mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.05.2023 19:34:00

Chile ohlásilo novou Národní strategii pro lithium

Chile ohlásilo novou Národní strategii pro lithium

12.05.2023 / 19:31 | Aktualizováno: 12.05.2023 / 19:34

V dubnu 2023 vyhlásil prezident Chile Gabriel Boric dlouho očekávanou Národní strategii lithia. Vedle Národní strategie výroby zeleného vodíku z roku 2020 jde o další strategii rozvoje klíčového sektoru chilské ekonomiky v budoucnu. Chile tak reaguje na existenci významných zásob lithia na svém území, na důležitost této suroviny pro rozvoj světové elektromobility a na vývoj událostí v dalších zemích se zásobami této suroviny. Chile nechce zůstat pozadu a hodlá být klíčovým dodavatelem lithia na světové trhy.

Chile patří v Latinské Americe k zemím s nejvyššími zásobami lithia vedle Argentiny a Bolívie (dohromady cca 60 % světových zásob) a je hlavním producentem lithia z ložisek solanky v pouštních oblastech Salar de Atacama na severu země. Je proto na místě, že vláda přichází s národním plánem těžby této strategické suroviny, aby byly jasné podmínky pro investování do tohoto nového sektoru chilské ekonomiky v souladu s trendy zvyšující se poptávky po lithiu ve světě.

Strategie bude založena na 5 hlavních pilířích:

  1. Vytvoření státního podniku těžby lithia za účelem veřejné kontroly výrobního cyklu.
  2. Ve smlouvách se zahraničními investory o těžbě lithia bude zaručen většinový podíl státu, přičemž bude prosazován model vzájemně výhodné spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Smlouvy s investory by měly být uzavírány prostřednictvím těžební společnosti CODELCO (Národní společnost pro těžbu mědi) nebo ENAMI (Národní těžební společnost).
  3. Stát bude jednoznačně podporovat využití nových technologií těžby lithia, které minimalizují dopady na ekosystémy solných plání.
  4. Celý proces bude probíhat za účasti a při zapojení místních komunit z okolí těžebních a zpracovatelských oblastí.
  5. Vláda bude podporovat nejen těžbu, ale také zpracování lithia do výrobků s přidanou hodnotou. Vědecká a technologická inovace by měla umožnit Chile posunout se směrem k trvalému a komplexnějšímu rozvoji.

Prezident G. Boric oznámil, že vláda neprodleně zahájí se všemi aktéry dialog, aby byl celý mechanismus připraven co nejdříve, nejlépe do konce letošního roku. Vláda v této souvislosti připravuje zákon o vytvoření státního podniku těžby lithia, který musí projít schválením v Kongresu. Rovněž bude nutné renegociovat dohody se dvěma stávajícími společnostmi, které v Chile těží lithium v Salar de Atacama, což je chilská SQM, s čínským podílem a kontrakty do roku 2030, a americká společnost Albemarle s dohodami do roku 2044. Vláda očekává, že se v obou případech podaří nalézt dohodu a že podobným způsobem bude využit také potenciál dalších 60 solných plání a lagun, kde předběžné průzkumy ukázaly významné zásoby lithia.

Kromě těžby lithia Chile počítá s ochranou systémů solných plání v souladu s mezinárodními závazky, které přijalo v Úmluvě o biologické rozmanitosti. Při těžbě bude vyžadována implementace moderních technologií, které minimalizují dopad na životní prostředí, jako je přímá těžba s reinjektáží solanky.

Pavel Bechný, velvyslanec ČR v Chile


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688