Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  12.05.2023 15:50:51

Týdenní zprávy 08.05.2023 - 12.05.2023

Klíčové události a ukazatele

CZ - Spotřebitelské ceny v dubnu poklesly o 0,2 % a vzrostly o 12,7 % r/r
DE - Průmyslová produkce v březnu vzrostla o 1,8 % m/m a poklesla o 3,4 % r/r
PL - Polská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na 6,75 %
US - Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly o 0,4 % m/m a o 4,9 % r/r

Očekávané události a ukazatele

CZ - Index cen průmyslových výrobců (duben)
EZ - Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí) - zpřesněný odhad, Inflace CPI (duben) - finálně
PL - Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí) - předběžný odhad, Inflace CPI (duben) - finálně
US - Maloobchodní tržby (duben)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje

Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

 • V první polovině týdne převažovalo obchodování u hladiny 23,40 CZK/EUR a ve čtvrtek ráno po slabší dubnové inflaci koruna oslabila nad hladinu 23,50 CZK/EUR. Zkraje pátečního odpoledne se nacházela na úrovni 23,60 CZK/EUR. 

• Tento týden byl bohatý na nové domácí makrostatistiky. Inflace v ČR ustupuje. Po velmi mírném meziměsíčním růstu cenové hladiny v březnu (0,1 %) v dubnu v meziměsíčním srovnání cenová hladina o 0,2 % poklesla. K meziměsíčnímu poklesu cenové hladiny naposledy došlo loni v říjnu (-1,4 %), kde však svoji roli sehrál Úsporný tarif a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie pro ceny elektřiny. Pokud tak nepočítáme loňský říjen, tak pro meziměsíční pokles cenové hladiny musíme zabrousit hlouběji do historie, konkrétně do prosince 2020 (-0,2 %). V meziročním srovnání růst spotřebitelských cen zvolnil na 12,7 % z březnových 15 %, což bylo především zásluhou vysoké srovnávací základny z loňského dubna. Rovněž meziměsíční vývoj inflace v jádrové složce v dubnu již druhý měsíc v řadě činil jen +0,2 %. Čistě hypoteticky, meziměsíční růst o 0,2 % v souhrnu za dvanáct měsíců, tj. za rok znamená roční růst inflace lehce přes 2,4 % a to už je číslo jen těsně nad 2 % inflačním cílem ČNB. Statický pohled na inflaci tedy ukazuje stále dvouciferný meziroční růst cenové hladiny, zatímco dynamický pohled ukazuje, že inflace začíná docela rychle brzdit, avšak výsledky v podobě 2 % inflace budou ceteris paribus viditelné až v příštím roce. 

• Průmyslová produkce v březnu vzrostla o 1,7 % m/m a o 2,2 % r/r, zatímco hodnota nových zakázek se snížila o 1,7 % r/r (zahraniční zakázky -5,0 % r/r, zatímco tuzemské +5,6 % r/r). Nové zakázky jsou navíc uváděny v běžných cenách, takže nezohledňují vysokou inflaci. Klesají především zakázky v odvětvích, která jsou energeticky náročná (výroba základních kovů, hutnictví, kovodělný či chemický průmysl). Jinak březnový průmysl zůstává v zajetých kolejích předchozích měsíců – velmi silný růst produkce v automotive (přes 10 % m/m a 42 % r/r) díky finalizaci výroby a nízké statistické základně z loňska. Většina průmyslových odvětví však zůstává v útlumu. V neposlední řadě v březnu v průmyslu vzrostly mzdy nominálně o 9,3 % r/r, zatímco počet zaměstnanců se snížil o 1,3 % r/r. Silný růst výroby v automotive se pozitivně promítá do zahraničního obchodu. V březnu export vzrostl o 7,7 % r/r, import o 0,4 % r/r a obchodní bilance byla přebytková ve výši 15,9 mld. korun. Za přebytkovou obchodní bilancí v březnu stál primárně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly a naopak nižší schodek obchodu s ropou a zemním plynem. 

• Podíl nezaměstnaných osob v dubnu poklesl na 3,6 % a to primárně díky pozitivní sezónnosti. Meziročně je nezaměstnanost jen nepatrně vyšší (loni v dubnu 3,3 %), když se recese tuzemské ekonomiky ve druhé polovině loňského roku do situace na pracovním trhu promítla jen minimálně. Statistika devizových obchodů ČNB za březen ukázala, že ČNB v březnu pátý měsíc v řadě neintervenovala. Poslední intervence ze strany ČNB proběhly naposledy loni v říjnu. Stavební produkce v březnu poklesla o 0,9 % m/m a o 6,0 % r/r. Představený vládní balíček na snížení schodku státního rozpočtu činí lehce přes 90 mld. korun. Větší část úspor se koncentruje na výdajové straně (rušení dotací), ale porostou i daně (DPPO, sociální pojištění pro zaměstnance, daň z nemovitostí, daně z tabáku, alkoholu a hazardu či vyšší odvody živnostníků).


Vývoj USD/CZK

 • Koruna vůči americkému dolaru v tomto týdnu oslabila a zkraje pátečního odpoledne se nacházela těsně pod hladinou 21,70 CZK/USD (kombinace oslabení koruny vůči euru a vývoje na EURUSD). Aktuálně je koruna vůči dolaru nejslabší od začátku dubna. Více k americkým číslům v oddílu EURUSD.


Vývoj PLN/CZK

 • Koruna vůči polskému zlotému v tomto týdnu opět oslabila a obchodování se přesunulo k hladině 5,20 CZK/PLN, což jsou nejslabší hodnoty české měny od konce loňského roku. V průběhu týdne bylo možné sledovat divergentní vývoj obou středoevropských měn vůči euru. Zatímco koruna ve druhé polovině týdne oslabovala, tak zlotý vůči euru posílil na nejsilnější úrovně od loňského února. Vzhledem k tomu, že pásmo 5,20 – 5,25 CZK/PLN představuje z pohledu koruny silnou rezistenční úroveň, tak další výrazné oslabování koruny během května není podle nás příliš pravděpodobné. 

• Polská centrální banka (NBP) podle očekávání ponechala sazby beze změny, hlavní sazba zůstává 6,75 %. Pozornost se upírala zejména ke čtvrteční tiskové konferenci se šéfem NBP A. Glapińskim, jehož projev vyzněl optimisticky. Ocenil zpomalování polské spotřebitelské inflace (v dubnu 14,7 % r/r), posilování zlotého, a situaci v polské ekonomice hodnotil jako dobrou. Vyšší setrvačnost jádrové inflace (v březnu 12,3 % r/r) je dle něj přirozená a ukazuje se, že se vše vyvíjí správným směrem. Konec cyklu navyšování sazeb ale neoznámil, rozhodující budou příchozí data.  Pokud by se naplnil optimističtější scénář (ve srovnání s prognózou NBP), rada může zvážit snížení sazeb již letos (jak Glapiński již několikrát naznačil) – v současnosti podobná jednání však neprobíhají. 


Vývoj USD/EUR

• Obchodování na eurodolaru se v tomto týdnu přesunulo pod hladinu 1,10 USD/EUR a v závěru týdne probíhalo těsně pod hladinou 1,09 USD/EUR. Dolar v průběhu týdne vůči euru posiloval a patrné bylo posilování dolaru i na dalších měnových párech. Z technického pohledu se však zatím na EURUSD i nadále pohybujeme v bočním trendu cca 1,09 – 1,11 USD/EUR, který trvá již měsíc. Vzhledem k tomu, že důležité květnové události (zasedání amerického Fedu a evropské ECB) a statistiky (CPI inflace a HDP v USA a v eurozóně a dubnová čísla z pracovního trhu v USA) jsou za námi, tak se může stát, že se v širokém okolí hladiny 1,10 USD/EUR budeme pohybovat i po zbytek května, respektive až do červnových zasedáních centrálních bank (polovina června).  Co by mohlo boční trend na eurodolaru zvrátit? Z makroekonomických statistik nejdříve květnové indexy podnikatelských nálad v závěru května. Další možností je výraznější zhoršení sentimentu na finančních trzích, které by se odrazilo i do nárůstu volatility na eurodolaru. Impulsem by mohly být např. opětovně negativní informace z amerického finančního sektoru (malé a střední banky).
• Hlavní makroekonomickou statistikou byla v tomto týdnu dubnová spotřebitelská inflace (+0,4 % m/m a +4,9 % r/r) v USA. Jádrová složka inflace v dubnu vzrostla o 0,4 % m/m a meziroční růst zpomalil na 5,5 % z březnových 5,6 %. Výsledky inflace byly víceméně v souladu s tržním konsenzem a tak ani tržní reakce nebyla tak výrazná, jako v měsících, kdy se realita výrazněji odchýlila od očekávání. Důležité podle nás je, že meziměsíční růst jádrové inflace nezpomaluje, když se za posledních pět měsíců pohybuje kolem 0,4 %, což je v ročním přepočtu 4,9 %, tj. výrazně nad inflačním cílem amerického Fedu. Ještě detailnější pohled však ukazuje, že inflace ve službách začíná přeci jen polevovat. Vzhledem k tomu, že se pracovní trh v USA nachází podle všeho i nadále v dobré kondici (nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti však začínají růst) a pokračuje poměrně silná tvorba nových pracovních míst, tak může americký Fed pro červen i nadále zvažovat ještě jedno zvýšení úrokových sazeb. Na rovinu si však přiznejme, že pravděpodobnější variantou je stabilita sazeb.  

• Jinak byl tento týden na makroekonomické statistiky poměrně chudý. V Německu byla ještě zveřejněna březnová průmyslová výroba (+1,8 % m/m a -3,4 % r/r) a finální CPI inflace za duben (+0,4 % m/m a +7,2 % r/r). 

Informace obsažené v tomto dokumentu jsou poskytovány společností AKCENTA CZ a.s. a slouží výhradně pro informační účely. Nejedná se o žádnou pobídku k nákupu či prodeji měn, finančních nebo kapitálových nástrojů. AKCENTA CZ a.s. poskytuje tyto informace v dobré víře ze zdrojů, které považuje za důvěryhodné. Zároveň nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti nebo úplnosti těchto informací a nepřebírá za obsah těchto informací žádnou právní zodpovědnost ani za případnou ztrátu nebo škodu, kterou by klient mohl utrpět. Bez předchozího souhlasu AKCENTA CZ a.s. nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. (c) AKCENTA CZ a.s.
Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
24.04.2024  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)

Přečtěte si také:

09.06.2023Týdenní zprávy 05.06.2023 - 09.06.2023 Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
26.05.2023Týdenní zprávy 22.05.2023 - 26.05.2023 Miroslav Novák (AKCENTA CZ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688