OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Kriminalita a bezpečnost  |  03.05.2023 17:00:00

V Německu se krade stejně jako před covidem

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil informaci o vloupáních do bytů v Německu v roce 2022. Statistika ukázala, že po covidu se počet vloupání zase zvýšil. To znamená, že klesající trend ovlivněný pandemií Covid-19 nepokračoval. Nejúčinnější ochranou proti vloupání zůstává prevence – tedy mechanické zabezpečení zejména zámky na dveřích a oknech.

Pandemie Covid-19 vedla v Německu jednoznačně k poklesu počtu pojištěných vloupání do bytů, ale v roce 2022 došlo opětně k nárůstu. Němečtí pojistitelé vyčíslili počet celkových pojistných událostí z titulu vloupání do bytů na zhruba 80 000. Zvláštní okolnosti dané pandemií v letech 2020 a 2021 se již v roce 2022 v zásadě neprojevily. V roce 2021 skončil počet vloupání krytých pojištěním na cca 70 000.

Během nejhorší fáze pandemie počet vloupání výrazně poklesl, a to z důvodu práce z domova a omezení či zastavení ekonomické činnosti. Tento trend však podle očekávání nepokračoval. Faktem ale je, že i po zrušení různých protipandemických opatření pracovalo ještě mnoho zaměstnanců z domova, což pochopitelně představuje pro zloděje vyšší riziko odhalení. Podle GDV se však organizovaná kriminalita na tuto skutečnost zřejmě adaptovala.

Na základě růstu pojistných událostí z titulu vloupání do bytů vyplatili němečtí pojistitelé v roce 2022 vyšší pojistná plnění. Výše škod vzrostla v roce 2022 oproti předchozímu roku o 90 mil. EUR na 280 mil. EUR. Současně se ale dostala na rekordní úroveň průměrná výše škody, která v roce 2022 činila 3 350 EUR, což znamená oproti roku 2021 nárůst o 600 EUR.

GDV dále konstatuje, že do řady budov mají zloději stále ještě vcelku snadný přístup a tím pádem se lehce dostanou k cenným předmětům. V této souvislosti GDV zdůrazňuje, že prevence ovšem pomáhá. V letech 20152021 se počet pojištěných vloupání do bytů neustále snižoval, a to ze 180 000 v roce 2015 na 70 000 v roce 2021. Mnozí vlastníci domů a bytů totiž ve zmíněném období investovali se státní podporou do lepší zabezpečovací techniky. Tato podpora však nyní končí, jelikož spolková vláda v tomto roce již nevyčlenila na podporu ochrany před vloupáním a krádeží žádné finanční prostředky.

GDV se z tohoto důvodu obává, že tím pádem může prevence poněkud zaostávat. Přitom jen díky ní je zabráněno mnoha pokusům o vloupání. Podle GDV prý každé druhé vloupání ztroskotá, protože zloději by potřebovali delší dobu na to, aby se dostali do domu. Z pohledu pojistitelů by měla být obzvlášť chráněna slabá místa domu či bytu. Ale v Německu se u novostaveb nepoužívají standardně dveře a okna odolná vůči vloupání, neboť chybí zatím příslušné právní předpisy. Proto se německé pojišťovnictví již delší dobu zasazuje o zlepšení stavebně-technických minimálních požadavků.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688