rsd.cz (ŘSD)
Z regionů  |  28.04.2023 12:03:15

Veřejnost se může dnes projít tramvajovým tunelem na Žabovřeské, provoz v něm začne 1. května, je součástí stavby městského okruhu v Brně

Dub 28, 2023 | Aktuality pro Jihomoravský kraj

Tramvajový tunel na Žabovřeské je dokončen a připraven ke spuštění do provozu. Jedná se o další důležitý milník v rámci stavby Velkého městského okruhu v Brně. Provoz v něm začne v pondělí 1. května. Před tím, než linka číslo 1 opět propojí Pisárky s Bystrcem, může veřejnost dnes mezi 12-18 hod. navštívit stavbu a projít se 500 m dlouhým tunelem ve skále pod Wilsonovým lesem.

„Důležitá etapa stavby, vybudování a zprovoznění 500 m dlouhého a 9 m širokého tramvajového tunelu, je hotová. Nyní budou práce probíhat zejména na silniční galerii, abychom do ní mohli v srpnu převést dopravu a v příštím roce zprovoznit celou silniční část. Rok 2024 bude významný tím, že dokončíme práce i v dalších částech Velkého městského okruhu v Brně. Půjde o stavby VMO Žabovřeská II. etapa, VMO Tomkovo náměstí, VMO Rokytova, VMO Bauerova a také dokončíme opravu mostu Otakara Ševčíka. Příští rok tedy zmizí z městského okruhu nepříjemná omezení provozu a řidiči se dočkají plynulé jízdy. Po dobu jednoho roku ještě děkujeme za trpělivost,“ sdělil ředitel Závodu Brno ŘSD David Fiala.

Díky tunelu Žabovřeská bude páteřní linka 1 jezdit v celé své délce, tedy z Řečkovic až do Bystrce. „Z dopravního hlediska budou opět dvě provozní trasy do této lokality. V provozu i nadále zůstane linka 3 a linka 10, na těchto linkách však dojde ke změně intervalů, a to s ohledem na obnovený provoz linky 1. Od pondělí 1. května bude zrušena tramvajová linka 11,“ upřesnil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

„Velký městský okruh je důležitý pro řidiče, kterým ušetří čas při průjezdem Brna, ale také pro místní obyvatele, protože uleví dopravnímu zatížení některých lokalit. Dnes mají lidé unikátní možnost nahlédnout do útrob tunelu, kterým budou od pondělí už jen projíždět, a seznámit se s jeho technologickými zajímavostmi. Jakmile budou dokončeny i ostatní práce, řidiči získají díky posunu tramvajové trati dva jízdní pruhy v každém směru, což významně pomůže omezit dopravní zácpy a zdržení,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Stavba VMO Žabovřeská je rozdělena na 2 etapy, přičemž první etapa byla dokončena v roce 2021. Druhá etapa bude dokončena v roce 2024. Stavba je součástí realizovaného Velkého městského okruhu v Brně, který bude nejdůležitějším prvkem silniční části dopravního systému města. Okruh odstraní neúnosnou dopravní zátěž hlavních ulic a umožní rychlý přesun z jedné strany města na druhou.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688