Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.04.2023 09:27:00

Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí - nic převratného - Rozbřesk

Počínaje dneškem startuje hektická série důležitých makroekonomických dat z Ameriky a eurozóny, která zarámuje nadcházející zasedání Fedu a ECB. Sérii spustí dnes odpoledne a zítra dopoledne mediálně vděčné statistiky růstu HDP (v tomto případě za první kvartál tohoto roku).

Dnes odpoledne bude tedy nejprve reportovat růst HDP americké ekonomika. Po velmi svižné druhé polovině minulého roku přichází nevyhnutelně zpomalení růstu, které bude viditelné zejména u spotřeby domácností. Otázkou je, jak moc nakonec americká ekonomika ve skutečnosti zpomalila - náš exportní odhad spolu s trhem vidí růst na úrovni 2 %, zatímco náš automaticky běžící odhad (viz Stopař) či nowcast atlantského Fedu GDPNow indikují slabší číslo.

Naopak v případě eurozóny by nás nepřekvapilo, kdyby růst HDP za uplynulé čtvrtletí byl nepatrně rychlejší, než se čeká (náš nowcast říká 0,3 % mezikvartálně versus 0,2 % konsensus), což by korespondovalo s viditelným vylepšením podnikatelských nálad v měnové unii.

Celkově však údaje o růstu HDP - byť jde o nejdůležitější národohospodářský údaj - netřeba přeceňovat. Je notoricky známo, že jde o zpožděný indikátor, který nám říká nejen to, jak na tom byla (americká či evropská) ekonomika před měsícem, ale také před čtyřmi měsíci, což analytikům či centrálním bankéřům moc neřekne o tom, jaké bude v ekonomice počasí. Naproti tomu např. inflační data z eurozóny (přijdou na pořad zítra a v pondělí) vykazují jen minimální zpoždění, neboť půjde o data za duben. Není tedy náhodou, že ECB čeká do poslední chvíle právě na “čerstvé” dubnové inflační číslo (a nikoliv na zastaralý údaj o HDP), aby se mohla správně rozhodnout, zda příští čtvrtek zvýšit úroky o 25 či 50 bazických bodů.

TRHY
Koruna

Na korunovém trhu se toho v posledních dnech moc neděje a česká měna setrvává v těsné blízkosti 23,50 EUR/CZK. Na rozdíl od ostatních středoevropských měn včera nedokázala koruna nic vytěžit ze slábnoucího dolaru, který se opět dostal nad 1,10 EUR/USD. Prázdný makro kalendář a mediální karanténa bankovní rady ČNB značí, že zásadnější impulsy budou pro korunu muset přijít z hlavních trhů - dnes například výsledek amerického HDP za první čtvrtletí letošního roku.

Eurodolar
Problémy kalifornské banky First Republic, kterou stále trápí odliv depozit, přivodily včera dolaru ztráty, přičemž americké měně nepřidají ani tahanice o dluhovém stropu, které se rozjíždějí v americkém Kongresu. Dnes se dostanou do hry makro data a to konkrétně výsledek amerického HDP za první kvartál, který přinese i údaje za (Fedem preferovanou) inflaci. Zatímco od inflace nečekáme výraznější překvapení, tak růst HDP může být trochu slabší, než si myslí trh (více viz úvod).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688