mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.05.2023 10:02:00

Etiopie připravuje otevření bankovního sektoru zahraničním subjektům - návrh proklamace o liberalizaci bankovního sektoru bude předložen etiopskému Parlamentu do konce června 2023

Guvernér Etiopské národní banky (NBE) Mamo Mihretu potvrdil, že návrh proklamace o liberalizaci bankovního sektoru bude předložen etiopskému Parlamentu do konce června 2023. Komise expertů, která byla jmenována poté, co Rada ministrů schválila nutnost novelizovat již půl století staré finanční zákonodárství, se přípravou textu zabývá osm měsíců. Otevření bankovního sektoru zahraničním subjektům je pro Etiopii zásadním krokem, protože bankovní a finanční služby jsou prozatím cizím investorům zapovězeny.

Přípravy otevírání bankovního sektoru pokračují i přes odpor místních bank, kterých v Etiopii nyní působí 19 (dvě z nich jsou vlastněné státem – Commercial Bank of Ethiopia, CBE, a Development Bank of Ethiopia). Jejich zástupci liberalizaci sektoru nepodporují, upozorňují především na svou nepřipravenost čelit zahraniční konkurenci z důvodu nízké kapacity existujících bankovních ústavů. Místní experti a představitelé bank opakovaně upozorňují, že hrozí, že klienti přejdou k zahraničním subjektům, které nemají s tvrdou měnou díky působení v dalších zemích problémy. Dle připravované legislativy budou mít zahraniční subjekty čtyři možnosti vstupu na etiopský trh – otevření pobočky, obchodního zastoupení, či dceřiné společnosti a zakoupení podílu v místních bankách do maximální výše 30 %.

Vidina vstupu na etiopský bankovní trh je pro zahraniční subjekty i přes určitá rizika velmi lákavá. Méně než 15 % etiopské 120milionové populace má aktivní bankovní účet a služby nabízené místními bankovními institucemi zaostávají za mezinárodními standardy. O možnost v Etiopii působit se zajímají především keňské banky. Prosazení se na trhu ovšem nebude jednoduchou záležitostí, sektoru dominuje státní CBE, které patří více než třetina všech v zemi fungujících poboček a zpracovává více než 50 % transakcí. Mnoho bank je také založeno na etnickém principu a svými službami pokrývá pouze příslušníky určitého etnika nebo konkrétní oblast.

V rámci své postupné transformace se etiopský bankovní sektor snaží nabízet soukromému sektoru výhodnější podmínky financování a nové služby. Během posledních šesti měsíců etiopské banky poskytly přes 90 % úvěrů soukromému sektoru, což představuje výrazný posun oproti předchozímu období, kdy příjemcem půjček byly téměř výhradně státem vlastněné podniky. V Etiopii se pomalu rozvíjí i systém mobilních peněz, prvním zahraničním subjektem, který od Addis Abeby obdrží licenci by měla být keňská M-Pesa. S cílem posílit používání mobilních peněz zavedla etiopská vláda v průběhu dubna povinné digitální platby za pohonné hmoty na všech čerpacích stanicích v zemi.

Možné usnadnění bankovního styku s Etiopií je pozitivní zprávou pro všechny zahraniční soukromé subjekty včetně českých firem, které se pravidelně potýkají s přílišnou byrokracií, zdlouhavými procesy a nejasnými informacemi. Od zvýšení konkurence v sektoru se očekává nejen růst nabídky i poptávky po bankovních službách, ale také zvýšení objemu peněz v celém systému, což je i jedním z důvodů, proč Etiopie, která chronickým nedostatkem tvrdé měny dlouhodobě trpí, ke změnám v bankovním sektoru přistupuje.

Autor: Pavel Šára, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Addis Abebě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688