Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  14.05.2023 14:48:00

U elektromotorů nejde vždy o dojezd a infrastrukturu. Důležitý je i zážitek z jízdy

Společnost Curtiss Motorcycle by podle některých názorů mohla být Teslou v odvětví elektrických motocyklů. Její ředitel Matt Chambers na Yahoo Finance popisoval strategii této společnosti (viz první část rozhovoru zde). Ve druhé pak mimo jiné hovořil o tom, proč otázka dojezdu a infrastruktury není v této oblasti takovým tématem jako u automobilů. Curtiss Motorcycle ale samozřejmě není jedinou firmou, která se tu snaží o úspěch, své želízko v ohni má i Harley Davidson a další.

Na Yahoo připomněli, že další rozvoj elektromobility u automobilů nyní mimo jiné brzdí nedostatečná infrastruktura a obavy z toho, zda bude mít řidič vůz kde dobít. Na straně samotné výroby se pak mohou objevovat problémy u dostupnosti některých materiálů a komponentů. A Tesla v poslední době znatelně mění ceny svých vozů. Jak k těmto tématům přistupuje Curtiss Motorcycle?

Ředitel odpověděl, že u strojů jeho firmy je otázka dojezdu podobná jako třeba u vozů Ferrari. To znamená, že „není relevantní“. Podle experta si totiž lidé nekupují Ferrari s tím, že se starají o dojezd či velikost nádrže. Jde jim o zážitek z jízdy. A se stroji od Curtiss Motorcycle by to mělo být stejné – jde o to „vstát v neděli ráno a za krásného počasí si vyjet na projížďku“.

Na straně výrobního řetězce a dodávek má podle Chamberse jeho firma vše vyřešené, objem produkce bude přitom v následujících pár letech nízký, dosahovat bude jen několik desítek. To odpovídá strategii, kdy firmy zpočátku luxusními modely cílí na bohatší část zákazníků. Potom chce ale na trh uvádět i levnější modely a přejít k masovější výrobě.

Curtiss Motorcycle samozřejmě není jediná společnost, která chce uspět na trhu s elektrickými motorkami. Tesla přiměla řadu tradičních automobilek ke změně své strategie a výrobě elektromobilů, podobný vývoj může nastat i v odvětví motocyklů. Ukazuje na to i americký Harley-Davidson, jehož ředitel Jochen Zeitz hovořil před časem na CNBC o elektrické divizi Livewire, která se v září minulého roku osamostatnila a vstoupila na akciový trh. HD přitom bude ve společnosti stále držet majoritní podíl.

Zeitz hovořil o novém elektrickém modelu Del Mar. Ten by měl vycházet z úplně nového konceptu a nemělo by tudíž jít o příklad přístupu, o kterém hovořil Chambers. Tedy o případ, kdy je z tradiční motorky „vyndán spalovací motor a ten je nahrazen elektrickým“. Vstup zmíněné divize na burzu pak podle ředitele HD ulehčí její fungování v novém odvětví. Zároveň ale nejde o startup, který by musel řešit své vlastní dodavatelské řetězce a podobná témata.

Zaits ohledně modelového portfolia celé skupiny uvedl, že tradiční stroje HD jsou určeny k cestám mimo města na delší vzdálenosti. Lifewire oproti tomu nabízí modely určené převážně pro město. Tedy stroje, které jsou agilnější, lépe se ovládají. S tím, že samozřejmě mají různé jízdní režimy a jezdec si tak může vybrat i v závislosti na svých zkušenostech.

Zdroj: CNBC, Yahoo Finance

Photo: Curtiss

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688