ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.04.2023 08:22:47

Nový právní předpis na snížení emisí z letecké dopravy prostřednictvím podpory udržitelných leteckých paliv - Zelená dohoda pro Evropu

Komise vítá politickou dohodu o návrhu o Iniciativě pro letecká paliva ReFuelEU, jíž včera dosáhly Evropský parlament a Rada. Jakmile začnou nová pravidla platit v praxi, pomohou snížit emise uhlíku v odvětví letectví, protože od roku 2025 budou muset dodavatelé paliv ve stále větším množství přimíchávat do leteckého petroleje udržitelná letecká paliva.

Očekává se, že v porovnání se scénářem, kdy by se nic nedělo, sníží toto opatření samo o sobě roční emise CO2 z letadel do roku 2050 přibližně o dvě třetiny a sníží i jiné emise než CO2, což prospěje klimatu a kvalitě ovzduší.

Tato dohoda je poslední v řadě dohod týkajících se návrhů předložených v rámci balíčku „Fit for 55“ pro oblast dopravy. Úspěšně navazuje na dohodu o aktualizovaných pravidlech pro obchodování s emisemi v odvětví letecké a námořní dopravy, dohodu o podpoře udržitelných paliv pro lodní dopravu, jakož i na dohodu o urychleném zavádění infrastruktury pro alternativní paliva.

Zvyšování objemu udržitelných leteckých paliv

Nová pravidla budou vyžadovat, aby:

1) dodavatelé leteckých paliv dodávali na letištích v EU minimální podíl udržitelných leteckých paliv, počínaje 2 % celkového objemu dodaného paliva do roku 2025, který se do roku 2050 zvýší na 70 %. Nová směs tryskového paliva EU bude také muset obsahovat minimální podíl nejmodernějších a k životnímu prostředí šetrných syntetických paliv, který se bude časem zvyšovat;

2) provozovatelé letadel odlétajících z letišť v EU doplňovali pouze palivo nezbytné k letu, aby se omezily emise způsobené nadměrnou hmotností nebo únikem uhlíku v důsledku praktik úmyslného převážení přebytečného paliva s úmyslem vyhnout se čerpání udržitelného leteckého paliva;

3) letiště zajistila, aby jejich palivová infrastruktura byla dostupná pro distribuci udržitelných leteckých paliv a byla k tomuto účelu vhodná.

Mandát k přimíchávání zahrnuje biopaliva, recyklovaná paliva s obsahem uhlíku a syntetická letecká paliva (e-paliva) v souladu se směrnicí o obnovitelných zdrojích energie, avšak netýká se paliv na bázi potravinářských a krmných plodin, čímž podporuje cíle udržitelnosti. Vzhledem k tomu, že se nový mandát bude uplatňovat v celé EU, zajistí rovné podmínky na vnitřním trhu EU, poskytne právní jistotu výrobcům paliv a pomůže nastartovat rozsáhlou výrobu na celém kontinentu. Rovněž zvýší energetickou bezpečnost EU tím, že sníží závislost na energetických produktech ze třetích zemí a vytvoří tisíce nových pracovních míst v odvětví energetiky. Letecké společnosti v EU budou mít k dispozici stále větší objem udržitelných leteckých paliv v celé Unii.

Další kroky

Politickou dohodu, které bylo včera dosaženo, musí nyní formálně přijmout Parlament a Rada. Až bude tento proces dokončen, budou nové právní předpisy zveřejněny v Úředním věstníku Evropské unie a začnou být okamžitě uplatňovány.

Souvislosti

Tato dohoda je důležitým krokem k provádění legislativního balíčku Komise Fit for 55 a pomůže dosáhnout cílů EU v oblasti klimatu v rámci Zelené dohody pro Evropu.

Emise z letecké dopravy v Evropě v letech 20132019 meziročně rostly v průměru o 5 %. Během pandemie sice dramaticky poklesly, ale předpokládá se, že znovu porostou. Vyšší ambice odvětví letectví v oblasti klimatu budou mít zásadní význam pro to, aby EU dosáhla svých cílů v oblasti klimatu podle Pařížské dohody a aby se Zelená dohoda pro Evropu stala realitou.

K dosažení klimatické neutrality musí EU do roku 2050 snížit emise z dopravy o 90 % (ve srovnání s úrovněmi v roce 1990). Iniciativa pro letecká paliva ReFuelEU pomůže leteckému odvětví přispět k dosažení tohoto cíle, a to společně s revidovanými pravidly pro systém EU pro obchodování s emisemi v odvětví letectví.

Další informace

Návrhy z balíčku „Fit for 55“

Návrh týkající se Iniciativy pro letecká paliva ReFuelEU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688