Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko BIG EXPERT  |  16.05.2023 09:35:51

Průmyslová výroba v březnu solidně rostla, důvod k velkému optimismu to ale není

Český průmysl nabral v březnu mírně na síle. Celkový objem produkce se meziročně zvýšil o více než dvě procenta, což představuje mírné zrychlení dynamiky oproti únoru. Dojem z aktuálních dat ovšem kazí detailní pohled. Většina průmyslových odvětví totiž zaznamenala pokles. Dobrý obrázek také poněkud kazí srovnání letošního prvního kvartálu oproti stejnému období loňského roku. I proto není důvod k velkému optimismu, usuzuje Wonderinterest Trading z čerstvě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

Průmyslová produkce se v Česku v březnu meziročně zvýšila o 2,2, meziměsíčně pak o 1,7 v reálných hodnotách. Tedy po očištění o vliv inflace. Březnový meziroční údaj je o 0,2 procentního bodu vyšší než v únoru a mírně nad očekáváním trhu. Meziměsíční růst průmyslové produkce je pak poměrně překvapivě vysoký.

Jenže pokud se na data zveřejněná Českým statistickým úřadem podíváme detailně, zjistíme, že není příliš nad čím jásat. Za zvýšení průmyslové produkce totiž česká ekonomika vděčí zejména výrobě motorových vozidel, která meziročně vzrostla o 41,6 procenta, meziměsíčně o více než desetinu. Vedle vlivu nižší srovnávací základny se projevilo i zlepšení dodávek komponentů. Ve většině průmyslových odvětví ovšem produkce naopak meziročně poklesla.

Největší záporný příspěvek k vývoji průmyslové výroby zaznamenala produkce a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde se zčásti projevila loňská vyšší základna ovlivněná zvýšenou produkcí uhelných elektráren. Pokles pokračoval i v případě výroby ostatních nekovových minerálních výrobků, v chemickém průmyslu, hutnictví, slévárenství nebo těžbě.

I to je důvod, proč se průmyslová produkce za první letošní kvartál zvýšila jen o 0,8 procenta v porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku.

Otázkou je, jak se průmysl bude vyvíjet v dalších měsících letošního roku. Pravděpodobné jsou obě možnosti, tedy jak pokračování mírného růstu, tak postupné slábnutí dynamiky. Pro pokračování růstu hovoří nedávno zveřejněné zlepšení spotřebitelské i byznysové nálady v Česku, proti němu naopak stojí ochabování průmyslové produkce v Německu. Německý průmysl totiž v březnu meziměsíčně (!) klesl o 3,4 procenta, což je více než dvojnásobný propad oproti očekáváním analytiků.

Určitou roli bude hrát také domácí hospodářská politika. Vláda se chystá oznámit sadu úsporných rozpočtových opatření, která se sice nejspíše nedotknou investic, domácí poptávku však více či méně tlumit budou. Vedle toho roste pravděpodobnost, že k restrikci nakonec sáhne také Česká národní banka.

Ta sice na posledním měnověpolitickém zasedání ještě potvrdila ponechání své základní úrokové sazby na sedmi procentech, poměr hlasování byl však těsný 4:3 ve prospěch úrokové stability. Guvernér ČNB Aleš Michl však během následné tiskové konference rázně naznačil, že příště už by se většina bankovní rady mohla vyslovit pro růst sazeb. To by zdražilo financování mimo jiné také právě průmyslu.

 

Roman Vykouřil, Hlavní analytik Wonderinterest Trading s.r.o

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)

Přečtěte si také:

07.12.2023Průmyslová výroba rostla, důvod k jásotu to však není Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
10.11.2022Meziroční růst cen zpomalil, ale zatím není důvod k optimismu Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
24.11.2016V Číně rostou ceny, ale důvod k radosti to není Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688