Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  29.04.2023 18:33:56

Historický rozdíl mezi cenou nafty a benzínu se prohloubil. Nafta již i pod 30 korun

V druhé polovině dubna mohli motoristé u domácích čerpacích stanic pozorovat příznivý vývoj cen pohonných hmot. Zatímco u cen benzínu se v současnosti jedná jen o návrat cen z první poloviny měsíce, majitelé dieselových motorů tankují za ceny, které nepamatují rok a půl. Tedy od října 2021, když průměrná cena nafty se již blíží 33 . O další korunu se snížila během jen 10 dní, zatímco benzín (Natural 95) zlevnil se sotva poloviční intenzitou. Cenové nůžky mezi naftou a benzínem se tak již rozevřely na téměř 4,40 korun. K jejich opětovnému sevření může v létě přispět přápadné zpětné zvýšení spotřební daně u nafty.

Grafický vývoj průměrných cen benzínu a nafty v tomto roce

Do statistik se svými 44 pobočkami promluvil řetězec ONO (Tank-ONO), který v pátek odpoledne snížil cenu nafty o korunu pod hranici 30 korun, resp. na 29,90 korun. U stojanů tohoto tradičně u nás nejlevnějšího řetězce pump šlo v minulosti za danou cenu natankovat naftu naposledy 1. října 2021.

Rozdíl i téměř 10 korun

Pokles cen nafty na velkoobchodním trhu navíc zatím neustává. Zlevňovat bude muset i konkurence, tedy i ta v tomto ohledu nejvíce „ospalá“, resp. tradičně nejdražší. Jinými slovy tedy čerpací stanice na hlavních tazích, potažmo na nejdražší D1. Zde šlo při sobotní jízdě natankovat naftu i za 39,50 korun, v porovnání tedy o 9,60 korun dráže. Nejspíše tedy rekordní rozdíl, když jako obvyklost lze dlouhodobě vysledovat rozdíl „jen“ 6-7 korun.

U cen benzínu jsou rozdíly méně výrazné. Ke zlevnění zatím nepřistoupil ani zmiňovaný řetězec ONO, u kterého řidiči za Natural 95 platí stále 35,90 korun. Tedy jako například u pump řetězce Makro. Na D1 se ceny drží nevýrazně pod hranicí 40 korun. Průměrná cena benzínu k pátku činila 37,45 korun.  

Pozitivní výhled přetrvává

Navzdory očekávanému snížení produkce ropy ze strany kartelu OPEC se ceny ropy k loňským vyšším cenám zatím nenasměrovaly. V návaznosti na zmiňované rozhodnutí sice došlo k výraznému nádechu, avšak vlastně jen k letošním maximům. Navíc druhá polovina dubna přinesla zpětné jižní směrování. Brent se v týdnu ocitl i pod hranicí 78 USD, v pátek zakončil nevýrazně nad 80 USD. Obdobně i ruská ropaUral“, která se po vystřelení do blízkosti hranice 70 USD navrátila koncem týdne již k hranici 60 USD.


Vedle situace v samotném rafinérském segmentu, kde lze vysledovat nadbytek zejména nafty, je výrazným pozitivním faktorem koruna. Ta se totiž k dolaru drží nedaleko více než ročních maxim. V posledním týdnu se dolar obchodoval v rozpětí cca 21,20-21,50 korun.

Výhled cen pohonných hmot pro nejbližší dva týdny zkrátka vyznívá pro kapsy motoristů příznivě. Naznačují to i ceny na velkoobchodním trhu, které mají stále sestupný trend. Nicméně s menší intenzitou. Tak jako tak se v příštím týdnu dočkáme poklesu průměrné ceny nafty pod hranici 33 korun, u benzínu lze očekávat spíše stagnaci. Tedy v příštích dnech průměrnou cenu asi jen nevýrazně pod úrovní 37,40 korun.

Kromě vývoje průměrných cen pohonných hmotČeské republice, jsou na kurzy.cz k dispozici pro porovnání také týdenní průměrné ceny pohonných hmot v jednotlivých státech EU. V případě benzínu zde, resp. u nafty zde.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688