Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.04.2023 06:03:00

Nastal čas využívat volatilitu a přidávat do portfolia levnější a kvalitní akcie, domnívá se ředitelka investiční společnosti

Inflace se v minulosti chovala symetricky. To znamená, že klesala přibližně stejným tempem, jakým se dostala na svůj vrchol. Pro Yahoo Finance to uvedla ředitelka Laffer Tengler Investments Nancy Tengler. K tomu dodala, že trvalo asi 16 měsíců, než se inflace dostala na svůj vrchol, její pokles nyní trvá přibližně 10 měsíců. „Myslím si, že probíhá skutečný pokrok,“ míní investorka.

Tengler uvedla, že v minulosti Fed dělal největší chyby, pokud svou politiku nastavoval na základě zpožděných dat. Vedoucí indikátory přitom podle ní nyní ukazují na výrazné zpomalení aktivity v americkém hospodářství. „Mnohem více než ve zbytku světa.“ Obává se tak, že to Fed s utahováním své politiky přežene. Tengler se domnívá, že už dochází i k poklesu nákladů spojených s bydlením, které tvoří výraznou část inflace. Ani tento pokles se ještě neprojevuje v oficiálních číslech týkajících se inflace.

Tengler nevnímá zhoršující se negativní tlaky na úvěrových trzích, nicméně dosavadní utažení úvěrových podmínek „dělá práci za Fed“. Tedy brzdí ekonomiku podobně jako zvedání sazeb. Podle expertky je tak tento vývoj dalším z důvodů, proč by Fed již neměl dále zvyšovat sazby. Monetární politika totiž funguje se zpožděním. Podle investorky by Fed měl také sledovat vývoj peněžního agregátu M2, jehož růst se překlopil do negativních čísel. Centrální banka sice tvrdí, že tento ukazatel není příliš relevantní, ale „fakta ukazují na opak“.



Ohledně investiční strategie své společnosti Tengler uvedla, že už na podzim přidávala technologie a zboží dlouhodobé spotřeby. V tu dobu se to mohlo jevit jako chyba, ale ukázalo se, že šlo o dobrý tah. Nicméně nyní investorka pozice na těchto akciích omezuje a příčinou jsou jejich valuace. „Plných valuací“ podle ní dosáhly také defenzivní sektory.

Tengler se domnívá, že investoři by měli využívat volatilitu na trzích k tomu, aby do svého portfolia přidávali atraktivní akcie. Volatilita je v tomto ohledu „přítelem i dlouhodobých investorů“. Nyní je pak podle expertky čas zejména na firmy s kvalitním managementem. Nachází je mimo jiné ve zmíněných technologiích, věří ale i některým komoditním firmám, protože se domnívá, že se nacházíme v dalším komoditním supercyklu. Na otázku týkající se Tesly pak odpověděla, že po posledních zveřejněných číslech ji zřejmě bude kupovat.

Tengler vnímá současnou strategii snižování cen vozů Tesly jako snahu o přetažení zákazníků do jejího „ekosystému“. Investorka se domnívá, že jde o stejný směr, kterým kráčel Apple. A z kterého bude Tesla v dlouhém období těžit. Elon Musk je pak podle expertky hodně podceňován, tuto chybu přitom podle svých slov udělala dříve i ona sama.

Zdroj: Yahoo Finance



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688