 50 dnech obchodovalo nad průměrnou cenou svých akcií, zatímco v polovině dubna to bylo 58 %. Ve středu byl index nejhorším asijským indexem. Pevninský index CSI 300, který jen o několik dní dříve vymazal všechny své zisky za rok 2023, ve středu klesl o dalších 1,2 %.

Pokračující pokles akcií některé obchodníky překvapil, část z nich totiž již další oslabení započítali vzhledem k nedávné sérii špatných údajů. "Data budou mít na trh jistě určitý negativní dopad, ale není to zcela překvapivé a trh již část oslabení započítal," uvedl Yan Kaiwen, analytik společnosti China Fortune Securities. "Prostor pro další pokles však bude omezený."

Globální fondy nicméně nečekají, jestli se projekce potvrdí. Jsou na nejlepší cestě stát se čistými prodejci čínských akcií již druhý měsíc po sobě, což se nestalo od říjnového propadu. Někteří čínští býčí investoři, včetně Citigroup a Jefferies Financial, začali ustupovat a snižovat alokace ve svých portfoliích.

hangseng

Zámořští investoři ve středu prodali skrz hongkongský trh do polední přestávky v obchodování 4,6 miliardy jüanů (647 milionů USD) pevninských akcií. " Oživení díky znovuotevření skončilo a nyní je skutečně cítit nespokojenost," řekl Patrick Wu, vedoucí tradingu pro Asii a Tichomoří a Blízký východ ve společnosti Credit Agricole CIB. "Globální obchodníci teď nebudou ve velkém nakupovat aktiva na čínské pevnině."

Navíc oslabující čínská měna poskytuje investorům další záminku k odchodu z trhu. Offshore jüan ve středu klesl na šestiměsíční minimum 7,1198 za dolar. Výnos desetiletých čínských státních dluhopisů se příliš nezměnil a činil 2,71 %.

Vzhledem k tomu, že oficiální index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu nedosáhl odhadů, obchodníci reagovali prodejem průmyslových kovy. Měď rozšířila svou nejhorší měsíční ztrátu za téměř rok a železná ruda klesla dále pod 100 dolarů za tunu.

Aby toho nebylo málo, nic nenasvědčuje tomu, že by mezi Washingtonem a Pekingem došlo k uvolnění napětí. USA obvinily Čínu ze "zbytečně agresivního manévru" poté, co čínská stíhačka nebezpečně manévrovala před americkým průzkumným letounem nad Jihočínským mořem. Peking také nedávno odmítl žádost Washingtonu, aby se tento týden setkali šéfové obrany obou zemí.

"Nerovnoměrné hospodářské oživení Číny je vedle geopolitiky jednou z obav investorů," uvedl Vey-Sern Ling, výkonný ředitel Union Bancaire Privee. "Další vládní stimuly mohou pomoci, ale k odstranění pochybností investorů bude zapotřebí důkazů o udržitelném dlouhodobém růstu,"dodává.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

09.09.2020Zombie, kam se podíváš Patria (Patria Finance)
27.04.2020Koronavirus a letní dovolená: Kam se podíváme? Ivo Svoboda (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688