mzv.cz (MZv ČR)
Zemědělství  |  16.05.2023 15:12:00

České potraviny si razí cestu na jordánský trh

České potraviny si razí cestu na jordánský trh

16.05.2023 / 15:01 | Aktualizováno: 16.05.2023 / 15:12

České potravinářské firmy pomalu, ale jistě objevují jordánský trh a Jordánští spotřebitelé zase české produkty. Za poslední dva roky do Jordánska prorazily Budějovický Budvar, Marlenka a nejnověji i Bohemia Sekt. Díky Projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) s podporou Ministerstva zemědělství ČR se kromě již přítomných firem potenciálním jordánským partnerům nově představily i společnosti Semix Pluso a Simandl.

V průběhu druhého květnového týdne v jordánském hlavním městě Ammánu proběhla společná degustační akce, workshop v Jordan Europe Business Association a řada separátních B2B mítinků, přičemž početná a reprezentativní účast a především aktivní zájem zástupců místního byznysu potvrdil, že dveře pro české potravinářské a zemědělské firmy v Jordánsku jsou otevřené.

Jordánským podnikatelům, jak z řad majitelů významných supermarketů, tak i dodavatelů obchodních řetězců, a to i v dalších zemích regionu, se poprvé představily mezinárodně úspěšné výrobky tradičních českých potravinářských firem Semix Pluso a Simandl, s tím, že se jejich zástupci v rámci degustační akce, dále na workshopu v podnikatelské asociaci Jordan Europe Business Associtaion a také v rámci separátních B2B jednání v Ammánu setkali s několika vážnými zájemci o možnou obchodní spolupráci. K úspěchu obou firem v Jordánsku by mohla napomoci zvyšující se místní povědomí o zdravém životním stylu a popularita výrobků s ním korespondujících.

Cílem akce bylo ale také upevnit pozici a rozšířit možnosti uplatnění českých firem, které již na jordánském trhu působí a vhodného partnera zde dokázali najít. Určitou raritou je, že první byl v místním převážně muslimském prostředí Budějovický Budvar, který v těchto dnech slaví dva roky na jordánském trhu, kde soustavně roste obliba a s tím i spotřeba piva obecně. Také pro Budějovický Budvar bylo klíčovým momentem nalezení spolehlivého exkluzivního partnera. Na degustační akci se pak Budějovický Budvar představil i novým potenciálním obchodním partnerům z řad provozovatelů nejdůležitějších jordánských hotelů, restauračních sítí a také majitelů specializovaných prodejen.

V průběhu loňského roku jordánský trh přivítal poctivé dobroty od Marlenky, kterým se již podařilo získat i místo v široké síti obchodů. Symbolicky v čase oslav příchodu Nového roku do Jordánska dorazily produkty Bohemia Sekt, společnost dováží do Jordánska kromě svých legendárních "bublinek" také své dvě značky tichých vín (Chateau Bzenec a Motýl). Tato vína se zatím se prodávají jen prostřednictvím specializovaných obchodů s alkoholem. Účast na degustační akci a další jednání připravená Zastupitelským úřadem ČR v Ammáně by měla Bohemce pomoci dostat se i do prestižních restaurací a hotelů. Pro Bohemia Sekt se jedná o první zkušenost s pronikáním na arabský trh, která by mohla přinést i efekt regionálního přesahu.

Desetimiliónové Jordánsko s nadále prudce přibývající populací je z více než 90 % závislé na dovozu potravin, 97 % potravinářských položek pouze dováží. Jordánsko, zejména po šoku z přerušení dodavatelských řetězců, na státní i soukromé úrovni nyní aktivně hledá, jak diverzifikovat svoje potravinové zdroje i mimo tradiční dodavatelská teritoria, kterými jsou především státy Zálivu a USA. Dopady války na Ukrajině tuto tendenci ještě posílily. Obecně je přitom zájem především o výrobky s delší dobou trvanlivosti, mražené nebo sušené.

Česká zemědělská a potravinářská produkce si v Jordánsku teprve začala budovat svoje renomé, možnosti jsou ale rozhodně otevřené a situace pro vstup na trh je více než příznivá. První oficiální prezentace ČR jako zajímavého obchodního partnera v tomto sektoru mimo jiné jasně ukázala, že jordánský trh na české výrobky rozhodně slyší a nabízí dokonce pro někoho i možná nečekané příležitosti v oblasti alkoholických nápojů.

Zuzana Benešová

ekonomická diplomatka Zastupitelského úřadu v Ammánu






K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688