Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  27.04.2023 11:43:41

Češi chtějí investovat do úspor energií i letos - podle průzkumu společnosti Ipsos pro Modrou pyramidu se téměř polovina oslovených domácností chytá aktivně snížit náklady na energetický provoz domu nebo bytu

Investice Čechů do úspory energií v domácnosti budou pokračovat i letos, nejvíce prostředků bude zřejmě směřovat do systémů na vytápění. Podle průzkumu společnosti Ipsos pro Modrou pyramidu se téměř polovina oslovených domácností chystá aktivně snížit náklady na energetický provoz domu, nebo bytu, ve kterém žijí. Pouze malá část z nich však uvažuje o úspoře energií v nějakém komplexním řešení, zbytek připravuje jen dílčí úpravy.

Financovat svou investici na úsporu energií čistě z vlastní kapsy se chystá 59 % respondentů, zbytek chce využít dotaci (24 %) a úvěr (17 %). Nejčastěji zvažovanou výší investice je částka do 500.000 . Hlavním motivem je cílené snížení nákladů na provoz domácností, pouze jedna čtvrtina těchto projektů probíhá v rámci již naplánované rekonstrukce domu nebo bytu, ukázal průzkum.

Na seznamu záměrů dominují plány na řešení pro snížení spotřeby elektřiny či plynu v domácnosti (30 %). Následuje požadavek na levnější vytápění (19 %) a úvahy o komplexním energetickém řešení (17 %). Zvažované jsou nadále i zateplení budovy či výměna oken (15 %) a investice do úspornějšího ohřevu vody (15 %).

Obliba úsporných řešení provozu domů a bytových jednotek roste, což dokazují data o poskytnutých úvěrech na udržitelné bydlení. Například stavební spořitelna Modrá pyramida poskytla od začátku letošního roku půjčky s tímto účelem v hodnotě přes 72 mil. , což představuje zhruba 20 % celkové produkce jejích úvěrů.

„Většina domácností se zaměřuje spíše na jednu konkrétní oblast a pouze necelá pětina chce řešit úsporu energií komplexně. Z naší zkušenosti však víme, že investice například jen do zdroje vytápění bez návazných opatření, jako je výměna oken nebo zateplení, nemusí vést k dostatečným úsporám, které by byly k vynaložené investici adekvátní. Kombinace vlastních zdrojů s dotacemi a případně levným úvěrem ze stavebního spoření s dlouhou splatností umožní investovat do úsporných opatření komplexně a návratnost takové investice je zpravidla rychlejší,“ uvedl Ondřej Šuchman, manažer produktů na bydlení skupiny Komerční banky.

Financování energetických řešení pro domácnost přitom nemusí být tak drahé, jak se zpočátku může investorovi zdát. Stavební spořitelny jako finanční instituce mohou na energetické úspory nebo rekonstrukce poskytovat úvěry se splatností až 25 let, které mají nižší úrokové sazby než běžné spotřebitelské úvěry, a přitom nevyžadují zástavu nemovitostí nebo ručitele.

Stavební spořitelna Modrá pyramida pro tyto účely nabízí svým klientům Rychloúvěr na udržitelné bydlení, který poskytuje kombinaci nízkého úroku (6,49 % proti průměrné sazbě úvěrů ze stavebního spoření na trhu 6,68 %) a možnost nastavit si dobu splácení až na 20 let. Tento úvěr lze použít například na pořízení fotovoltaických elektráren, tepelných čerpadel, ekologických systémů ohřevů vody nebo například zateplení budov.

Investice do úsporného bydlení lidé často odkládají kvůli vysokým nákladům a dalším překážkám, ukázal dále průzkum. Přibližně polovina respondentů se kromě pořizovací ceny obává dlouhé doby dodání zařízení. I toto riziko lze obejít, protože zmíněný úvěr nabízí lhůtu na čerpání finančních prostředků až jeden rok od schválení pro případy odkládání realizace projektu.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688