ČSÚ (ČSÚ)
Cestování  |  10.05.2023 14:19:00

Oživení cestovního ruchu pokračovalo i začátkem roku 2023 - v hromadných ubytovacích zařízeních Jihočeského kraje se ubytovalo 193 tis. hostů

V hromadných ubytovacích zařízeních (HUZ) Jihočeského kraje se v 1. čtvrtletí 2023 ubytovalo 193 tis. hostů na 542 tis. nocí. Většinu z návštěvníků tvořili domácí hosté, cizinci se na počtu hostů podíleli z více než jedné čtvrtiny a na počtu přenocování z jedné pětiny.

Ve srovnání s 1. čtvrtletím 2022 se počet hostů v jihočeských HUZ zvýšil o čtvrtinu, tuzemských návštěvníků bylo o necelou desetinu více, počet cizinců se zdvojnásobil. Výkony HUZ ale dosud zaostávaly za objemy před pandemií, když do celkového počtu hostů z 1. čtvrtletí 2019 jim chybělo 19 %. Výpadek domácích hostů na předcovidovou dobu již byl téměř odstraněn (-2,5 %), avšak stále ještě chyběla téměř polovina zahraničních návštěvníků (-45 %). Ztráta v počtu přenocování oproti 1. čtvrtletí 2019 byla mělčí. Celkový rozdíl představoval necelých 10 %, počet nocí rezidentů byl téměř shodný, ale výpadek u nerezidentů byl třetinový.

Graf 1 Hosté ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje v 1. čtvrtletí 20122023 podle měsíců

Graf 1 Hosté ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje v 1. čtvrtletí 2012 až 2023 podle měsíců

V 1. čtvrtletí bývá podle měsíčních hodnot nejmenší turistický ruch v lednu. I přes vysoký meziroční lednový nárůst počtu hostů to aktuální hodnoty potvrdily. V únoru a březnu bývá návštěvnost zásluhou zimních prázdnin a zimní lyžařské sezóny vyšší. Počet tuzemských hostů v těchto dvou měsících předpandemickou úroveň již vyrovnal, počet zahraničních hostů, i přes téměř dvojnásobný meziroční nárůst, na ni dosáhl jen z poloviny.

V 1. čtvrtletí 2023 se v HUZ Jihočeského kraje ubytovalo 51 tis. cizinců na 106 tis. nocí, to znamenalo v průměru 2 noci na hosta. Většina nerezidentů pocházela z evropských zemí (74 %), ale jejich převaha již není tak drtivá jako při pandemii. Do HUZ kraje se začali vracet hosté z Asie, především Tchaj-wanci a Jihokorejci.

Tab. 1 Hosté ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje v 1. čtvrtletí 2023
Tab. 1 Hosté ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje v 1. čtvrtletí 2023

V čele zahraniční návštěvnosti jižních Čech byli Němci, s podílem na počtu hostů 24 % a na počtu přenocování 31 %. Na druhé a třetí místo se v počtu hostů vyšvihli Tchaj-wanci a Jihokorejci, kteří ale počtem přenocování obsadili kvůli krátkým pobytům pátou a šestou příčku. Na druhém místě v počtu přenocování byli zásluhou nejdelších pobytů Nizozemci, za nimi se umístili Rakušané a Slováci.

Graf 2 Nerezidenti ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje v 1. čtvrtletí 2023 podle zemí

Graf 2 Nerezidenti ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje v 1. čtvrtletí 2023 podle zemí

Mezi nerezidenty se v popředí podle počtu hostů a přenocování umístili Ukrajinci, jejichž návštěvnost téměř trojnásobně převýšila hodnoty z doby před pandemií. Zde je na místě zmínit, že do celkových výsledků návštěvnosti byly započítány údaje týkající se ukrajinských státních příslušníků, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení.

Výsledky za HUZ v sobě zahrnují i údaje za lázeňská ubytovací zařízení. Počet hostů ubytovaných v jihočeských lázních se meziročně zvýšil o 8 % a počet jejich přenocování o 11 %, za předcovidovým počtem přenocování zaostával o 3 %. V lázeňských HUZ jižních Čech se v 1. čtvrtletí 2023 ubytovalo 8,2 tis. osob na 95 tis. nocí. Klientelu tvořili vesměs (z 99 %) hosté z tuzemska. V průměru byl každý rezident v lázních ubytován na 11,6 noci.

Tuzemští lázeňští hosté se v 1. čtvrtletí 2023 podíleli na celkovém počtu rezidentů ubytovaných v jihočeských HUZ z 6 % a na počtu přenocování zásluhou dlouhých pobytů z téměř 22 %.

Tab. 2Hosté ubytovaní v HUZ podle krajů v 1. čtvrtletí 2023
Tab. 2 Hosté ubytovaní v HUZ podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

V HUZ celé České republiky se v 1. čtvrtletí 2023 oproti stejnému období minulého roku zvýšil počet ubytovaných hostů o více než třetinu a počet přenocování o více než čtvrtinu, to vše zejména díky zahraniční klientele. K dosažení výsledků 1. čtvrtletí 2019 však nerezidentům a jejich přenocování chybělo ještě téměř 20 %, což se promítlo i do výpadku celkového počtu hostů a jejich přenocování (-5 %, resp. -7 %). Počet rezidentů a jejich noclehů již hodnoty před pandemií překročil (+7 %, resp. +5 %).

Z regionů nejvíce hostů na největší počet přenocování tradičně přilákalo hlavní město Praha, do kterého míří zejména cizinci, aktuálně s podílem 74 % na celkovém počtu ubytovaných hostů. Druhé místo v pomyslném regionálním žebříčku podle počtu hostů i jejich přenocování obsadil Královéhradecký kraj, který díky horským podmínkám mívá silnou zimní sezónu. Za jeho vysokou návštěvností stáli především rezidenti.

V porovnání se stejným obdobím minulého roku se počet ubytovaných hostů ve všech krajích zvýšil, zejména zásluhou přírůstku nerezidentů V porovnání s ním byl přírůstek počtu rezidentů podstatně nižší. V Libereckém a Královéhradeckém kraji, kde byla loňská zimní sezóna mimořádně zdařilá, dokonce počet rezidentů poklesl. Tyto kraje spolu s Olomouckým a Zlínským krajem zaznamenaly navíc mírný meziroční pokles počtu přenocování vlivem nižšího počtu přenocování rezidentů.

Většina krajů stále ještě zaostává za výsledky 1. čtvrtletí 2019, ale v krajích Středočeském a Plzeňském a Kraji Vysočina se již ubytovalo více hostů na větší počet nocí.

Tab. 3Přenocování hostů ubytovaných v HUZ podle krajů v 1. čtvrtletí 2023
Tab. 3 Přenocování hostů ubytovaných v HUZ podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Jihočeský kraj se v pomyslném regionálním žebříčku umístil počtem hostů i jejich přenocování na sedmém a šestém místě. K celorepublikovým výsledkům přispěl 5 %.

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688