Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.05.2023 15:10:33

Fixace investorů na tech je "krátkozraká", širší býčí trh se blíží - Lait

Podle portfolio manažera Freddieho Laita je letošní náklonnost trhu k akciím velkých technologických firem "krátkozraká", další fáze býčího trhu se podle něj totiž rozšíří i na další sektory, které tak nabízejí lepší hodnotu.

Akcie amerických technologických gigantů zažily doposud veskrze pozitivní rok. Apple uzavřel středeční obchodování s téměř 33% nárůstem, zatímco mateřská společnost Googlu Alphabet vzrostla o 37 %, Amazon je výše o 37,5 % a Microsoft o 31 %. Mateřská společnost Facebooku Meta zaznamenala od přelomu roku nárůst akcií o více než 101 %. Tato malá skupina technologických společností s vysokou valuací se výrazně liší od širšího trhu, index Dow Jones Industrial Average v roce 2023 vzrostl o méně než 1 %.

dow jones

Propast mezi velkými technologickými firmami a širším trhem se po výsledkové sezóně ještě prohloubila, když 75 % technologických firem překonalo očekávání, zatímco v ostatních sektorech byl obrázek poměrně smíšený a zveřejněné výsledky byly vesměs negativní.

Investoři sázejí na další růst techu, mimo jiné také proto, že centrální banky začínají zpomalovat své agresivní zpřísňování měnové politiky a eventuálně přistoupí k rozvolňování. Velkým technologickým společnostem se v období nízkých úrokových sazeb dařilo lépe než širšímu trhu, následně navíc dostaly výraznou podporu díky pandemii Covid-19.

Nicméně Lait, partner společnosti Latitude Investment Management, uvedl, že ačkoli byla reakce trhu za daných okolností "racionální", bylo také "velmi krátkozraké".

"Myslím si, že v příštích dvou až pěti letech vstoupíme do zcela odlišného cyklu, a i když nás letos možná čeká složité období a lidé se budou v době obratu měnové politiky schovávat ve velkých technologiích, další etapa býčího trhu – ať už přijde kdykoli - bude širší než ta poslední, která byla skutečně vedena jen technologiemi a zdravotnictvím," řekl Lait.

nasdaq

"Musíte se začít věnovat dalším titulům podobným těm v indexu Dow Jones , typicky průmyslovým nebo do jisté míry akciím „staré ekonomiky, abyste našli žádanou vnitřní hodnotu, jen v ostatních sektorech," uvedl stratég.

Lait předpověděl, že s tím, jak účastníci trhu budou v příštích šesti až dvanácti měsících objevovat hodnotu napříč sektory mimo technologický sektor, začne se rozdíl v ocenění mezi technologickým sektorem a zbytkem trhu zmenšovat. Nicméně vzhledem k silné trajektorii zisků, kterou Silicon Valley předvedlo v prvním čtvrtletí, se podle něj vyplatí držet některé technologické akcie jako součást diverzifikovanějšího portfolia.

"Vlastníme také některé z těchto technologických akcií, ale myslím, že portfolio vystavené výhradně z nich představuje přílišnou koncentraci rizika," vysvětlil.

Koncentrací na tech podle něj investoři navíc přichází o obrovské množství příležitostí, které jsou na širším trhu: jiné podniky, které mají obdobné tempo růstu jako technologické akcie, obchodují se za polovinu nebo třetinu jejich ocenění a poskytují větší diverzifikaci.

Lait proto doporučuje investorům, aby nebyli vůči technologickým akciím skeptičtí, ale aby přemýšleli o možném rozšíření rally, zmenšení rozdílu mezi oceněními a „vybrali si okamžiky, kdy vstoupí do pozice".

Zdroj: CNBC, Patria, Google Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688