mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.04.2023 13:51:00

Norsko poskytne bezprecedentní balíček pomoci Ukrajině

Norsko poskytne bezprecedentní balíček pomoci Ukrajině

24.04.2023 / 13:45 | Aktualizováno: 24.04.2023 / 13:51

Norský parlament schválil nový dlouhodobý balík pomoci Ukrajině, který byl nazván „Nansenovým programem pro Ukrajinu“. V následujících pěti letech (2023-27) poskytne celkem 75 mld. NOK (163 mld. ), které mohou být flexibilně určeny jak na pořízení zbraní a vojenského vybavení, tak na humanitární pomoc či rekonstrukci. Norsko tímto krokem chce vyslat signál o potřebě dlouhodobé podpory Ukrajiny a závazku podílet se na rekonstrukci země, jakmile to situace umožní. Přijetí nového balíku pomoci Ukrajině podpořilo osm parlamentních stran z devíti. Zasedání parlamentu, na němž bylo schválení Nansenova programu oznámeno, byl prostřednictvím video spojení přítomen i prezident Zelenskyj.

Vláda svůj návrh představila již v únoru, vyjednání široké parlamentní podpory pro schválení balíčku pak netrvalo dlouho. Lídři osmi parlamentních stran na mimořádné schůzi Stortingu 16. února oznámili, že se na Nansenově programu dohodli. V úvodu se k mimořádnému zasedání Stortingu připojil na dálku také ukrajinský prezident Zelenskyj, který ve svém děkovném projevu označil norský příspěvek za historický a zároveň ocenil, že Norsko stanovuje důležitý precedent dlouhodobé podpory pro zemi, která brání svou nezávislost proti agresorovi. V uplynulých dnech pak balíček formálně schválilo plénum Stortingu, a nyní tedy může začít jeho implementace.

Pomoc byla schválena tak, jak ji vláda předložila a je výjimečná jak svou výší, tak dlouhodobým rámcem. Jedná se o 75 mld. NOK (asi 163 mld. ) rovnoměrně rozložených do pěti let v období 2023-27, tzn. v každém roce má na podporu Ukrajiny směřovat 15 mld. NOK (32,6 mld. ). Nansenův balíček byl pojmenován po norském polárním výzkumníkovi a diplomatovi F. Nansenovi, který se ve 20. letech 20. století angažoval v humanitární pomoci během hladomoru na Ukrajině. Program nepodpořila podle očekávání pouze strana Rudých, která v době přijetí rozhodnutí nesouhlasila s tím, aby Norsko poskytovalo Ukrajině zbraně a vojenské vybavení. Ve Stortingu tedy vyjádřilo Nansenově programu podporu 161 poslanců ze 169.

Pětiletý rámec programu vláda navrhla záměrně proto, aby přesahoval současné volební období, a stal se tak výrazem předvídatelnosti a dlouhodobosti norské pomoci Ukrajině. Bude tedy závazný i pro příští norskou vládu vzešlou z voleb v září 2025.

Prostředky z programu by měly být letos rozděleny v poměru 50:50 na vojenskou a na humanitární pomoc, v dalších letech budou možné úpravy tohoto poměru tak, jak si to vyžádá aktuální situace. Flexibilita je hlavním rysem Nansenova programu – prostředky mohou být čerpány kromě humanitární pomoci či pořízení zbraní i na projekty na rekonstrukci, až to situace umožní. Za účelem poskytování humanitární pomoci bude Norsko spolupracovat s etablovanými aktéry jako např. s Evropskou investiční bankou. Část prostředků může směřovat i na nevojenskou podporu pro zmírnění následků konfliktu pro Moldavsko. Vláda zároveň avizovala, že je připravena pro účely této pomoci Ukrajině zvýšit čerpání prostředků ze státního ropného fondu, do kterého si Norsko dlouhodobě šetří příjmy z prodeje ropy a plynu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688