mmr.cz (MMR)
Z domova  |  22.05.2023 13:26:19

MMR reaguje na kontrolní akci NKÚ - finance z evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) pomohly složkám integrovaného záchranného systému (IZS) zkvalitnit služby v regionech a pořídit potřebné vybavení a techniku

Díky financím z evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) mohly složky integrovaného záchranného systému (IZS) zkvalitnit služby v regionech a pořídit si potřebné vybavení a techniku. Naprostá většina poskytnutých prostředků určených na zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof v prověřovaných projektech byla podle kontrolorů Národního kontrolního úřadu (NKÚ) čerpána účelně a hospodárně v souladu s právními předpisy. Peněžní prostředky přispěly k vyšší ochraně života, zdraví osob, majetku a hospodářských aktivit ve vazbě na nová rizika a změny klimatu. A to i díky spolupráci ministerstva s jednotlivými složkami IZS.
Ministerstvo pro místní rozvoj při přípravě programu velmi úzce spolupracovalo s jednotlivými složkami IZS. Jejich zástupci měli také možnost podílet se na podobě jednotlivých výzev, zacílení i nastavení parametrů. Řídící orgán IROP pro tento účel vytvořil pracovní skupinu, v rámci které zástupci IZS ministerstvo průběžně informovali o svých potřebách. MMR po celou dobu přípravy a realizace programu z těchto potřeb vycházelo. Nemůžeme proto souhlasit se závěry NKÚ, že cíle podpory byly nastaveny bez znalosti potřeb základních složek IZS.

MMR dále odmítá závěr NKÚ, že nehodnotí skutečný přínos vynaložených peněžních prostředků. K tomu slouží především proces zhodnocení výsledků, který potrvá do listopadu. NKÚ argumentuje překročením ukazatele, který měří počty proškolených osob, tento indikátor ale není určen k měření skutečného přínosu programu. Toto konkrétní překročení je naopak dobrou zprávou, že se podařilo na zakoupeném vybavení proškolit více lidí, některé i vícekrát. Z tohoto pohledu byla podpora efektivnější.

MMR podporuje složky integrovaného záchranného systému i v programovém období 20212027, a to částkou více než 9 mld. . S ohledem na průběh čerpání z IROP v období 20142020 resort přistoupil k rozdělení výzev pro jednotlivé složky. Toto rozdělení vychází z diskuse se zástupci IZS, hlavně Policie ČR a také představiteli Asociace krajů ČR.
MMR reaguje na kontrolní akci NKÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688