Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  09.05.2023 14:15:37

Kolik letos ušetříte za dovolenou díky silné koruně a proč pomáhá v investičních začátcích

Každý rok odjíždí na dovolenou statisíce Čechů a ani letos tomu nebude jinak, a to i navzdory vysoké inflaci. Ta sice donutila mnoho cestovních kanceláří zdražit zájezdy, je tu ale jeden pozitivní faktor, který bude mít na naše peněženky pozitivní vliv, a tím je silná česká měna. Koruna je k euru nejsilnější za téměř 15 let, k dolaru pak více než za rok. 

V první polovině letošního roku se kurz české koruny vůči euru dostal na rekordně silnou úroveň. Po více než 14 letech se prolomila psychologická hranice 24 Kč za euro a aktuálně je kurz dokonce 23,37 Kč za euro. Ti, co dovážejí zboží do ČR si nestěžují, protože na nákup zboží v eurech potřebují „méně“ korun. Vývozci naopak zažívají těžké chvilky, protože za prodané zboží v zahraničí v eurech dostanou korun „méně“. Silná koruna navíc pomáhá ČNB v boji s inflací, protože zlevňuje dovozy. Žadatelé o úvěr se naopak poohlížejí po levnější variantě v eurech, protože Evropská centrální banka má výrazně nižší úrokovou sazbu než ČNB.

Zahraniční zájezdy se díky silné koruně stávají pro Čechy levnějšími, ale v katalozích cestovních kanceláří to (překvapivě) vidět není, protože ceny zájezdů meziročně zdražily. Významnou část zdražení představuje hlavně cena letecké dopravy, připlatíme si ale i za hotely. To všechno se pak promítá do finálních cen zájezdů, které prodávají cestovky na letošní léto. Nejčastěji se zdražení pohybuje mezi 5 a 10 %.

zajezdy

Zdroj: Fisher, Exim Tours

O kolik nám tedy zájezd dokáže zlevnit současný kurz koruny?

Jako modelový příklad si vezměme čtyřčlennou rodinu, která každé léto v červenci jezdí do Chorvatska, kde se platí eurem. V Chorvatsku rodina v loňském roce utratila 2 000 eur, přičemž 1. července 2022 byl kurz přibližně 24,75 Kč za euro a budeme s ním nyní kalkulovat. Pokud nebudeme brát v úvahu poplatky, které si účtují směnárny, tak to znamená, že dovolená rodinu stála 49 500 Kč.

Protože nemáme křišťálovou kouli a nevíme, jaký kurz bude mít koruna v letos v létě, budeme pro zjednodušení kalkulovat s tím, že současný kurz koruny 23,37 za euro se udrží až do letošního července, kdy rodina opět vycestuje. Jelikož zájezdy do Chorvatska zdražily o 14 %, znamená to, že při stejném kurzu jako v loňském roce rodina zaplatí 2 280 eur, tedy 56 430 Kč. Kurz koruny se nám ale oproti loňsku změnil a koruna posílila na již zmíněných 23,37 Kč za euro. To znamená, že rodina letos bude potřebovat méně eur na to, aby pokryla meziroční zdražení zájezdů, než by tomu bylo v loňském roce. S dnešním kurzem by rodina zaplatila „pouze“ 53 283 Kč, cože je o zhruba 5,6 % méně, než by tomu bylo s loňským kurzem koruny. Kurz koruny tedy rodině pomohl ušetřit 3 147 Kč.

Vliv kurzu při nezměněné ceně zájezdu

Řekněme, že rodina letos nechce utratit více peněz, než utratila loni a kvůli meziročnímu zdražení zájezdu stráví v totožném hotelu o noc méně, aby tím vykompenzovala růst cen. Jak jsme si uvedli výše, při utracení 2 000 eur a loňském kurzu 24,75 Kč za euro by dovolená rodinu stála 49 500 Kč. Letos by ale (o noc kratší) dovolená díky silnější koruně stála „pouze“ 46 740 Kč.

Nyní se pojďme podívat na to, pokud by na stejnou dovolenou chtěla jet rodina například v červnu 2020. Budeme počítat s tím, že rodina i navzdory inflaci a růstu mezd nechce překročit psychologickou hranici 2 000 utracených eur. Koruna byla v červnu 2020 výrazně slabší než nyní (kurz byl zhruba 27 Kč za euro), což znamená, že by musela směnit 54 000 Kč, aby mohla v Chorvatsku utratit oněch 2 000 eur. Výše jsme vypočítali, že při nynějším kurzu bez započítaného zdražení by zaplatila „pouze“ 46 740 Kč, což je o 13,5 % méně, než v roce 2020. Připomínáme ale, že pro zjednodušení nyní kalkulujeme s tím, že současný kurz vydrží až do léta.

Ideální čas na nákup ETF a akcií?

V Portu investujeme do ETF a akcií (s výjimkou těch českých) v cizích měnách, tedy v eurech nebo amerických dolarech. Vliv na vaše investice tedy nemá jen vývoj daného instrumentu (ETF, akcie), ale i vývoj kurzu koruny. Až koruna začne oslabovat, tak se bude zvyšovat vaše korunová hodnota portfolia, protože byste v případě prodeje portfolia za určitý počet USD nebo EUR získali více korun, než kdyby byla „silnější“, jako například nyní. Rozhodně to ale neznamená, že až koruna oslabí například na hranici 26 Kč za euro, že máte prodat veškeré své investice. Takové chování nedoporučujeme a ideální je držet se svého dlouhodobého plánu a nespekulovat na kurzu, ale spoléhat na dlouhodobý růst trhů.

Koruna je nyní nejsilnější za posledních 15 let a trhy jsou i přes růst v prvním kvartálu relativně daleko od svých maxim. To znamená, že pokud nyní začnete investovat, můžete získat hned dvě výhody najednou. Můžete těžit jak z budoucího oslabování koruny (které je dříve či později nevyhnutelné), což bude mít pozitivní dopad jak na hodnotu vaší investice v korunách, tak i z budoucího růstu trhů, protože inflace pokračuje v poklesu a centrální banky začínají přemýšlet nad tím, kdy začít snižovat úrokové sazby, což bude pozitivní impuls pro akciové trhy

_______________________________________

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením

– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů

– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové

– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích

– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688