Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.05.2023 17:53:00

Strukturální zlomy na býčích trzích a čas akcií menších firem

Podle Bank of America trvá dlouhodobý býčí trend na amerických akciích. Co by to implikovalo pro akcie menších firem, které jsou jako jedny z mála historicky poměrně levné?

Bank of America v první části následujícího grafu ukazuje dlouhodobý vývoj amerických akcií. S tím, že vyznačeny jsou dlouhodobé býčí trhy a to, co bychom mohli nazvat přestávkami mezi nimi. Taková dlouhá přestávka trvala naposledy od vrcholu internetové bubliny do roku 2013. Pak podle BofA začal další dlouhodobý býčí trend, který trvá dodnes:

clanek 1
Zdroj: Twitter

Index SPX je nyní zhruba na stejných úrovních, jako před dvěma lety. Z tohoto pohledu by tedy mohl budit spíše dojem medvědí, či přestávkový. BofA to v grafu vidí ale na zmíněné dlouhodobé býky a podle mne valuace také žádným medvědím tónem nehovoří, naopak. O nich tu píšu poměrně často, protože jsou klíčovým ukazatelem stavu akciového trhu. Nedávno jsem v této souvislosti připomínal, že akcie malých firem na americkém trhu se na rozdíl od celého indexu SPX obchodují s historicky nízkými násobky. Malým firmám se přitom věnuje i druhá část výše uvedeného obrázku.

V této druhé části je návratnost akcií malých firem měřená relativně k firmám velkým. A ukazuje se celkem zajímavá věc: Během dlouhodobých býčích trhů mají akcie menších firem tendenci zaostávat. Naopak během oněch býčích přestávek akcie menších firem generují vyšší návratnost, než firmy větší. Tuto zkušenost potvrzuje i současný cyklus, kdy malé firmy opět zaostávají. Takový pohled by se pak docela rýmoval s následujícím grafem, který porovnává relativní valuace malých a velkých firem na straně jedné a relativní desetiletou návratnost první skupiny na straně druhé:

clanek 2
Zdroj: Twitter

Pokud budeme předpokládat, že během býčího trhu se rozšíří mezera mezi valuacemi malých a velkých firem, dává to prostor pro následné lepší výkony akcií menších firem. V logice prvního grafu by tak malé firmy pomyslně čekaly na to, až celý trh vstoupí do fáze strukturální přestávky. Její načasování neznám, ale současné horší výkony akcií menších firem si z fundamentálního pohledu spojuji s tím, že v inflačním prostředí je na výsledky menších firem větší tlak, protože nemají tak silnou pozici na trhu a schopnost promítat ceny vstupů do cen prodejních.

Podle některých názorů si nyní akcie menších firem vedou hůře proto, že již plně odráží blížící se recesi. K tomuto pohledu jsem skeptický pokud by říkal, že v segmentu menších firem se pohybuje úplně jiná skupina investorů, která má systematicky jiný pohled na další vývoj v ekonomice. Na druhou stranu mohou být menší firmy ale na recesi citlivější, což koresponduje s jejich celkově vyšším rizikem. Znovu zde v této souvislosti uvedu následující graf, který ukazuje, že cyklická ziskovost menších firem předbíhá celý trh a nyní prudce míří dolů:

clanek 3
Zdroj: Twitter

První dva grafy a informace z nich plynoucí jsou strukturální – dlouhodobé povahy. Naznačují něco ve smyslu „čas malých opět přijde“. Poslední graf je cyklický. Může u malých firem vybízet k určité krátkodobé skepsi, ale možná hovoří hlavně o celém trhu. Pokud by totiž jeho zisky nenásledovaly Russell 2000, bylo by to minimálně během posledních tří cyklů poprvé.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688