Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Armáda  |  26.04.2023 11:51:30

Vojenský opravárenský podnik uvede na trh modernizovaného průzkumného robota. Českým vojákům bude chránit životy


Vojenský opravárenský podnik (VOP) již brzy představí nejnovější druh bezpilotního pozemního vozidla (UGV) určené pro náročné vojenské operace, platformu TAROS. Státní podnik s dlouholetou tradicí se zaměřuje na výrobu a vývoj vojenské techniky. Multifunkční bojové vozidlo, které dokáže realizovat mise i pod palbou nepřítele, patří k jeho hlavním současným projektům.

roce 2004 se na půdě brněnské Univerzity obrany (UNOB) zrodila myšlenka vytvořit autonomně fungující vozidlo pro podporu boje i logistiky vojenských jednotek. Vývoj zmíněného stroje pak probíhal déle než deset let a VOP CZ se dnes může pochlubit již čtvrtou generací těchto vozidel. Jde přitom o jedinečný český výrobek na světové úrovni. Armáda ČR patří mezi první ozbrojené síly v rámci států Severoatlantické aliance, které systém UGV TAROS zavedly do aktivního užívání.

Co je TAktický RObotický Systém?

TAROS je víceúčelové bezosádkové vozidlo, které je určeno k podpoře mechanizovaných, průzkumných i speciálních jednotek, přičemž jim poskytuje okamžitou informační převahu nad nepřítelem a bojovou i logistickou podporu. Zvládne operovat i v těch nejnáročnějších terénech a systém TAROSu umí přesně zaměřovat cizí jednotky i jejich palebná postavení. Zároveň na sebe dokáže upoutat pozornost – proto je určen pro manévrování v rizikových prostorech, kde slouží jako nad míru inteligentní nástroj k zajištění průzkumných úkolů. Vzhledem k tomu, že je vyvíjen s tím, aby obstál i pod plnou palbou, chrání nejen lidské životy, které by se jinak při taktických operacích mohly ocitnout v ohrožení.

Chytrý strategický průzkumník uveze kromě různých zbraňových komponentů, jako jsou třeba kulomety nebo raketomety, i transportní systémy, kamerové manipulátory, zobrazovací jednotky, radary nebo nosítka pro raněné. „Využití bezosádkových vozidel je správný krok na cestě k dosažení minimálních ztrát na bojišti a maximálního informačního potenciálu. Ve VOP CZ pracujeme na vytvoření vysoce autonomního bezosádkového vozidla, které dokáže vyhodnotit situaci a zareagovat rychleji než při zásahu člověka,“ říká Marek Špok, generální ředitel VOP CZ.

Šikovný bojový průzkumník je výsledkem spolupráce státního podniku s českou firmou LPP a již zmiňovanou Univerzitou obrany v Brně. Všichni partneři při vývoji zužitkovali své specifické zkušenosti v oblasti pokročilé robotiky, autonomních systémů a definování takticko-technických parametrů, aby dosáhli co nejefektivnější synergie při dalším výzkumu a vývoji vyspělých automatických systémů.

Vlastnosti platformy

TAROS je schopen fungovat v jakýchkoliv klimatických podmínkách a v jakoukoliv denní dobu. Nejen proto musel projít náročným testováním jak Armádou ČR, kde byl nasazen v průběhu roku 2020, tak i příslušníky Vojenské policie. Testování bylo zaměřeno především na sběr dat pro další vývoj a úspěšné nasazení systému, což vedlo k tomu, že se myšlenka sériového, operačně nasaditelného produktu přerodila v komplexní systém určený k plnění úkolů pozemního průzkumu, sledování, sběru informací a akvizicím pozemních cílů.

Průzkumník na své trase reaguje na podněty z okolí a dokáže se vyhnout i neočekávaným překážkám, jezdí maximální rychlostí 25 km/h a problém pro něj nepředstavují ani schody. Díky progresivním technickým specifikacím vozidlo vyniká dokonalou přilnavostí, vysokou pohyblivostí, manévrovatelností a schopností zdolávat i ty nejtěžší terény. Aby bylo samostatné, disponuje několika aplikacemi pro autonomní pohyb po GPS souřadnicích pomocí kamerového systému a využívá i režimu „follow me“, který spočívá v následování automobilu či osoby bez nutnosti fyzického kontaktu.

VOP taktéž stojí za vývojem řady komunikačních funkcionalit, které umožňují vzdáleným operátorům ovládat roboty v elektronických bojích prostřednictvím počítačových řídících souprav a konzolí. Nicméně autonomní funkce systému TAROS pomohl inovovat další významný státní podnik – Vojenský technický ústav, který vyvinul integrovaný průzkumný systém. Vozidla díky němu vnímají okolí pomocí kamer, radarů a senzorů, což jim umožňuje sebelokalizaci, detekci i identifikaci objektů, a určení polohy i směru sledovaného pohybu.

Nejmodernější generace průzkumného robota – verze TAROS V4 6x6 se stálým pohonem všech kol – bude představena na květnovém mezinárodním veletrhu IDET v Brně, věnovanému novinkám v oblasti obranné a bezpečnostní techniky. Nejen díky této prezentaci o mezinárodních úspěších ryze českého nadčasového průzkumníka z dílny odborníků VOP CZ ještě rozhodně uslyšíte. Je totiž budoucností moderní a vyspělé Armády ČR.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688