Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  27.04.2023 16:52:23

Evropské instituce dosáhly dohody na Aktu o čipech

Na jednání zástupců členských států EU a Evropského parlamentu byla dosažena předběžná politická dohoda, která otevírá cestu k formálnímu přijetí Aktu o čipech. Jaký je nejaktuálnější vývoj evropské normy, která si za cíl klade posílit odolnost Evropy vůči narušení dodavatelského řetězce a zvýšit evropskou kapacitu v oblasti výzkumu, vývoje a inovací a výroby čipů? Dozvíte se v našem článku.

Evropská komise navrhla Akt o čipech již v únoru 2022 v době celosvětového nedostatku čipů, který téměř úplně zastavil výrobu mnoha výrobků s elektronickými součástkami. Evropská unie se tak ocitla v situaci, kdy byla vystavena „strategické závislosti“ na čipech, které jsou většinou navrhovány ve Spojených státech a vyráběny ve východní Asii.

Co je to čip? Čip je destička polovodičového materiálu. Jsou základem mnoha typů obvodů. Mezi největší výrobce čipů k roku 2021 se řadí tchajwanská společnost TSMC, americký Intel, jihokorejský Samsung a na evropském trhu německá společnost Infineon.

Evropský akt o čipech si za hlavní cíl klade zvýšit konkurenceschopnost a odolnost Evropy v oblasti polovodičových technologií a aplikací a také pomůže dosáhnout digitální i ekologické transformace. Posílí důležité postavení Evropy v této technologické oblasti a do roku 2030 zdvojnásobí podíl EU na celosvětovém trhu polovodičů z 10 % na nejméně 20 %. Členské státy se na začátku prosince pod vedením českého předsednictví v Radě EU dohodly na společné pozici k navrhovanému nařízení.

Hlavní komponenty Aktu
1. iniciativa “Čipy pro Evropu” na podporu budování technologických kapacit a související výzkum a inovace – prostředky budou pocházet z Unie, členských států a třetích zemí zapojených do unijních programů;
2. nový rámec k zajištění bezpečnosti dodávek produktů;
3. koordinační mechanismus mezi členskými státy a Komisí – systém monitorování a reakce na krize s cílem předvídat nedostatek dodávek a v případě krize reagovat.

Vzhledem ke zmíněnému nedostatku polovodičů, se kterým se evropské firmy v minulých dvou letech v souvislosti s pandemií covid-19 a prudkým růstem poptávky potýkají, vnímají evropské instituce potřebu podpory lokálních producentů, malých a inovativních firem a start-upů jako součást této strategie. Situaci s nedostatkem čipů a plán na podporu výroby se neřeší jen v EU. Například Spojené státy americké přijaly v listopadu 2020 zákon CHIPS for America Act, jehož cílem je právě obnovit výrobu polovodičů. Svůj pětiletý plán (2021-2025) pro tuto oblast aktualizovala také Čína.

Více o návrhu Aktu o čipech a jeho hlavních charakteristikách si přečtěte v našem článku zde.

43 miliard euro

Hlavní politickou otázkou úterního jednání hlavních evropských institucí byl rozpočet. Vzhledem k tomu, že Akt o čipech nebyl v původním pracovním plánu Komise, musel být jeho fond pro výzkum a inovace převzat ze stávajících programů, konkrétně z programů Horizont Evropa a Digitální Evropa. Jak uvádí server EURACTIV, Rada EU prosazovala snížení částky 3,3 miliardy eur o 400 milionů eur, zatímco poslanci Evropského parlamentu chtěli zachovat alespoň původní rozpočet. Pro iniciativu Čipy pro Evropu budou nakonec z rozpočtu EU uvolněny finanční prostředky v celkové výši 3,3 miliardy eur. Ve finálním důsledku se očekává, že na podporu vývoje, výroby a zajišťování dostatku čipů půjde z veřejných a soukromých investic celková částka 43 miliard eur.

Akt o čipech bude fungovat na konceptu first-of-a-kind (neboli „první zařízení svého druhu“). Jednoduše řečeno, chce-li firma žádat o podporu na výrobu čipů, musí zajistit, aby její technologie ještě zatím nefungovala v Evropské unii, případně aby byla nějakým způsobem inovativní. Kromě toho mohou konstrukční střediska, která významně posilují schopnosti Unie v oblasti inovativního designu čipů, obdržet evropské označení „konstrukční středisko excelence“, jež udělí Komise.

Návrh dále řeší také společné nákupy čipů v době nedostatku, stejně jako tomu bylo v případě vakcín covid-19.

Politická dohoda dosažená Evropským parlamentem a Radou nyní postupuje k dalšímu posouzení a formálnímu schválení oběma zmíněnými institucemi.

Zdroj: theeuropeanchipsact.com, Euroskop.cz, Evropská komise

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688