Lukáš Raška (Portu)
Finanční rady  |  25.04.2023 11:10:02

Češi plánují šetřit především na jídle v restauracích a na dovolených

Čtyři z pěti Čechů (80,1 %) počítají s tím, že se budou muset kvůli zvyšujícím se cenám uskromnit. Omezovat budou především výdaje za jídlo v restauracích (49,4 %), ušetřit chtějí také na dovolených (38,6 %) a nové výbavě do domácnosti (39,4 %). Ukazují to čísla z dotazování investiční platformy Portu v rámci Indexu investiční gramotnosti.

Přestože inflace v posledních měsících zpomaluje, Češi to ve svých peněženkách příliš neucítí. Náklady spojené s bydlením a ceny spotřebního zboží a potravin jsou na rekordních číslech. A jak ukazují čísla, většina Čechů počítá s tím, že se bude muset uskromnit. 

Jen necelá pětina (19,9 %) Čechů v průzkumu potvrdila, že šetřit nemusí. O něco lépe jsou na tom přitom muži, kterých téměř čtvrtina (23,7 %) uvedla, že se omezovat nemusí. Naopak jen 15,2 % žen je na tom tak, že šetřit nemusí. 

“Ačkoliv růst cen v posledních měsících zpomaluje, k běžným hodnotám inflace pohybujícím se v okolí 2 % se zatím bohužel moc neblížíme. Růst příjmů běžných Čechů za celkovou inflací zaostává, a to se projevuje v nutnosti šetřit. Pozitivním signálem na druhou stranu může být, že ty opravdu extrémní nárůsty cen byly způsobeny rostoucími cenami energií a právě jejich ceny se v současnosti pohybují často i směrem dolů. Je zde tak naděje na zlepšení, “ komentuje současnou situaci Lukáš Raška, analytik společnosti Portu. 

Potřeba šetřit se podle průzkumu liší u Pražanů a obyvatel Čech oproti lidem žijícím na Moravě. 17,5 % respondentů žijících na Moravě se nepotřebuje uskromnit, což je méně než v Praze (21,9 %) a v Čechách (20,9 %). 

Jako první Češi omezují zbytné výdaje, šetří tak především na jídle v restauracích. Téměř polovina (49,4 %) Čechů si odpustí obědy či večeře v restauraci, když chtějí ušetřit. Na druhém místě je nové vybavení domácnosti, tyto nákupy odkládá 39,4 % dotázaných. Dovolenou si odřekne 38,6 % respondentů. Na zájmových činnostech, mezi které spadá i sport nebo další druhy koníčků, se rozhodlo šetřit 28,9 % respondentů.

iig-co-si-budete-muset-odpustit

Finanční polštář důležitější než kdy dříve

Na otázku, zda museli kvůli rostoucím cenám lidé sáhnout na finanční rezervu, odpovědělo téměř 50 % respondentů, že nikoliv. A to oproti necelým 35 % lidí, kteří na rezervu sáhnout museli. Téměř 20 % dotázaných naopak odpovědělo, že šetřit nepotřebují. 

“Že je důležité mít vytvořenou finanční rezervu si uvědomuje čím dál více Čechů. Finanční polštář má sloužit právě jako pojistka na horší časy. Bohužel skupina lidí, kteří finanční rezervu nemají, je stále veliká, podle výsledků průzkumu se jedná o 15 % Čechů,” dodává Lukáš Raška.  

Finanční rezerva pomáhá snižovat finanční stres a může zlepšit psychickou pohodu. Lidé totiž poté mají zdroj, na který se mohou spolehnout v případě potřeby. Finanční rezerva může pomoci chránit dlouhodobé finanční cíle. Pokud lidé budou muset čelit neočekávaným výdajům, mohou být nuceni například prodat své investice v nevhodném okamžiku. Mít vytvořenou rezervu by tak mělo být dobrou praxí pro všechny.

 

O průzkumu

Průzkum byl realizován prostřednictvím online platformy Instant Research společnosti Ipsos v prosinci 2022 na reprezentativním vzorku 1050 mužů a žen ve věku 18-65 let. Je součástí projektu Index investiční gramotnosti, který měří, jaká je investiční gramotnost Čechů. Kompletní výsledky včetně dalších materiálů jsou k dispozici na webu rozumiminvesticim.cz

Lukáš Raška

Lukáš Raška

Lukáš pracuje v Portu jako analytik finančních trhů. Každý den sleduje, co se zrovna děje na finančních trzích, a to nejdůležitější předává veřejnosti ve srozumitelné formě. Je velkým fanouškem pasivního investování, které v dlouhém období poráží investování aktivní. Zajímá se o to, jak makroekonomické události ale i politika a business ovlivňují ceny akcií i dluhopisů a jaký vliv to může mít na výnosnost investorských portfolií. Jeho cílem je zvýšení investiční gramotnosti všech Čechů.


Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688