Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.05.2023 13:07:43

Ještě dlouho do poklesu sazeb a podle GS a MS omezený prostor pro posilování akcií - Perly týdne

Goldman Sachs, či Morgan Stanley prostor pro posilování amerických akcií v letošním roce moc nevidí, opačného pohledu se ale stále drží Tom Lee. A Frederic Mishkin tvrdí, že americká centrální banka by ještě dlouho neměla ani uvažovat o snižování sazeb.

Akcie na konci letošního roku: Morgan Stanley v následující tabulce shrnuje svůj pohled na další vývoj na americkém akciovém trhu. Cíl pro hodnoty indexu S&P 500 na konci letošního roku je dán odhadovanými zisky pro rok 2024 a valuačními násobky. V základním scénáři banka očekává, že index uzavře na konci roku na 3900 bodech. S tím, že zisky pro rok následující odhaduje na 241 dolarů na akcii a poměr cen a zisků PE na 16,1:

perly1
Zdroj: Twitter

V býčím scénáři banka zvedá zisky na 251 dolarů a PE na 16,7, hodnota indexu se tak pohybuje na 4200 bodech. Naopak v medvědím scénáři se zisky pohybují na 230 dolarech a PE na 15,3. Index by tedy v tomto scénáři uzavíral rok na 3500 bodech, výrazně níže, než se jeho hodnota pohybuje nyní. Predikce Morgan Stanley můžeme srovnat s předpovědí Goldman Sachs, kterou shrnuje následující graf:

perly 2
Zdroj: Twitter

Goldman Sachs čeká pro letošní rok zisky ve výši 224 dolarů a pro rok příští 237 dolarů. Tedy o 4 dolary méně, než predikuje ve středním scénáři Morgan Stanley. Přesto Goldman Sachs hovoří o hodnotě indexu na 4000 bodech a příčinou jsou vyšší valuační násobky. Tato banka konkrétně počítá s PE na 16,8.

Lee stále býkem: Zatímco predikce Morgan Stanley i Goldman Sachs nehovoří o rally na akciovém trhu, Tom Lee ze společnosti Fundstrat zůstává stále býkem. Na CNBC shrnul svůj pohled následovně: Inflace rychle klesá, což umožní centrální bance skončit se zvedáním sazeb. A tento vývoj nahrává hladkému přistání americké ekonomiky a celkově dobrému prostředí pro akciový trh. K tomu investor míní, že „stranou sedí hodně hotovosti“, která může být použita na nákupy akcií. Lee dokonce tvrdí, že současné valuační násobky mohou v popsaném scénáři ještě růst. PE indexu S&P 500 počítané z konsenzuálního odhadu zisků pro příští rok se přitom pohybuje nad 18.

Lee hovořil i o scénáři, v němž by politický a společenský tlak donutily americkou centrální banku k tolerování inflace kolem 3 %. Fed by tedy svou politiku neutahoval dál ve snaze dosáhnout inflačního cíle na 2 %. Lee to nepovažuje za nejpravděpodobnější scénář, je to podle něj ale jedno z vysvětlení, proč se tak liší predikce vývoje sazeb ze strany Fedu na straně jedné a ze strany trhů na straně druhé. Pokud by se přitom tento scénář naplnil, podle investora by šlo o pozitivní vývoj pro akcie.

Lee se nedomnívá, že sazby půjdou letos dolů. Podle něj dluhopisové trhy ve svém očekávání dalšího vývoje sazeb přiřazují určitou pravděpodobnost tomu, že se zhorší tenze v sektoru regionálních bank a ty pak povedou k většímu tlaku na pokles sazeb. On sám ale s tímto scénářem nepočítá.

Mishkin obrat v sazbách nevidí:
Známý ekonom Frederic Mishkin, který působil ve vedení Fedu, hovořil na CNBC o dalším vývoji monetární politiky. Poslední čísla týkající se inflace podle něj nemusí podporovat tezi, podle které by sazby měly už stagnovat a pak začít klesat. Ekonom poukázala na stále vysokou jádrovou inflaci a silný trh práce. Obojí podle něj znamená, že „Fed nemůže vyhlásit vítězství“. Inflace je „stále reálným problémem“, centrální banka ještě „dlouho neměla vůbec uvažovat o poklesu sazeb“.

Mishkin k uvedenému dodal, že existuje jedna divoká karta a tou je bankovní sektor. Fed má ale podle něj o tomto sektoru mnohem více informací, než veřejnost. A říká, že situace se uklidňuje. K tomu ekonom zopakoval, že velmi vážnou chybou by bylo uspěchané snižování sazeb. „Nikdo nemá rád vysoké sazby, ani Fed. Pokud by je ale nezvedal, bude je muset o to více zvedat v budoucnu, aby snížil inflační tlaky“, míní expert.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688